Filmy

4 seriály, ze kterých vás v létě bude mrazit

Nový seriál na dlouhé letní večery? Na třeskuté komedie a romantiku zapomeňte. Tentokrát servírujeme takové, které vám kvůli napětí nedají spát. Dnes se náš tým Vogue CS zaměřil výhradně na HBO.

Černobyl/Chernobyl

Říká se, že tento seriál byl pro HBO jakousi omluvenkou za odbytý konec epické Hry o trůny. Ostatně této teorii odpovídá i správné načasování odvysílání pilotního dílu. Zkrátka a jasně, Černobyl měl premiéru teprve nedávno (v květnu 2019) a prakticky přes noc se z něj stal tak obrovský hit, který na HBO sesadil nejen HOT, ale i Bratrstvo neohrožených, které si do letošního jara drželo prvenství. Minisérie má pět dílů, vypráví o nejzávažnější havárii v historii jaderné energetiky a podle odborníků včetně Dany Drábové se velmi blíží realitě. Jestli jste až doteď váhali stisknout tlačítko play, herecká sestava Stellan Skarsgård, Emily Watson a Adam Nagaitis by vás jednoznačně přesvědčit měla. 
Foto: Archiv HBO

Hlava XXII/Catch-22

Jak sečtělí mohou poznat, předlohou zde byla kniha Josepha Hellera. Pokud toto dílo, které u nás vyšlo hned v několika překladech, již znáte, můžete být trochu rýpaví k tomu, jak byl seriál natočen. V opačném případě budete z obsahu i formy nadšení. Na jaře 2019, kdy tato šestidílná série odstartovala, HBO nabídlo divákům kromě působivé story o muži, který se během druhé světové války snaží vyhnout povinnosti účastnit se náletů se svojí vojenskou jednotkou, i George Clooneyho, jenž se vrátil na televizní obrazovky poprvé od dob Pohotovosti. Ten sice nejdřív na účast nekývl, ovšem poté se zapojil nejen herecky, ale také jako režisér a producent. Ačkoliv se zde dočkáte humoru (sám autor knihy se údajně doznal, že mu byl určitou inspirací Haškův Švejk), režijní trio divákům nabízí i smutný pohled na vojenskou byrokracii a neustálé boje s větrnými mlýny. 
Foto: Archiv HBO

MotherFatherSon

Zajímá-li vás mediální svět (nás jaksi přirozeně ano), rozhodně si nenechte ujít seriál, který vám naservíruje hned osm dílů plných napětí i dramatu. Richard Gere se vrací na obrazovku tentokrát ne jako milovník, ale jako velmi prohnaný mediální magnát vlastnící impérium. To vše by měl předat logicky svému synovi, jenž mu profesně kráčí ve stopách, ovšem vše tak trochu zkomplikuje mladíkova sebedestruktivní povaha. A aby toho nebylo málo, na scénu se vrací i bývalá žena. HBO tentokrát českému publiku přináší temné drama, které nenabízí jen pohled do zákulisí politiky a novin, ale i velmi osobní zpověď rodinné tragédie. Pokud nejste fanoušky Richarda Gera (který se doposavad objevil jen v seriálu Kojak), dejte aspoň šanci neuvěřitelně uvěřitelné Helen McCrory či nešťastnému krasavci Billymu Howle. Rodina především, že?
Foto: Archiv HBO

Na mušce/Killing Eve

Hit, oceněný Zlatým glóbem za nejlepší drama roku 2019, který se dočkal druhé série, uzavírá naše dnešní hodnocení. A jak se říká, to nejzvrhlejší nakonec. Na mušce je sérií o zvrácené posedlosti dvou žen, pracovnice bezpečnostní služby Eve a vražedkyně Villanelle. Zatímco první byste mohli přehlédnout (ovšem Sandra Oh za ni obdržela cenu za nejlepší seriálovou herečku), ta druhá se může pyšnit dokonalým vkusem. A to takovým, že její kostýmy napodobovala nejedna celebrita a při natáčení spolupracovala s mnoha módními domy. Jedna druhou chce zabít, nebo se jen k smrti milují? Těžko odpovědět. Chladný humor, mrazivé situace i děsivé postupy u vražd mladé psychopatky zaručeny. 
Foto: Archiv HBO