Filmy

10 hodin s Jennifer Aniston

Už jste si někdy vzali dovolenou, abyste mohli nerušeně sledovat seriál? Pokud ne, tohle by mohlo být vaše poprvé.
Sestry Rachel a Jill Greenovy z Přátel se vracejí na obrazovky. No, ne tak docela. Jejich představitelky se vracejí. Jennifer Aniston a Reese Witherspoon nyní můžete znovu vidět bok po boku v jednom z nejlepších seriálů současnosti – The Morning Show na Apple TV+.
Možná si říkáte, že Apple TV+ nepotřebujete. Máte už přece Netflix a HBO Go a (no jo!) vlastní život. To jsem si říkal taky. A pak jsem využil nabídky vyzkoušet ji na sedm dní zdarma. Ke zhlédnutí The Morning Show čítající deset hodinových dílů mi nakonec stačily dny tři.
Děj ve zkratce: Alex Levy (Jennifer Aniston) a Mitch Kessler (Steve Carell) moderují nejsledovanější ranní zprávy v Americe už patnáctým rokem. Zatímco jednoho rána, nebo spíš noci, Alex vstává se zazvoněním budíku, Mitche vzbouzí telefonní hovor. Má padáka. Důvod? Jeho aférky na pracovišti. Během následujících dvaceti čtyř dnů, které seriál mapuje, jste svědky kaskády dramatických událostí. Alex musí bojovat, a to jak o svou pozici, tak s náhradou za Mitche, impulzivní Bradley Jackson (Reese Witherspoon) ohrožující její pořad.
Foto: Apple TV+
Kolegové a přátelé Alex Levy (v podání Jennifer Aniston) a Mitch Kessler (Steve Carell)
The Morning Show analyzuje hnutí #MeToo. Nabízí i úhel pohledu muže obviněného z obtěžování. Co když se cítí být obětí on? Skutečně je sex na pracovišti zneužíváním moci, pokud k němu dojde za souhlasu obou stran? Děj přitom není vyprávěný sugestivně, show nakonec nechává prostor divákovi, aby si utvořil vlastní názor. To je první důvod, proč dát seriálu šanci.
Druhý – způsob, jakým The Morning Show vykresluje ageismus, tedy diskriminaci kvůli věku, obzvlášť v případě žen. Jak snadné začít si myslet, že ženy a muži mají stejné příležitosti a možnosti. Jak snadné zapomenout, že si to opravdu jenom myslíme.
Třetím důvodem je samotná postava Alex. Alex je milá (aspoň na oko), inteligentní (ale nikomu to necpe), osamělá a na pokraji vyčerpání (kdo není?). Působí neskutečně autenticky, a když jí dojde trpělivost, dovede bravurně artikulovat myšlenky, jaké jsou vlastní snad nám všem, ale buď je do slov neumíme převést, nebo si odmítáme přiznat, že je máme.
A hlavně, hraje ji Jennifer Aniston. Takže jsou i její vlasy hrány vlasy Jennifer Aniston, stále stejně dokonalými jako v dobách Přátel.
Foto: Apple TV+
Bože, mám chuť okamžitě si vlasy napatlat vyživující maskou, a to mám pleš.
Foto: Apple TV+
Jak jsem naznačil, Alex se probouzí každý den velice brzy. Už ve 3.30, takže až vás nazítří budík vzbudí v 6.00 (nebo v podobně nekřesťanskou hodinu), abyste se před prací stihli odrovnat v posilovně, vstanete hned na první zazvonění a bude se vám to líbit.
A jak všechno zvládá. Je tak aspirativní. V jednom z dílů Alex zve Bradley k sobě domů, aby mohly něco probrat u večeře. Bradley souhlasí. „Přinesu něco k jídlu,“ nabízí, načež Alex odpovídá: „Nemusíš, postarám se o to.“ (V originále: „I have it covered.“) Wow. Taky to chci mít covered. Mít jídlo covered v mém případě znamená povolat do služeb Wolt nebo Uber Eats.
Foto: Apple TV+
Alex a Bradley (Reese Witherspoon) si připíjejí, zřejmě na dlouhé zdraví vlasů Jennifer.
Zlí jazykové tvrdí, že Jennifer nedokáže vystoupit z jedné a té samé, staré herecké polohy, že má stále ta samá gesta, jaké měla coby Rachel Green, a tak dále, blá, blá, blá. No a? Jennifer jde s dobou, je herecky udržitelná!
Na stupnici od jedné do deseti, kdy jedna je Dior pod vedením Marie Grazie Chiuri a deset je Dior za samotného Christiana Diora, dávám The Morning Show Galliana.