Filmy

Kdo je Lily Gladstone, hvězda nejnovějšího filmu Martina Scorseseho

Je těžké rovnat se Leonardu Dicapriovi, který už se stal filmovou ikonou. Jenže přesně to Lily Gladstone ve filmu Martina Scorseseho Zabijáci květinového měsíce dělá. A právě za roli v tomto snímku získala Zlatý glóbus pro nejlepší herečku.
Foto: Apple TV+
Lily Gladstone ve filmu Zabijáci květinového měsíce
Co dělá skvělého herce skvělým hercem? Jeho nepřehlédnutelnost na scéně? Výrazný vzhled? Aura? Jedno je jisté: Lily Gladstone má všechny tyhle vlastnosti. V hlavní ženské roli nového filmu Martina Scorseseho Zabijáci květinového měsíce se sedmatřicetiletá indiánka prosazuje na plátně a upevňuje si pozici herečky, kterou je třeba sledovat. Její výkon v roli nenápadné, ale majestátní ženy jí nyní vynesl Zlatý glóbus. 

Tichá síla

Lily Gladstone nejvíc ze všeho toužila chovat včely, ale pak zazvonil telefon a všechno se změnilo. Navzdory účinkování ve filmu Jisté ženy podle scénáře a v režii Kelly Reichardt, za který byla nominována na cenu Independent Spirit Awards, a v americkém seriálu Reservation Dogs se hereččina kariéra těžko rozjížděla. Její talent je však nepopiratelný. Vyrůstala v oblasti Montany a v roce 2008 tu s vyznamenáním absolvovala univerzitu. Čtyři roky spolupracovala se společností Living Voices, která se specializuje na inscenování příběhů, jež podle jejích slov „sotva poškrábaly povrch školních učebnic“. Společnost Living Voices zaznamenává a zviditelňuje příběhy z doby amerického hnutí za občanská práva nebo svědectví o věznění japonských Američanů za druhé světové války. V roce 2013 získala Lily Gladstone svou první filmovou roli ve filmu Jimmy P. (Psychoterapie indiána z plání) od francouzského režiséra Arnauda Desplechina.
Lily Gladstone se narodila v roce 1986 a do svých 11 let žila v rezervaci Blackfeet v severozápadní Montaně, odkud se odstěhovala kvůli nedostatku ekonomických příležitostí. Pro dívku, která do té doby žila v komunitě, ta změna představovala kulturní šok. Oporou jí v rodině byla vždy její matka, která se věnuje předškolní výchově dětí. O svém otci při vydání knihy Jisté ženy řekla deníku The Guardian, že to byl „geniální muž a něžný obr". V sedmdesátých letech se zapsal na univerzitu, ale nakonec studia zanechal kvůli diskriminaci, kterou indiáni zažívali. Po deseti letech ve filmovém průmyslu Lily Gladstone málem udělala totéž: „Žila jsem s rodiči a mohlo to tak zůstat,“ řekla Vogue. Stačilo však, aby si na ni vzpomněli dva castingoví režiséři a jeden rozhovor přes Zoom s Martinem Scorsesem a Leonardem DiCapriem. Zbytek je historie.

Srdce a duše nového filmu Martina Scorseseho

Nejsou to naše slova, ale slova samotného Leonarda DiCapria. Podle něj není pochyb: Nový celovečerní film Martina Scorseseho nese na svých bedrech právě Lily Gladstone. Té se však při představě, že si zahraje v Zabijácích rozkvetlého měsíce, třásly ruce. Jednak trémou, že bude účinkovat po boku oscarového herce, jednak proto, že film vypráví o temném období v dějinách kmene Osedžů – o éře známé jako vláda teroru. Příběh filmu, jehož scénář byl několikrát přepisován, měl být původně vyprávěn z pohledu FBI jako ve stejnojmenné knize Davida Granna. Roli agenta Toma Whitea měl hrát Leonardo DiCaprio, který se na projektu podílel od samého počátku (nakonec ho ztvárnil bezchybný Jesse Plemons). Po řadě změn se srdcem a duší filmu stala dvojice DiCaprio –Gladstone, která do popředí postavila zkušenosti původních obyvatel Ameriky. Právě to a také zapojení komunity Osedžů do natáčení Lily přesvědčilo, aby roli přijala.
Lily Gladstone nepochází z kmene Osedžů a trvá na tom, že zkušenosti původních obyvatel Ameriky jsou tak rozmanité, jak rozmanité jsou jejich komunity. „Mé kulturní chápání je utvářeno spíše Černonožci, vyrůstala jsem v jejich rezervaci," uvádí pro Vogue. Proto jí trvalo měsíce, než nastudovala svou postavu Mollie Burkhart, její rodinu, vztah s manželem Ernestem... Herečka, která byla pro roli Mollie jasnou volbou, se postupně stala oporou filmu a zdrojem rad pro všechny na place a podala tak úchvatný výkon, že přiměla režiséra Spika Leeho prohlásit, že pro ni bude hlasovat na Oscarech. Teprve 10. březen ukáže, zda bude výkon Lily Gladstone oceněn na prestižním ceremoniálu, nicméně zisk Zlatého glóbu pro nejlepší herečku v neděli 7. ledna 2024 je pro její budoucnost dobrým příslibem.

Slibná budoucnost

Lily Gladstone ví, že se její život brzy změní. Bezpochyby si to uvědomila na červeném koberci filmového festivalu v Cannes, kde měl film v květnu 2023 premiéru. Během dlouhých ovací, které následovaly po promítání, se její oči setkaly s očima Cate Blanchett, její oblíbené herečky, která seděla těsně před ní. Úžasný okamžik pro ženu, která na uznání musela čekat tolik let.
Stále nevíme, jaký bude další kariérní krok Lily Gladstone. K dnešnímu dni dokončila natáčení kriminálního seriálu Under the Bridge, který vysílá Hulu a který je adaptací stejnojmenné knihy Rebeccy Godfrey. Seriál sleduje vyšetřování zmizení čtrnáctileté Reeny Virk. Herečka hraje postavu Cam Bentland, jediné rasově odlišné a queer ženy na policejní stanici Victoria. Přesto se zdá být jasné, že si herečka bude i nadále vybírat silné a angažované role, které odrážejí její vlastní postoje.
Článek vyšel v originále na www.vogue.fr