Beauty talk

Cate Blanchett: Být ženou znamená spoustu věcí

Dva Oscaři, tři Zlaté glóby, tři ceny BAFTA. Jedna z nejvlivnějších osobností světa a nejlépe placených hereček současnosti. Jak se změnil její každodenní život v globální karanténě a co ji inspiruje? Cate Blanchett prozradila během představení nového parfému mnohem víc. 
Foto: Tom Munro
Cate Blanchett pro Giorgio Armani Beauty
Když si zadáte do Googlu jméno herečky Cate Blanchett a módního návrháře Giorgia Armaniho, dostane skoro půl milionu odkazů a ještě více fotek. Jedna z nejlepších hereček současnosti a jeden z nejslavnějších designérů spolu mají mnoho let velmi úzký vztah. Armani ji oblékl na všechny významné události, ona se zase pravidelně ukazuje na jeho přehlídkách a zároveň se stala globální ambasadorkou kosmetické značky nesoucí jeho jméno. „Náš vztah rostl velmi organicky,“ řekla držitelka dvou Oscarů během on-line konference, na níž spolu s parfémářkou Julie Masse představila novinku Sì Eau de Parfum Intense. Svou roli tváře nevidí v účasti na focení a kampaních, ale především ve ztělesňování všech aspektů ženskosti, které Armani po celou svou kariéru zdůrazňuje. Od sebevědomí po smyslnost. „Čím mě pan Armani vždycky inspiroval, je jistá bezstarostnost a samozřejmost. Sám zdůrazňuje fakt, že ženy jsou neuvěřitelně komplexní.“

Hrajete, jste nominovaná na Zlatý glóbus. Co se děje ve vašem pracovním životě?

Jak všichni více sledujeme televizi, bylo skvělé produkovat dva seriály. Jeden o uprchlících, druhý o rovnoprávnosti žen. Cítila jsem, že lidé hladoví po takových věcech. Musela jsem se v televizi zaměřit na jiné publikum. Produkování je však jen přirozená nástavba herectví.

Změnila jste v poslední době nějaké návyky v soukromí?

Nenosím boty. Myslím, že jsem s nimi přestala před deseti měsíci. Abych se cítila dobře, obklopuji se věcmi, které mají pozitivní vliv na moji náladu. Může to být oblečení, ve kterém se cítím skvěle, nebo rtěnka, hudba, vůně, cokoliv. Je také důležité obklopovat se lidmi, s nimiž se cítíte pozitivně a dobře.

Co je pro vás ženskost?

Záleží, o jaké dekádě se bavíme. Můžete to být síla, kreativita, frivolnost, smysl pro humor, moc. Pan Armani ji oslavuje v módě i kosmetice. Nemusíme si vybrat jednu nebo druhou věc, záleží na naší náladě. Ano, jsem žena, ale sama jsem se tak nikdy prvoplánově neviděla. Být ženou znamená spoustu věcí, o tom se snažím vést dialog.

Jak s vámi koresponduje Armaniho pohled na ženskost?

Velmi. Vyrůstala jsem na filmech, a tím i na módě, díky níž ženy mohly ztvárnit postavy. Také nás spojuje láska k přírodě. Když se bavíme o kráse, bavíme se o dokonalosti. Pan Armani ji oslavuje tím, že ukazuje krásu nedokonalosti. Stejně jako se to děje v přírodě. V tom je půvab, čemuž on velmi dobře rozumí. 
Foto: Lisa Maree Williams/Getty Images
Cate Blanchett a Giorgio Armani na charitativní večeři v Sydney, listopad 2007
Foto: Antonio de Moraes Barros Filho/WireImage
Cate Blanchett na přehlídce Giorgio Armani jaro - léto 2018 v Miláně, září 2017
Foto: Andreas Rentz/Getty Images
Cate Blanchett na filmovém festivalu v Benátkách, srpen 2018

Jaké vůně máte nejradši?

Moře, eukalyptus a levanduli. Připomínají mi místo, kde jsem vyrůstala. A vůni miminek. Tu miluju.

Je pro vás parfém důležitý?

Je to zásadní věc. I když doma nenosím make-up, vždy na sobě mám nějaký parfém. Je to způsob, jakým začínám svůj den. Parfém je pro mě něco jako péče o mysl a náladu.

Střídáte parfémy, když hrajete?

Ano. Objevila jsem sílu vůní dávno předtím, než jsem vůbec začala přemýšlet o tom, že bych mohla být herečkou. Vůně odhaluje charakter. Zdůrazňuje, kým se cítíte být, jak chcete, aby vás ostatní vnímali. Proto si zejména na jevišti vybírám parfém podle charakteru dané postavy.
Foto: Tom Munro
Cate Blanchett v kampani na vůni Giorgio Armani Sì Intense

Za všemi vůněmi Sì stojí myšlenka posílení postavení žen. Je podle vás tento koncept stále relevantní?

Bohužel to je něco, co si musíme neustále připomínat a zdůrazňovat. Julie (Masse, pozn. red.) to krásně popsala jako světelný kruh pozitivity, kterým se každé ráno obklopujeme. Je to strašně důležité zejména v dnešní době. I když zrovna nevycházím z domu, stále se voním. Vůně ovlivňuje mou náladu.

Jak důležité je zůstat sama sebou?

Hodně. Neznám jiný způsob, jak žít, než se snažit být sama sebou a zůstat taková. Chce to kuráž, protože to také znamená být konfrontována s ostatními. 

Když se vrátíme k vůním, co si myslíte o Sì Intense?

Miluju, jak se rozvíjí na mé kůži. V celé kolekci je mnoho variant vůní, osobně tíhnu k těm chyprovým. Novinka má v sobě sladkost, ale ta se během dne mění. 

Bez jakých beauty produktů se neobejdete?

Bez vůně. Už jen proto, že ji má rád můj syn. Nesmím to říkat moc nahlas, protože je ve vedlejší místnosti, ale on miluje chypré parfémy od Armaniho. A samozřejmě nemohu být bez Lip Maestro.