Filmy

Jaroslav Kalfař a jeho Spaceman of Bohemia už brzy na Netflixu

Světově proslulé sci-fi Kosmonaut z Čech pojednávající o hlubinách lidské duše se dočkal filmové adaptace, v níž hlavní role hrají Adam Sandler a Carey Mulligan. V exkluzivním rozhovoru pro Vogue CS Jaroslav Kalfař hovoří o své cestě z Česka do Ameriky, bestselleru a o práci s hollywoodskými hvězdami. 
Foto: Jon Pack/Netflix
Johan Renck a Adam Sandler při natáčení filmu Kosmonaut z Čech (Spaceman)
„Chtěl jsem, aby film byl něco jiného než kniha,” říká Jaroslav Kalfař o své novele Spaceman of Bohemia, která vyšla v roce 2017, stejného roku byla přeložena i do češtiny a byla uvedena pod názvem Kosmonaut z Čech. „Je to univerzální příběh. Vystupuje v něm člověk, který obětuje lásku svým ambicím. Člověk, který má raději samotu, protože je to pro něj jednodušší. Člověk, který se snaží napravit hříchy svých předků,” popisuje autor.
Že by se jeho kniha mohla dočkat zfilmování, si mladý spisovatel ani nedokázal představit. „Kdo by se tu šílenost mohl snažil adaptovat?” říkal si. Producenti se ale o knihu zajímali hned a podle předlohy sci-fi se společnost Netflix rozhodla natočit film s Adamem Sandlerem a Carey Mulligan v hlavních rolích. Proces zabral celých sedm let, tedy o pět let déle, než trvalo Kalfařovi knihu napsat. Film se natáčel v období covidu v Praze pod taktovkou režiséra Johana Rencka, který se v minulosti podepsal mj. pod seriál Černobyl. „Myslel jsem si, že se to nepovede, a i když se to nakonec natočí, nebude se mi to líbit,” říká Kalfař. „Byl šok, když jsem film viděl. Byl jsem jím unesený.”

Mezi USA a Českem: Cesta ke světovému bestselleru

Jaroslav Kalfař do Ameriky emigroval ve svých patnácti letech, několik let po své matce. „Přijel jsem za ní jen na návštěvu. Ale kvůli nepřijatelnému domácímu prostředí v Česku jsem se rozhodl zůstat,” vzpomíná Kalfař. „Bylo to rozhodnutí teenagera, srdcové a ne moc promyšlené,” říká a uznává, že svého rozhodnutí první léta litoval. Kvůli jazykové bariéře totiž nemohl ani dokončit školu a v šestnácti začal pracovat jako číšník. „Veškeré životní sny se mi rozplynuly před očima.”
Myšlenku stát se spisovatelem mu vnukla jeho babička, už když mu bylo šest let. Právě díky ní se totiž odmala věnoval knihám, ve kterých jako introvertní dítě našel únik. „Když jsem zjistil, že psaní knih je čestné, nefalšované zaměstnání (i když vím, že by se mnou někteří lidé nesouhlasili), hned jsem se rozhodl, že nic jiného v životě dělat nechci,” říká Kalfař. Před naplněním snu ho ale ještě čekala dlouhá cesta. Na otázku, čemu se věnoval před knižním úspěchem, odpovídá, že „převážně přežití.” Vedle stipendijního studia (které se mu nakonec povedlo získat) pracoval na plný úvazek a veškerý svůj zbylý čas věnoval psaní knihy, kterou hned po imatrikulaci začal nabízet agentům. Kniha se brzy stala bestsellerem, byla nominována na několik literálních ocenění a přeložena do šestnácti světových jazyků.

O čem je kniha Kosmonaut z Čech

Jakub Procházka, obyčejný český kluk z vesnice, se stane kosmonautem vybraným pro misi k Venuši. Osamělý ve vesmíru čelí nečekaným hrozbám i tajemstvím, zatímco na Zemi se jeho život rozpadá. Po návratu se snaží najít své místo ve světě, poznamenaný vesmírnou odyseou a ztrátou. Sám autor říká, že „Spaceman začal jako povídka o americkém astronautovi ve vesmíru, který obdržel telefonát od manželky žádající o rozvod. Jaké to asi je, být na nějaké mimozemské misi, daleko od lidstva, a přitom se muset potýkat s něčím tak lidským, jako je zlomené srdce?” Svůj první román chtěl ale věnovat Česku, české historii, humoru a české nátuře, a tak se americký astronaut stal kosmonautem z Čech.
Foto: archiv Jaroslava Kalfaře
Jaroslav Kalfař
„Chvilku mi trvalo, než jsem si uvědomil, proč píšu velkou knihu o samotě a o odcizení. Samozřejmě jsou mi ta témata blízká – v patnácti jsem odešel do cizí země, pryč od kamarádů a rodiny, od české kultury a jazyka a své dosavadní identity,” vzpomíná pětatřicetiletý spisovatel. „Ten denní boj o přežití v Americe, stav chudoby v zemi, která nenávidí chudé lidi, to, že jsem byl cizinec a nemohl se domluvit. Byl jsem v nepříjemné situaci, ale nešlo dělat nic jiného než každý den vstát z postele a snažit se přežít.” 

Překvapivý casting: Sandler, Mulligan, Rossellini

Do role Jakuba Procházky byl obsazen Adam Sandler, jeho manželku pak ztvárňuje Carey Mulligan. Pro Kalfaře bylo zpočátku velmi překvapující rozhodnutí, že byl do role obsazen herec známý především svými komediálními počiny. Věřil ale, že na to Sandler má: „Přemýšlíme o něm převážně jako o komediálním herci, ale já ho už před mnoha lety viděl v dramatu Punch Drunk Love od Paula Thomase Andersona a říkal jsem si, že v tom toaletním humoru se skrývá umělec. Doufal jsem, že se dramatickým výstupům bude víc věnovat, ať ten svět ví, co má vlastně za talent.” A Carey Mulligan? „Je to jedna z nejúžasnějších hereček své generace a pro roli Lenky byla perfektní,” říká Kalfař. „Její výkon je podle mě jednou z hlavních událostí filmu.” V jedné roli se objevuje také Isabella Rossellini, legenda evropské kinematografie. 
Kalfař se na snímku podílí jako executive producer, spolupracoval tedy na scénáři a s producenty, režisérem i herci konzultoval české reálie příběhu. Za své nejintenzivnější vzpomínky z přípravy filmu považuje rozhovory s Adamem Sandlerem: „Vstával jsem ve dvě ráno – Adam a jeho rodina byli na Havaji, takže jsme měli velký časový posun. Dal jsem si pár facek pro energii, zakouřil marihuanu, abych nebyl nervózní, a pak mi najednou zvonil telefon. Říkal jsem si, proboha, co to dělám, mám se bavit s tím velikánem filmu, co já mu budu povídat?” vypráví Kalfař. ,„Naštěstí jsem se neztrapnil a Adam je opravdu skvělý člověk. Mou knihu četl mnohokrát, citoval z ní pasáže, které jsem si ani já už moc nepamatoval, rozuměl postavě Jakuba, měl pro mě spoustu otázek o České republice, o naší historii, o duši národa a samozřejmě o českém humoru a komedii.”
V průběhu natáčení jsem se rozhodl, že chci, aby ten film byl něco jiného než má kniha.
Snímek Spaceman se světové premiéry dočká tento měsíc na 74. mezinárodním filmovém festivalu Berlinale. Už 1. března pak bude uveden na Netflixu. Ve filmovém zpracování se ale nejedná o příběh totožný s knižní verzí. „V průběhu natáčení jsem se rozhodl, že chci, aby ten film byl něco jiného než má kniha. Ne transkripce, ale reinterpretace,” říká Kalfař. „Moje verze Kosmonauta už ve světě existuje a film je příležitostí ten příběh a postavy pojmout úplně jinak.”
Momentálně Kalfař dokončuje svou třetí knihu a chystá už i své čtvrté dílo, knihu ve stylu magického realismu, která má pokrýt českou historii mezi roky 1918 a 2018. S producenty snímku Kosmonauta z Čech už pracuje i na dalším původním scénáři. Svou snahu chce ale nadále věnovat především literatuře. Letos mu vyšla druhá kniha s názvem Stručná historie věčného života, jejíž vydání se kvůli koronaviru zpozdilo o čtyři roky. „Covid si ukousnul pořádný kus mé kariéry a já jsem připravený to všechno dohnat,” říká Kalfař. „V hlavě mám tolik příběhů, jen času není nikdy dost!”