Filmy

Podívaná nejen na Den Země: 5 skvělých dokumentů o přírodě na Netflixu

Je nádherná i děsivá, silná i křehká. Jakkoliv se ji snažíme ovládnout, nikdy se nám to nepovede – to ji dřív zahubíme. Z přírody vychází všechen život, a tak bychom jí měli věnovat pozornost. Oslavte Den Země některým z následujících dokumentárních filmů, které možná promění váš pohled nejen na ekologii.
Foto: Netflix
Fantastic Fungi

David Attenborough: Život na naší planetě

Britský přírodovědec sir David Attenborough patří k nejuznávanějším odborníkům ve svém oboru a velkým popularizátorům přírodních krás. V oceňovaném celovečerním dokumentu s názvem Život na naší planetě se ohlíží za svým životem, ale i za historií vývoje všeho života na Zemi. Truchlí nad ztrátou divočiny a vysvětluje, že si ani neuvědomujeme, jak drtivý dopad má lidské jednání na životní prostředí. V přesvědčivé a formálně zručné podívané Attenborough ale jen nelamentuje. Přichází s vlastní vizí budoucnosti a jasným vzkazem: Jak se my postaráme o přírodu, tak se příroda postará o nás. Snímek z produkce Netflixu byl nominován na cenu BAFTA.

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu

Zatímco Attenborough je pevný v názorech, ale diplomatický ve způsobu, jakým je divákům předává, další dokument Netflixu jde v tomto výčtu na dřeň a útočí agresivně a bez obalu. Znepokojivý snímek Seaspiracy od britského filmaře Aliho Tabriziho nabízí děsivé svědectví z prostředí ilegálního masového rybolovu, který likviduje populace ryb i mořský ekosystém a za nímž stojí stejný typ lidí jako za obchodem s lidmi nebo drogami. Drancování oceánů a života v nich v současnosti téměř nemá limity, a může tak zásadně přispět k naší záhubě, protože ve světě s mrtvou vodou lidstvo přežít nemůže.

Planeta Praha

Víte, kolik různých živočichů spolu s lidmi obývá hlavní město Česka? Že v Krčském lese potkáte muflony, že na Dívčích hradech se volně pasou kozy a ovce nebo že oblíbené, ale přemnožené nutrie v okolí Střeleckého sotrova brání jiným druhům v hnízdění? Dokument Planeta Praha režiséra Jana Hoška nabízí unikátní pohled na každodenní život našich zvířecích sousedů, kteří se po staletí snaží přizpůsobit sklobetonové džungli a najít si v ní svůj způsob přežití. Oslnivé detailní záběry a obrazy, které se jen tak někomu vidět nepoštěstí, doprovází přívětivý komentář Jiřího Macháčka a Richarda Stankeho.

Zázračné houby

Seriálový hit The Last of Us neudělal houbám a jejich obdivuhodným vlastnostem zrovna ideální službu, dokument Fantastic Fungi Louie Schwartzberga ale negativní dojem snadno napraví. Americký režisér ve spolupráci s předními odborníky a vědci zkoumá inteligenci a propojenost podhoubí neboli mycelia, které nás doslova obklopuje. Vizuálně podmanivý počin pomocí detailních time-lapse záběrů a CGI efektů funguje nejen jako podobenství o koloběhu života a smrti, ale především jako intimní, poučená sonda do okouzlujícího světa hub – geniálních mikroorganismů, na nichž stojí celý náš svět.

Moje učitelka chobotnice

Může být dokument o přírodě zároveň dojemnou výpovědí o lásce a pomíjivosti života nebo hlubokým lidským příběhem? Může a Oscarem oceněný film Moje učitelka chobotnice to dokazuje. Všechno začalo v roce 2018, když se freediver Craig Foster vydal natáčet svět pod hladinou. Seznámil se tam právě s mladou chobotnicí, která ho k sobě něčím zvláštně přitahovala. Foster pak následující rok strávil tím, že zvíře doprovázel a zaznamenával jeho putování a příhody. Story plná jedinečných záběrů, stejně jako dramatických momentů je úžasnou diváckou podívanou, která vás zasáhne a pomůže vám znovu najít propojení s přírodou – tak, jako Fosterovi nakonec pomohla najít cestu k odcizenému synovi.