Vogue Daily

VOGUE editorial: Šéfredaktorka Danica Kovářová představuje první pánské vydání Vogue CS

Foto: Arseny Jabiev for Vogue CS

Březen 2024

Usrkávám zázvorový čaj v kavárně Nona. Nejdřív přibíhá art directorka a kurátorka Lucie Černá, pravá ruka fotografky Libuše Jarcovkájové. Za chvíli dorazí i samotná Libuše. Je nenucená, jde přímo k věci. Jsem moc ráda, že působí vstřícně. Dodává mi to naději, že kývne na projekt, který jí chci nabídnout. 
„Ráda bych vám svěřila dokumentaci návštěvy archivních oddělení Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Žádnou velkou reportáž jsem z tohoto místa zatím nezaregistrovala, přitom není jiného místa v celé republice, kde by se na jednom místě nacházelo tolik vzácných módních modelů. Kdo jiný by se tam měl vydat než Vogue CS? Současně bych tam nechtěla pořídit nějaké vyčištěné, designové záběry prostoru. Chtěla bych ve fotografiích postihnout pocit, jako kdyby tam čtenář nahlížel jako neviditelná postava, zachytit energii a skutečnou pracovní atmosféru. Jana by k tomu napsala text,“ chrlím ze sebe. 
„To zní dobře, to by mě taky zajímalo,“ dočkám se nejlepší možné odpovědi. 
Pozitivní reakce se mi pak na návrh dostává i z UPM a dochází i k jedné náhodě – nenáhodě: Když si mám vybrat, jaké sbírky a aktuálně archivované kolekce nás primárně zajímají, v nabídnutých možnostech se objevují i darované pánské modely a obuv od Čechošvýcara Jindřicha Dostála. Odepisuji třikrát ano. Reportáž totiž plánuji do historicky prvního vydání Vogue CS, které by se dalo označit za pánské.

Květen/červen 2024

To číslo právě držíte v ruce. Snažíme se v něm i za pomoci dalších výjimečných tvůrčích osobností dostat pod povrch více fenoménům, které se dotýkají maskulinity, femininity, identity a estetiky. Berte je jako podněty – impulzy k výpravám myšlenkovým i skutečným. Budeme se těšit na vaše zprávy o tom, kam vás dovedly.
DANICA KOVÁŘOVÁ
Editor-in-Chief