Vogue Daily

VOGUE editorial: A Different Standard

Foto: Morelli Brothers
Alessandra Ambrosio
A Different Standard. A Different Life.
Přelom roku přináší tendence rekapitulovat a určovat si nové cíle, posouvat své horizonty.
Nebojte, nepřijdu teď s nudným výčtem toho, co se nám ve Vogue CS za tento rok povedlo, jaké hvězdy jsme měli na obálkách, kde všude jsme fotili, koho všeho osobně vyzpovídali, kolik looků nastylovali nebo kolik kosmetických novinek vyzkoušeli.
Budu se obracet jen k budoucnosti, což se snažíme v celém obsahu lednového vydání, které jste právě otevřeli. A možná jste – stejně jako my v redakci, když se nám do rukou dostanou tzv. signální výtisky – hluboce vdechli vůni čerstvého tisku a zažili okamžik mindfulness.
V článcích, rozhovorech a módních i beauty fotoeditorialech se snažíme předestřít nové normy, přenastavovat úhel pohledu a reagovat na nové tendence, sledovat průkopnice a průkopníky. Nejen v oblékání, kosmetice nebo designu, ale ve společnosti obecně.
Proto první materiál, na který ukážu prstem, je interview, jež pro nás exkluzivně vedla Tereza Maxová s Gaborem Maté, maďarsko-kanadským myslitelem a bývalým lékařem, zaměřujícím se na problematiku traumatu, závislosti a duševního vývoje dětí (str. 58). Zajímavě kupříkladu uvažuje o tom, jak se vnímáme: „Je obtížné být autentický, ale není složité znát své autentické já.“
Přejeme si, aby k materiálům, s nimiž se ve fashion průmyslu běžně pracuje, brzy patřila nová látka podobná polyesteru a částečně zhotovená z atmosférického CO nebo další nově vyvinutá tkanina, která zase do pokožky uvolňuje antioxidanty a vitaminy z mořských řas (str. 47).
Rychlou cestu na kariérní vrchol přejeme i mladému návrháři jménem Duong Bao Long, který ve svých návrzích mísí kulturní vlivy Vietnamu, Ústí nad Labem i Paříže (str. 40), a velkou sledovanost zase nastupujícím domácím televizním a online seriálům, jimž se daří přirozeným způsobem zrcadlit osobitost a rozmanitost mladších generací Čechů (str. 72).
I my přidáváme svůj dílek do inkluzivnější, a tím pádem realitě mnohem věrnější skládačky módního byznysu, která překrývá dosavadní standardy krásy. Topmodelku a bývalého andílka Victoria's Secret Alessandru Ambrosio jsme nechali nafotit zcela bez make-upu (str. 130) a ve dvou editorialech nafocených v Londýně, z nichž jeden se věnuje nové kolekci značky Erdem (str. 142), necháváme zazářit modelky rozmanitých barev pleti. I třetí módní story se něčím vymyká dřívějšímu úzu. Styling totiž sestává výhradně z archivních kolekcí (str. 120). Pořizování zachovalých skvostů je formou udržitelnosti, kterou bychom si měli osvojit všichni, proto upozorňujeme i na nový pražský obchod se sběratelským vintage designem (str. 66). I ten dokazuje, že nemá cenu jen staré standardy smést ze stolu, bořit je či ignorovat. Pravým uměním je umět revidovat, to dobré v nich ocenit a zapojit do standardu nového.
Přeji vám, aby se i vám podařilo to pozitivní z uplynulého roku vzít a zúročit v roce 2024 tím nejlepším způsobem!
Vaše Danica
DANICA KOVÁŘOVÁ
Head of Editorial Content
P.S. Už potřetí vychází společně s lednovým číslem zápisník Poems & Notes. Deset básní do letošního vydání vybral básník a knižní redaktor Tomáš Gabriel. V úvodní eseji vysvětluje svůj přístup k výběru a básně krátce představuje. Nechte se jimi inspirovat a překvapit!