Vogue Daily

Anna Wintour: Nikdy jsem nebyla na módní průmysl více hrdá

Foto: Courtesy of Anna Wintour
Pozitivní myšlení je v současné situaci vzácnou komoditou, ale v posledních dnech jsem měla spoustu důvodů k radosti. Objevila se zpráva o Ralphu Laurenovi, jedné z největších osobností americké módy, který prostřednictvím své nadace daroval 10 milionů dolarů na boj proti koronaviru (včetně dárku ve výši 1 milionu dolarů organizaci CFDA/Vogue Fashion Fund, která ho věnuje americkým návrhářům nejvíce zasaženým touto krizí). Věřím, že moje emoce jsou stejně jako ty vaše na hraně, takže se nebojím přiznat, že jsem se během telefonátu s Ralphem rozplakala.
Není jediný, kdo našel způsob, jak pomoci. Módní průmysl se hromadně zapojil, což je neskutečně inspirující. Nepochybně jste už četli o tom, jak LVMH přeměňuje své továrny na výrobu parfémů a produkuje místo nich dezinfekci, i o tom, jak Kering objednal z Číny tři miliony masek pro francouzské zdravotníky. Moje přítelkyně Miuccia Prada darovala plicní ventilátory silně zasaženým nemocnicím v Miláně; Donatella Versace, Giorgio Armani a Marco Bizzarri, generální ředitel Gucci, také přispěli italským nemocnicím. Renzo Rosso se svou nadací Only the Brave Foundation pomáhá menším komunitám v Itálii. Americké módní a kosmetické firmy také mobilizují a vyrábějí masky, ochranné obleky a dezinfekci. Nikdy jsem nebyla na náš průmysl hrdější.
Když už mluvíme o pozitivitě, vzhledem k událostem jsem hodně přemýšlela o budoucnosti, nemyslím tím jen snění o konci této krize, ale také o tom, jak nás všechny změní. Kolem nás je tolik smutku a ztrát, ale pořád jsem v kontaktu se svými přáteli i rodinou přes FaceTime. Vím, že dlouhé týdny v izolaci nám připomínají, jak důležité jsou mezilidské vztahy a kontakt. Až tohle bude za námi, nebude je nikdo z nás považovat za samozřejmost.
Pandemie nemůže zastavit kreativitu. Síla tvořivosti je něco, o čem přemýšlím při sledování videí, která nám američtí návrháři posílají jako vyjádření podpory v současné situaci. Každý z těchto talentovaných designérů hovoří o tom, čím procházejí, co dělají s nově nabytým časem a na čem opravdu záleží. Jejich příběhy na mě neskutečně působí a vedou mě k zamyšlení. Vím, že před sebou máme velkou výzvu, ale také vím, že se přes to všechno společně dostaneme a během té cesty najdeme důvody k radosti.