Vogue Vánoce

Vánoce v době pandemie

Země po celém světě se nacházejí v nejrůznějších stupních lockdownu a spousta z nás tráví svátky trávit bez společnosti blízkých a rodiny. Zeptali jsme se psychoterapeutky Rebeccy Sparkles, jak se vyrovnat s negativními emocemi a přivítat nový rok v pohodě.
Vánoce jsou konečně tady, je však dobré si připomenout, že nemusí být pro každého nutně nejšťastnějším obdobím roku. 
Foto: Dean Craig
„Pro mnoho lidí znamenají hlavně stres kvůli očekávání, že budou plní pozitivity a trávit čas s rodinou,“ říká psychoterapeutka. 
„U těch, kteří tuto možnost nemají, taková situace může vyvolávat pocity méněcennosti a studu. Pro singles, rozvedené nebo kohokoliv, kdo zažil úmrtí v rodině, může být čas Vánoc velkou zkouškou a ještě více prohloubit pocity osamění. Tento rok se navíc přidal lockdown,“ doplňuje Rebecca Sparkes a přináší hned několik tipů, jak si během letošních svátků udržet psychickou pohodu.

Smíření

Smiřte se s tím, že letos jsou Vánoce prostě trochu jiné. Možná ne takové, jaké si je pamatujeme nebo jaké je chceme mít, přesto se snažte prožít tyto dny jak nejlépe to půjde navzdory omezením.

Zůstaňte v kontaktu

Pokud nebudete moci být se svými nejbližšími fyzicky, uspořádejte si vánoční setkání přes Zoom nebo FaceTime. Jak s rodinou, tak s přáteli. Otevřete si spolu dárky, připijte si. I když to bude jen přes obrazovku.

Běžte na vzduch

Neseďte jenom doma, vyrazte na procházku, zaběhejte si. Všichni potřebujeme nějakou fyzickou aktivitu pro udržení duševního a tělesného zdraví.

Dělejte to jinak

Pokud jsou nějaké zvyky nebo úkoly, které nesnášíte, vypusťte je. Není důvod zdobit stromeček nebo si o půlnoci připíjet šampaňským, když ho nemáte rádi. Užijte si svátky podle sebe!

S alkoholem opatrně 

Nezapomínejte na negativní dopady přílišné konzumace alkoholu. Problémy s depresí a úzkostí stejně nevyřeší. 

Netrapte se

Nenechte svou mysl ovlivnit pocity viny. Snažte se nekontrolovat pracovní e-maily. Dejte si pauzu.

Čas na zamyšlení

Položte si pár otázek. Co chcete změnit v roce 2021? Za co jste vděční? Co můžete dělat jinak a co budete dělat stejně?

Vyhledejte odbornou pomoc

Izolace, úzkost, deprese a pracovní stres se tento rok ještě více prohlubují. Pro některé z nás to může být příliš velké soustu. Nebojujte sami a obraťte se na kvalifikovaného odborníka. Není důvod se za to stydět.