Trendy

Jediný kabát, který lze vzít kamkoliv, je ten plyšový. To proto se do něj vyplatí investovat

Pravda, existuje jedno místo, kde mu to tak docela nesluší: šatna Státní opery. Ale i tam ho takzvaně skousnou. Plyšový kabát je jako šikovný hodinový manžel: Všechno vylepší – i ten nejnudnější outfit. 
Foto: Getty Images
collage: Emma Kotian
Originál, podle jehož vzoru dnes vzniká drtivá většina takzvaných „teddy coats", tedy plyšových kabátů, pochází už ze čtyřicátých let minulého století. Tehdy však takový kabát nebyl výrazem dobrého vkusu, nýbrž pragmatičnosti sovětské armády, která do arzenálu zařadila ovčí vlnou zateplený plášť, tedy tradiční oděv sibiřských kmenů, především Jakutů. Z režného plátna střižený svrchník byl oboustranně pokrytý zbytky ovčí srsti a obzvlášť během nacistické blokády Leningradu se rudoarmějcům hodil. 
Jeho proměna z takřka neopracovaného kusu bakteriemi prolezlé ovčí kožešiny do pohodlného evergreenu nastal v průběhu sedmdesátých letech se vzestupem francouzské buržoazní módy. Podobně jako demokratizace norkových zimníků a sílící tendence power dressingu se tak i plyšový kabát stal symbolem bohatnoucí střední třídy na evropském západě. 
Signifikantní se stal pro značky jako Céline, Chloé nebo Yves Saint Laurent. Od roku 2013 pak i pro značku Max Mara, která dnes nabízí nejrozmanitější varianty tohoto stále populárnějšího modelu. Letos v září u Max Mary oslavili desáté výročí vzniku svého prvního kabátu Teddy. 
Při té příležitosti se v přízemí obchodního domu Harrods otevírá speciální pop-up Teddy Ten, který probíhá od začátku října až do půlky listopadu a obsahuje dětské verze plyšových kabátů nebo speciální edici teddy coats ozdobenou krystaly.
Pokud se pro plyšový kabát rozhodnete, zvažte, do jakých materiálů investovat. V případě takto specifických kabátů se vyplatí buď hodně kvalitní imitace, směs vlny a kašmíru, nebo rovnou pravá kožešina, což je přiznání, které popravdě bolí, ale nelze ho zamlčet.