Móda

Kabát, který se stane hitem podzimu 2023 (i těch dalších)

V kolekcích pro sezonu podzim/zima 2023 návrháři vyzdvihli oblečení, které se podobá tomu, co již většina z nás má ve skříni. Zlatým hřebem přehlídek se navíc překvapivě stal klasický černý kabát. A my hned vysvětlíme proč.
Foto: Christian Vierig/Getty Images
Kaia Gerber
Zanedlouho ulice pokryje spadané, vybarvené listí jako znamení, že přicházejí chladnější dny. V těch naše šatníky ovládne oblečení, které zahřeje — ať už na rychlém posezení s přáteli, procházkách parkem, či romantických schůzkách. Klasický černý kabát, který v takových chvílích dodá kromě tepla i sebevědomí, bude přitom tou nejrozumnější a nejstylovější volbou.
Přestože přehlídková mola překypovala estetikou, černé kabáty byly jasným vítězem. Obrovská ramena, oversized střihy i dlouhé siluety, které sahaly až k partiím těsně nad kotníky… Tyto nezaměnitelné prvky je odlišily od všech ostatních kabátů. Jejich chvíle ve světle reflektorů nám mimo jiné ukázala způsob, jakým každému outfitu vtisknout správnou dávku dravosti a individuality. K tomu všemu si připočtěte bezchybné střihy a luxusní látky, díky kterým vás  zaplaví uspokojivý pocit elegance a exkluzivity. Chcete varianty? Máte je mít.
Na přehlídkách značek Dolce & Gabbana nebo Stella McCartney se černé kabáty tvarovaly do podoby přesýpacích hodin, což nejenže zdůrazní pás, ale hlavně propůjčí klasickému vzhledu jedinečnost.Victoria Beckham, která již od března tento styl podporovala, předvedla jednořadý, dlouhý a na míru šitý kabát, který vám doslova vezme dech. Značky Alaïa, Khaite a Balenciaga nás naopak potěšily unikátními oversized kabáty, které troufale překrývají siluetu postavy a dodávají energii.
V kolekcích značky The Row se černé kabáty vyjímají již několik let. A tak není divu, že si získaly srdce hvězd typu Zoë Kravitz, Jennifer Lawrence nebo Rosie Huntington-Whiteley. A ač podobné kousky patří mezi dominantní trendy pro období podzim/zima 2023, jsou velmi nadčasové.
A přestože byste na posledních přehlídkách očekávali nápadné a extravagantní outfity na večírky, naši pozornost upoutaly kousky, které prostě chcete vynést kamkoliv. Třeba na přehlídce Miu Miu modelky ukázaly, jak dát dohromady looky jako stvořené pro všechny kavárenské povaleče — legíny a mikiny (jež se dají ukrýt právě pod vlněné kabáty). U Gucci to bylo zase o volných džínách a ještě volnějších sakách. Kabáty nejenže zachycovaly ducha aktuální sezony, ale také potvrdily, že oblečení může působit moderně, a zároveň i vkusně (ať už hledáte outfit na každodenní nošení, nebo na speciální příležitost).
Tajemství objevení dokonalého černého kabátu? Berte jeho pořízení jako investici, podobně, jako kdybyste si kupovali šperk, který s vámi zůstane celý život: zaměřte se na precizní siluetu a sáhněte po té nejvyšší kvalitě, kterou si jen můžete dovolit. Až si totiž najdete ten pravý, obklopí vás pocit sebejistoty a půvabu. Cílem je získat kabát na míru, který vám vydrží mnohem déle než jednu nebo dvě zimy. Zkrátka dopřát si pocit elegance a jedinečnosti, který jen tak nevyprchá.
Text vyšel v originále na vogue.co.uk.