Stay Home And Stay Fit

#StayHomeAndStayFit: Jak na stojné pozice

V dnešní jógové půlhodince je zaměříme na stojné pozice. „Vypadají jednoduše, ale je nutné vnímat správné nastavení, abychom si neubližovali,“ říká instruktorka Klára Doubková, která nás ranní lekcí provede.
Foto: Josef Rabara / @rabarafoto
Klára Doubková
Klára hned na úvod upozorňuje, že zvláště u začátečníků kvůli zkrácenému svalstvu v oblasti nohou často dochází ke špatnému držení a pak jsou přetěžovány klouby a spodní záda. 
„Místo posílení svalů a jejich protažení pak mohou přijít bolesti. Je proto nutné se vyvarovat mechanickému provádění pozic a najít rovnováhu mezi správním nastavením, dynamikou a protažením.“
Při cvičení stojných pozic posilujeme a protahujeme hlavně svaly v oblasti nohou a okolo kloubních spojení. Díky různým nastavením, kdy zároveň dochází k rotacím, výrazně posilujeme také svaly okolo páteře, a udržujeme tak její přirozenou pružnost.  
Tyto pozice příznivě podporují i funkci kardiovaskulárního systému.
Klára Doubková se józe se věnuje od svých dvanácti let, ale až když se kvůli zdravotním problémům ponořila více hloubky, objevila Iyengar jógu. „Tehdy jsem díky přístupu učitele a velké variabilitě nastavení pozic pochopila, že jóga může opravdu pomoct a stala se pro mne nejen cvičením, ale životní cestou,“ dodává a vy se právě teď můžete stejnou cestu vydat společně s ní.