Společnost

Ukrajinská vyšyvanka v podání španělské královny

Španělská královna Letizia se zúčastnila nadační akce Mutua Madrileña v Madridu. A na ceremoniál, který se konal přesně osmý den od vypuknutí násilné ruské invaze na Ukrajinu, spolu s černými kalhotami a podpatky oblékla vyšyvanku, tradiční ukrajinskou vyšívanou halenku.
Španělsko je jednou ze 141 zemí OSN, které ruský útok na Ukrajinu jednoznačně odsoudily, takže důvod, proč královna právě tento oděv oblékla, je zcela zřejmý.
Vyšyvanka představuje součást ukrajinské kultury již stovky let. Spíše než specifický styl výšivky zahrnuje více technik práce s nití, které pocházejí z různých regionů, měst i rodin. Výšivka může symbolizovat zdraví nebo štěstí, přičemž vyšívání každého kusu trvá týdny či celé měsíce. Vyšyvanka je v ukrajinské kultuře zakořeněná natolik, že je jí dokonce věnován den — 19. květen. 
Není to však zdaleka poprvé, co se tradiční ukrajinský kroj stal symbolem národní hrdosti. Bylo to například v roce 2015, rok po skončení protestů na Euromajdanu. Její charakteristický motiv se tehdy hojně objevoval na mezinárodních týdnech módy, především zásluhou kyjevských návrhářů, jako jsou Ksenia Schnaider nebo Vita Kin. „Toto starobylé dědictví jsem přizpůsobila modernímu kontextu a přidala prvky 70. let, kdy bylo oblečení uvolněnější. Je to taková bohémská výstřednost ve velmi luxusním provedení,“ vysvětlila Vita Kin pro magazín Vogue. Vyšyvanku v té době také vynášely i hvězdy ukrajinského streetstylu.
Španělská královna Letizia ovšem není první významnou osobností, která svým oblečením vzdává hold Ukrajině. Olena Zelenská zveřejnila video, na němž Andra Levite, první dáma Lotyšska, vyjadřuje podporu ukrajinskému lidu a má na sobě bílou varianty vyšyvanky. 
Jill Biden, manželka amerického prezidenta, na úterní projev o stavu Unie, který tradičně proběhl před zasedáním Kongresu, oblékla modré šaty se slunečnicí, ukrajinskou národní květinou, vyšitou na rukávu. Kdo další bude tyto vlivné ženy následovat?