Vogue Leaders

Kdo je první dáma Ukrajiny Olena Zelenská

Říká se, že za každým odvážným mužem stojí ještě silnější žena. Pozornost celého světa se tak nyní upíná nejen k ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ale i k jeho manželce. Kdo je první dáma Ukrajiny Olena Zelenská?
Olena Zelenská, která je nejmladší první dámou v historii Ukrajiny a manželkou historicky nejmladšího prezidenta země, se narodila 6. února roku 1978 v jihoukrajinském městě Krivoj Rog. Zelenská, rodným příjmením Kiyashko, pochází ze stejného města jako její manžel Volodymyr Zelenskyj. Dvojice se ovšem poznala až v době, kdy oba nastoupili na univerzitu. Zelenská v té době studovala architekturu, avšak později se začala věnovat psaní. 
Psala scénáře pro komediální skupinu Kvartál 95, v níž působil i její budoucí muž. Zelenskyj byl totiž původně hercem, který na sebe upozornil svým účinkováním v seriálu Služebník lidu. Olena s Volodymyrem se vzali po osmileté známosti v roce 2003. O dva roky později se manželskému páru narodila dcera Oleksandra a v roce 2013 přišel na svět syn Kyrylo. Zelenská se stala první dámou Ukrajiny 20. května 2019, kdy se její manžel ujal úřadu. Až do jeho volebního vítězství stranou pozornosti médií a veřejnosti. Místní televizní stanici řekla, že se zpočátku „agresivně bránila“ manželovým plánům stát se prezidentem, „protože je to velmi obtížný krok, není to ani projekt, je to jiný životní směr“. A když se 18. listopadu 2019 objevila na obálce časopisu Vogue Ukraine, v exkluzivním rozhovoru potvrdila, že raději zůstává „v zákulisí“ a je jí „příjemněji ve stínu“, než by byla „stále v popředí“ jako její manžel. „Nejsem na večírky, nerada vyprávím vtipy. Není to v mé povaze,“ vysvětlovala Zelenská.
Se svou novou rolí se však postupem času smířila a využila ji k dobru věci: „Našla jsem si důvody pro publicitu. Jedním z nich je možnost přitáhnout pozornost lidí k důležitým společenským otázkám,“ vysvětlila nejvlivnější žena Ukrajiny, která se v posledních třech letech snažila prosadit zlepšení sociálních a humanitárních podmínek v zemi. V rámci své první iniciativy se první dáma Ukrajiny zaměřila na výživovou reformu na ukrajinských školách. Ukrajinská vláda nové výživové normy schválila 1. září 2021.
Kdysi se sice stavěla proti tomu, aby se její manžel stal prezidentem, ale nakonec se ukázalo, že první dáma Ukrajiny pevně stojí po boku svého manžela, a to i v těžké době, kdy odmítl opustit zemi a rozhodl se čelit tváří v tvář ruské invazi. Dne 24. února Zelenskyj prohlásil, že je pro Rusko cílem číslo jedna a na druhém místě je jeho žena a jejich dvě děti. „Dnes nebudu panikařit ani plakat. Budu klidná a sebevědomá. Moje děti se na mě dívají. Budu vedle nich. A vedle svého manžela. A s vámi. Miluji vás a miluji Ukrajinu,“ napsala Olena Zelenská na svůj instagramový účet krátce po prvních útocích. Svým spoluobčanům dodávala odvahu i následujícími slovy: „Moji drazí lidé, Ukrajinci. Dívám se dnes na vás všechny: na všechny, které vidím v televizi, na ulicích, na internetu. Vidím vaše příspěvky a videa. A víte co? Jste neuvěřitelní. Jsem hrdá na to, že žiji s vámi v jedné zemi. Budu klidná a sebevědomá. Moje děti se na mě dívají, budu vedle nich a vedle svého manžela a s vámi. Miluji vás. Miluji Ukrajinu.“ 
Před pár dny také sdílela fotografii dítěte narozeného v kyjevském protiatomovém krytu spolu s povzbudivým vzkazem: „Mělo se to odehrát v úplně jiných podmínkách, pod mírovým nebem. To si děti zaslouží, ale hlavní je, že navzdory válce byli na našich ulicích také lékaři a starostliví lidé. Země bude chráněna a bráněna, protože jste neuvěřitelní, milí krajané! Za ty dva dny jste se všichni stali armádou. V metru, v protiatomových krytech, s dětmi a domácími zvířaty (protože ani mladší bratry neopouštíte) — děláte svou práci, máte čas starat se o druhé, pomáhat si navzájem. Nabídněte svůj domov těm, kteří potřebují přístřeší. Darujte krev pro vojáky a oběti. Hlaste pohyb nepřátelských vozidel. A samozřejmě pomáhejte ozbrojeným silám, které bojují na všech frontách. Aby děti narozené v protiatomových krytech mohly žít v zemi plné míru, která se ubránila.“