Společnost

Nové podoby Timmyho Chalameta. V roli Wonky si sáhl na dno

Svým nepopiratelným šarmem okouzluje Timothée Chalamet nejen diváky, ale i kritiky. Až se zdá, že není většího hereckého chameleona. 
Foto: Noam Galai/Getty Images for WSJ. Magazine Innovators Awards
Timothée Chalamet v MoMA, 1. listopadu 2023
Každý ho jen chválí: Jak je to jen možné? Jak to jen všechno zvládá? V nové roli Willyho Wonky, postavy z románu Ronalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu, teď navíc dokazuje, jak perfektně zpívá i tančí. Ostatně zlaté hrdlo předvedl poprvé ve filmu Woody Allena Deštivý den v New Yorku. Sám Timothée ale na nedávné premiéře filmu Wonka přiznal, že si tentokrát sáhl na dno. 
„Byl to fyzicky nejnáročnější projekt, jakému jsme se kdy upsal,“ řekl Chalamet redaktorům Vanity Fair na nedávné premiéře filmu v Los Angeles. „Nemůžu říct, že by mi to kdovíjak šlo. Soustředit se na zpěv i tanec je dost náročné. Ač jsem se v muzikálových komunitách pohyboval už na škole, na tohle jsem připravený nebyl. Během choreografie si musíte hlídat střed záběru, což vyžaduje měsíce zkoušení. Bezvýhradné soustředění je nezbytné. Kolem vás se na place pohybují profesionální tanečníci, co si každé ráno ledují kotníky, protože toho v záběru za vámi dělají daleko víc. Byla to neuvěřitelná dřina,“ přiznal herec. 

Chalamet strávil tři měsíce v tanečním výcvikovém táboře s držitelem ceny Tony Christopherem Gattellim. Složitá taneční čísla zahrnující styly, jako je step, valčík i některé gravitaci popírající pohyby nutné pro scény, v nichž jeho hrdina létá, údajně vyžadovaly, aby se Timmy naučil chodit po provaze. Pěvecký trénink zas hollywoodská superstar absolvovala u přísného pěveckého profesora Jamese Taylora. Pro účely filmu nazpíval Timothée dohromady šest originálních skladeb Neila Hannona.
„Nešlo mi ale o to podat ten nejdokonalejší výkon, nýbrž ten nejvěrnější. Ano, chtěl jsme ze sebe dát to nejlepší, zároveň jsem však chtěl, abych to byl stále já,“ vysvětluje Chalamet. Kritiky jsou zatím víc než pozitivní. „Jeho výkon je rozmařilý, ne však přeslazený. Sedí pevně ukotven v prvcích autentického projevu. Chalamet se do role opravdu vžil, Wonkou se prakticky stal,“ zní jedna z recenzí New York Times