Doplňky

„Je to šílené, že?" Timothée Chalamet spolupracoval s Cartier na náhrdelníku inspirovaném sladkostmi Wonka

Timothée Chalamet v roli nového Willyho Wonky promluvil pro Vogue o oslnivém doplňku, který byl přizpůsoben konturám jeho krku přesně tak, aby seděl přímo na kůži a nechal zazářit tisícovku drahých kamenů.
Foto: Julian Ungano pro Cartier
Timothée Chalamet
„Invence," pronesl Gene Wilder coby Willy Wonka v klasickém filmu z roku 1971, „je 93 % potu, 6 % elektřiny, 4 % páry a 2 % máslového krému s karamelem". Nyní, když se továrna na čokoládu nachází pod dohledem nového Wonky, totiž vždy skvěle oblečeného Timothée Chalameta, vypadá tento recept poněkud jinak. I když ne méně fantasticky! Například k vytvoření jeho posledního vzhledu na červeném koberci, který rozbouřil internet, bylo zapotřebí jednoho historického pařížského klenotnictví, trochy vintage odkazů a 450 hodin pečlivé práce.
Výsledek? Jedinečný náhrdelník Cartier inspirovaný cukrovinkami, který si idol dnešního matinée oblékl, když se procházel po červeném koberci na světové premiéře filmu Wonka v londýnské Royal Festival Hall. „Je to šílené, že?" říká Chalamet obdivně o svém novém doplňku, který byl přesně přizpůsoben konturám jeho krku, aby seděl přímo na kůži a nechal zazářit všech 964 smaragdů, rubelitů, růžových turmalínů a modrých opálů. „Je to něco, o čem se mi ani nesnilo," svěřil sedmadvacetiletý herec Vogue den před uvedením.
Chalamet je coby ambasador značky známý tím, že klidně zkombinuje metalické obleky od Toma Forda s klasickým náramkem Juste un clou nebo šortky s vintage hodinkami Tank. Než odjel do Paříže, kde se pár měsíců před premiérou v ateliéru setkal s Marie-Laure Cérède, kreativní ředitelkou pro šperky a hodinářství Cartier, strávil hodiny procházením archivních obrázků klenotů od této značky. „Zdá se, že v 60. a 70. letech existovalo opravdu výrazné období, kdy byly kreace Cartier hodně barevné, a dokonce i skutečně hravé," říká o tom, co si ze svého průzkumu odnesl. „Tato značka má takový úspěch se svými stálicemi! Jediné, co mě teď ale zajímalo, bylo, jak by vypadalo něco veselého, hravého a mladistvého pod hlavičkou dílny Cartier." Cérède tak stála před výzvou vytvořit jedinečný kousek, který by „seděl Timothéeovi", ale zároveň byl „tak Cartier, že by ho nemohl udělat nikdo jiný", vysvětluje.
Sytě růžové, zářivě zelené a mléčně modré kameny na náhrdelníku rozhodně odrážejí Chalametovu veselou povahu a odlišují klenot od tlumenějších šperků (tu nenápadně drahé hodinky, tu vintage brož), které muži na červeném koberci tradičně nosí. Ale Timothée nikdy neměl čas řešit pravidla ohledně toho, co by muži a ženy měli nebo neměli nosit. „Rozhodně," odpovídá důrazně, když se ho ptám, zda ke šperkům přistupuje stejně bezpohlavně jako k módě obecně. „Možná je to tím, že jsem chodil na uměleckou střední školu v New Yorku, nebo tím, jak mě vychovala moje máma," říká. „Vždycky jsem nosil jen to, co se mi hodilo."
Pro Chalameta se „to, co se hodí", může vztahovat na overal od Haidera Ackermanna, postroj od Louis Vuitton nebo nejnověji na lila latexový oblek Prada. Přesto herec trvá na tom, že jeho vkus je často překvapivě jednoduchý. „Vždycky jsem prostě miloval tenký řetízek," říká. „Takový je i jeden z náhrdelníků, které nosím ve filmu Call Me By Your Name. Davidova hvězda je samozřejmě předepsaná scénářem, ale takový podobný řetízek jsem si náhodou koupil v Miláně víkend před natáčením. Luca (Guadagnino, režisér filmu, pozn. red.) mě nechal, ať ho ve filmu nosím."
Tento spontánní nákup zvěčněný ve filmu, který z Chalameta udělal jednu z nejúspěšnějších mladých hvězd Hollywoodu, je nyní „schovaný doma", říká herec a dodává, že všechny jeho nejcennější kousky jsou ty, které má spojené se silnými vzpomínkami. „Vždycky jsem prostě miloval šperky s určitým významem, ať už to byl drátěný náramek ze speciálního výletu, nebo něco intimního, co jsem dostal od člena rodiny." Pro tohoto herce „na špercích, módě nebo čemkoli, co je vám drahé, záleží mnohem víc kvůli emoci, která se za tím skrývá, nebo pocitu, který vám to dává, než kvůli cenovce nebo tomu, jak se to třpytí".
Timothéeho nový náhrdelník Wonka kombinuje základ z bílého zlata s téměř 1 000 drahými kameny v duhových odstínech bonbónů. „Výrazná barevná kombinace – velmi světle modrá smíchaná s výraznou růžovou – je záměrně nečekaná," vysvětluje Cérède. „Není to prvoplánově harmonické, spíš hodně kontrastní, což je podle mě docela odvážné."
Na rozdíl od řetízku, který nosil Chalamet coby Elio ve filmu Call Me By Your Name, tento náhrdelník nebude po skončení propagace k filmu Wonka schovávat doma v šuplíku: Po dnešním večeru se tento velkolepý kousek stane součástí sbírky Cartier, která se vystavuje na výstavách šperků po celém světě. Samozřejmě si ho vždycky může připsat na svůj vánoční seznam přání.
Herec nicméně trvá na tom, že letos po žádném konkrétním dárku netouží. „Víte, Vánoce jsou velmi blízko mým narozeninám, které mám 27. prosince. Snažím se držet svá očekávání při zemi." Teď, když je pohodová hvězda spřízněna s klanem Kardashian-Jennerových (údajně chodí s Kylie Jenner, i když to ani jeden z nich pořád ještě nepotvrdil veřejně), která si nikdy nenechá ujít příležitost objednat si opulentní květinovou stěnu nebo slavobránu z nafukovacích balonků, se však Timothée možná dočká překvapení.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.