Společnost

Kroužky, kde chcete být vidět 

Rozvíjet děti způsobem, který je bude bavit, není vždycky snadné. Maminka čtyř potomků Tereza Kozlová o tom ví své a nabízí tipy, které vám při výběru vhodných aktivit mohou výrazně pomoct.
Foto: Tim Graham / Getty Images
Princezna Diana a princ William v Guards Polo Club, květen 1988
Prvního syna jsem do prvního kroužku zapsala v jeho třech měsících. Pod odborným vedením se naučil „pást hříbata“. Ve dvou začal chodit zpívat a navštívil několik galerijních výtvarných dílen, od tří navštěvoval lekce gymnastiky a francouzštiny. Třetí a čtvrté dítě také ve dvou letech zpívalo a vyzkoušeli jsme ještě spoustu dalších aktivit. Pak přišel covid a díky tomu jsem vlastně přežila — vše se zastavilo a vyselektovalo to podstatné.

Umění

Kreslírna nabízí ve svém půvabném letenském vnitrobloku kurzy pro děti všech velikostí. Mini dílna je místem výtvarného tvoření a hraní pro nejmenší od 2,5 let. Kurzy kresby a malby od 4 do 12 let jsou založeny na individuálním přístupu v malých skupinkách. Starší děti oslovuje Kurz pro mládež, kde se kromě klasických výtvarných přístupů seznámí i s dynamičtější akční formou, ale především dostanou prostor k vlastnímu projevu v experimentálnějších oblastech umění s důrazem na rozvoj vlastního rukopisu. Hodinami provádějí mladí umělci. V nabídce je rovněž Příprava na talentové zkoušky, a to jak na střední, tak na vysoké školy. Více na Kreslirna.cz.
Dalším námi prověřeným místem je DOX. Tamní kurzy mívají neotřelá zaměření a navazují na výstavní projekty. Například v úterý mohou děti od 7 do 12 let zkoumat tvorbu ženských umělkyň. Středeční kurz je zase postaven na přímém kontaktu se současným uměním a architekturou. Metodika kurzů stojí na výtvarných technikách přesahujících umělecké oblasti, artefiletických hrách a galerijních animacích. Hlavním cílem je učit se uměním a pěstovat přirozenou zvídavost, chuť poznávat svět. Podrobnosti na Dox.cz/rodiny-a-deti.

Balet

Ti nejodvážnější vyrážejí rovnou do přípravky Národního divadla. Ačkoli již v roce 1853 byla v Praze zřízena baletní škola při Stavovském divadle, novodobá kontinuální historie baletní školy při Národním divadle se začala psát až o sto let později. Tehdy byly vypracovány nové školní osnovy podle Olgy Iljiny Alexandrovny, dle kterých jsou žáci dokonce vychováváni dodnes. Studenti pravidelně vystupují v inscenacích Baletu Národního divadla, bodují u přijímaček na Taneční konzervatoř hl. m. Prahy a někteří z nich působí na divadelních scénách doma i v zahraničí. Šestileté holčičky i kluky je však nejprve nutno přihlásit na konkurz, kde lze případně přezkoušet i mladší kousky. (V záři proběhne ještě doplňující konkurz, na který je do 4. září nutno zaslat přihlášku.) Vše podstatné včetně přihlašovacího formuláře visí na Narodni-divadlo.cz v sekci Balet.
Mírnější kritéria pro výběr svých uchazečů má Baletní Akademie Adély Pollertové, která se nachází v Praze — v domě s baletním názvem Černá labuť. Příjemné prostory se dvěma baletními sály a moderním zázemím fungují od roku 2013. Do baletu se zde lze pustit po dosažení čtyř let a na výběr máte i řadu kurzů pro dospělé, protože nikdy není pozdě začít se špičkami! Všechny ročníky mohou využít ukázkové hodiny a motivací pro ty, kteří vydrží, je závěrečné představení v Divadle Na Vinohradech s názvem Hvězdičky Černé labutě, které se koná dvakrát ročně ( v lednu a v červnu). S dětským kurzem zatím zkušenost nemám, v dospělých kurzech jsem oceňovala poměrně rychlý progres při zachování příjemné atmosféry v sále. Skvělé byly hodiny přímo s Adélou Pollertovou. První ročník Akademie je určen pro děti od 4 do 6 let. Na šestý ročník navazují kurzy scénické praxe. Více na Baletniakademie.cz.

Lyžování

Pokud toužíte po závodníkovi, jistě neuděláte chybu, když potomka svěříte Lyžařskému oddílu TJ Vodní stavby Praha. Největší pražský tým vznikl na základě nadšení skupiny lyžařů už v roce 1974. Dnes čítá přes 120 aktivních členů ve všech věkových kategoriích, více než deset zkušených trenérů, horskou chatu s vlastním vlekem, zasněžováním a rolbou. Pořádá tréninkové kempy před sezonou, pravidelné tréninky v Praze a na horách, zimní a letní soustředění, zájezdy na kola i na vodu. Základní činností oddílu je závodní sjezdové lyžování a příprava talentovaných dětí pro závodní kariéru. Otevřete si Lyzarskyklub.cz.

Gymnastika 

Jako základ všech pohybových aktivit je pro začátek jistě dobrou volbou. Doporučit lze například organizaci GYMPRA vedenou olympionikem Martinem Konečným. Tento několikanásobný mistr České republiky, mistr Evropy a účastník olympijských her v Pekingu a Londýně, má kromě medailí i úžasné charisma a od první lekce ho milují děti i rodiče. V roce 2005 vytvořil, mimochodem, světový rekord v počtu takzvaných tkačevových přeletů na hrazdě, přičemž právě hrazdu mé děti z jeho lekcí milují nejvíce. Přípravka je určena dětem od 3 let, od 5 let už lze chodit do závodního oddílu. „Všichni naši vyškolení trenéři dobře vědí, že kvalitní pohybová a svalová průprava může být pro vaše dítě v budoucnu tím, co oddělí úspěch od neúspěchu v jeho sportovní kariéře, ať už se rozhodne pokračovat v gymnastice, nebo si vybere jiný sport. Víme také, že ne každý může být špičkovým sportovcem, ale pravidelný pohyb, vytrvalost a ochota na sobě trvale pracovat již od mládí, může významně pomoci dětem, aby byly úspěšné v práci i v soukromém životě,“ říká trenér. 
GYMPRA zároveň spolupracuje i s dalšími sportovními centry v ČR včetně TJ Dukla Liberec, do které spadá juniorská reprezentace v akrobatických skocích na lyžích. Zároveň se podílí na projektu „ZOH 2022“, je tedy jedním z partnerů olympijské přípravy pro akrobatické skoky. Členové gymnastického oddílu tak mají možnost kromě gymnastiky vyzkoušet i další sportovní odvětví. Prostudujte si web Gympra.cz.
Sázkou na jistotu je jistě i perfektně vybavený SK Hradčany. Kurzy gymnastické přípravky pořádá pro děti ve věku od 4 do 15 let. Dorazit můžete i s mladšími dětmi, ale musíte si napřed domluvit zkušební hodinu, na které se uvidí, jak děti dokážou udržet pozornost a zda vůbec vydrží hodinu bez rodičů. Více na Skhradcany.cz.

Zpěv

„Zazpívat by si měl umět každý“, tvrdí éterická Karolína Ruppert, nádherná božská bytost, která učí zpěv děti již od dvou let. „O malé děti jsem se ráda starala už jako malá holka. Mít možnost s nimi zpívat, motivovat je a podpořit i ty, kteří neuspěli v jiných sborech, je splnění snu,“ říká. „Strašně mi vadilo, když byly děti ve školách peskovány, že zrovna dobře neintonovaly a velmi často, i v kombinaci se studem, nebyly schopné správně zazpívat. Takto úplně zbytečně vzniklo několik pěvecky zablokovaných generací. Přitom s tím vším se dá krásně pracovat. Hlasivky jsou sval a leccos se dá vycvičit. Nadání je jiná věc. U mě mají otevřené dveře všechny děti, které mají chuť zpívat a po zkušebních hodinách vydrží pětačtyřicet minut bez rodičů,“ vysvětluje Karolina. Největší odměnou jsou jí prý závěrečná vystoupení, která vymažou vzpomínky na chvíle, kdy děti víc zlobí a vše nejde podle plánu. Závěrečné koncerty, na nichž nezůstane jedno oko suché, už proběhly v mnoha výjimečných místech včetně kostela sv. Anny a naposledy v katedrále sv. Víta. 
Když Rusové zaútočili na Ukrajinu, Karolína začala sbírat novorozenecké potřeby pro Ukrajinky ve vysokém stupni těhotenství. Výbavičky pro maminky i děti shromažďuje a rozváží potřebným, využívá síly sociálních sítí. V květnu o ní natočila Nora Fridrichová reportáž. Nyní božská Karolína shání větší prostor, kde by mohla skloubit pomoc maminkám v nouzi s výukou zpěvu a mohla tak učit ještě více dětí. Její kurzy probíhají každý den kromě pátku od 15 hodin. Děti jsou rozděleny podle pěveckých zkušeností i s ohledem na příjemný kolektiv. „Nejlepší vizitkou je spokojená maminka!“ Spojit se s ní můžete přímo na karolinaruppert@seznam.cz.

Jazyky

Pokud dítě není z bilingvního prostředí, je otázkou, kdy s výukou cizího jazyka začít a zda nejmenším nestačí cizojazyčné pohádky. My jsme od necelých čtyř let zkoušeli francouzštinu na Francouzském institutu ve Štěpánské ulici, kam Ben chodil moc rád. Jedním z největších benefitů kurzu byly návštěvy knihkupectví v přízemí budovy, kde jsme pořídili spoustu zajímavých dětských knížek ve francouzštině a příjemná kavárna. (Angličtinu ve školce děti přečkaly v podstatě bez následků.) Prostudujte nabídku na Ifp.cz.

Nový cirkus

Cirk La Putyka Studio je edukativní projekt známého souboru. Nabízí volnočasové aktivity pro děti a mládež, trénink a umělecký rozvoj mladých akrobatů, ale také senior cirkus s centrem Elpida i pravidelné vzdělávání lektorů. Více než polovina lektorů, kteří působí v kurzech, pravidelně účinkuje v představeních souboru. Kurzy akrobacie pro veřejnost probíhají pravidelně jednou týdně v tréninkové hale Jatek78. Program je rozdělen do několika tříd dle věku účastníků, a to už od 3 let; poslední lekce je pak open space, kdy je prostor otevřen všem a počítá se s jistou specializací a alespoň mírně pokročilou úrovní v konkrétní disciplíně. Kurzy probíhají od září do června a jsou rozděleny do dvou semestrů (zimního a letního). Cirkusová školička učí nejmenší děti základní pohybové dovednosti a zdolávání jednoduchých překážek formou hry a s pomocí cirkusových vzdělávacích technik. Podrobněji na Laputyka.cz/cs/studio.

Skaut

Do skautu se dá vstoupit v každém věku — v pěti letech do oddílu benjamínků, v patnácti mezi rovery a rangers. Pokud jste u táborových ohňů nevyrostli, můžete začít nákupem Základů junáctví od Antonína Benjamina Svojsíka, bible českého skautingu. V roce 1911 si nadšený Svojsík přivezl z Anglie Baden-Powellovu příručku Scouting for Boys popisující nové hnutí mládeže. Svojsík se však nespokojil s pouhým překladem, jak to udělali jinde, ale snažil se knihu přizpůsobit českému naturelu. Výsledkem bylo úctyhodných 700 stran příručky pro chrabré hochy. Kniha vyšla v roce 1912, stala se artefaktem slibových obřadů a spíše nedostupnou legendou. Nyní ale vyšel magický reprint původního vydání. Vydejte se na Skaut.cz.

Ragby

Má u nás sice tradici již od první republiky, přesto jde stále o poměrně neznámou disciplínu. 
Jde o sport férový, který zároveň rozvíjí fyzickou i psychickou část osobnosti dětí a mládeže včetně často opomíjeného hodnotového rozvoje. Uplatní se v něm hráči všech typů postav – rychlí, vysocí, malí i silní. Každá pozice v ragby totiž vyžaduje specifické dovednosti. Přihrává se rukama, kope, skládá a bojuje o míč. To vyžaduje zapojení celého těla. „Stejně dobře se tak ve hře uplatní běhavý hubeňour jako rozložitý silák,“ vysvětluje trenér. Sport je postaven na principech přátelství, fair-play, respektu a týmové spolupráce. Tyto zásady jsou důležitější než vítězství nebo prohra. „Ragby samozřejmě patří mezi rizikovější sporty, právě proto je na disciplínu kladen takový důraz. Hráč musí být schopen respektovat autoritu a brát ohled na ostatní,“ zdůrazňuje trenér, který je sám otcem tří ragbistek, z nichž jedna se stala mistryní ČR 2021/22. 
S ragby lze začít už ve čtyřech letech. Od prvních kroků se hráči a hráčky učí základy férovosti, radosti ze hry a respektování rozhodčích a soupeřů. „Do 12 let jde především o všestranný rozvoj. Pokud se dvanáctiletý ragbista rozhodne pro jiný sport, je skvěle připraven. Zároveň spolu dlouho mohou být holky a kluci na hřišti společně,“ vypočítává kouč výhody ragby a dodává, že tvrdost hry se do procesu zapojuje velmi pozvolna. Mezi dětmi hra agresívní aspekty nemá. „Ragby rozhodně není pro bezhlavé rváče, stačí být zdravě sebevědomý.“ Více na Arc-rugby.cz.