Společnost

Vše, co potřebujete vědět o Zlatých glóbech 2024

Zde je vše, co zatím víme o 81. Golden Globe Awards, a přehled vývoje mnohaletého skandálu, do kterého je organizátor zapleten.
Foto: Christopher Polk/NBC via Getty Images
Golden Globe Awards 2023, Brad Pitt a Margot Robbie
12. června 2023 oznámila Hollywoodská asociace zahraničního tisku (HFPA), která Zlaté glóby založila, že po letech kontroverzí ukončí svou činnost. Zdá se ale, že to neznamená konec slavného a bouřlivého ceremoniálu, který zahajuje sezonu udílení cen již 80 let. Níže najdete vše, co potřebujete vědět o Golden Globe Awards v roce 2024 a o tom, jak jsme se dostali až sem.

Budou Zlaté glóby pokračovat?

Podle všeho ano. Eldridge Industries, holdingová společnost vlastněná miliardářem Toddem Boehlym, a firma Dick Clark Productions, která již desítky let produkuje přenosy Zlatých glóbů, se dohodly na koupi majetku, práv a nemovitostí HFPA za nezveřejněnou cenu. Vytvoří novou neziskovou organizaci Golden Globe Foundation, jež bude pokračovat ve filantropické činnosti HFPA. (Organizace za posledních 30 let věnovala více než 50 milionů USD na charitativní účely související se zábavním průmyslem). O rozšíření Zlatých glóbů coby značky bude usilovat i zatím nejmenovaný komerční subjekt. V centru pozornosti zůstane i plánování a každoroční produkce slavnostního předávání Zlatých glóbů. Začátkem tohoto roku HFPA prozradila, že hlasovací orgán pro soutěž v roce 2024 bude tvořit 310 novinářů ze zemí mimo USA, tedy skupina, která bude zahrnovat i 95 současných členů organizace.
Jay Penske, generální ředitel společnosti Dick Clark Productions, ve svém prohlášení uvedl: „Naším posláním jako správce Golden Globe Awards je pokračovat ve vytváření dynamického ceremoniálu předávání cen v přímém, celosvětově vysílaném televizním přenosu. Máme k dispozici skvělý tým, který bude rozvíjet tuto ikonickou značku a přitáhne nové i stávající diváky, aby oslavili to nejlepší z televizní a filmové tvorby."

Takže kdy se budou Zlaté glóby konat?

Slavnostní ceremoniál je aktuálně naplánován na 7. ledna 2024 a v USA bude vysílán živě na CBS a streamován na Paramount+.

Jak bude ceremonie vypadat?

Ještě zbývá zodpovědět mnoho otázek včetně té, jak bude celá ceremonie vypadat a kdo se jí zúčastní. Ale co už opravdu víme? Budou vyhlášeny dvě nové kategorie: Zlatý glóbus za nejlepší výkon v televizní stand-up comedy a Zlatý glóbus za filmové a kasovní úspěchy, který se uděluje nejvýdělečnějším nebo nejnavštěvovanějším filmovým trhákům, které zároveň dosáhly určité umělecké dokonalosti. Hlavně ta druhá cena má podle všeho přimět více diváků, aby si televizi naladili. V roce 2018 Akademie tváří v tvář klesající televizní sledovanosti zvažovala z podobných důvodů zavedení Oscara za nejlepší populární film, ale pak od této myšlenky upustila.

Kdy začaly problémy s HFPA?

Dne 21. února 2021 obvinil deník Los Angeles Times HFPA ze sebeklamu a upozornil na možný střet zájmů, k čemuž ho vedla skutečnost, že 30 členů HFPA v roce 2019 letělo do Francie navštívit natáčení seriálu Emily v Paříži. O dva roky později byl seriál nominován na dva Zlaté glóby, zatímco kritikou oceňovanější pořady jako I May Destroy You byly opomenuty. Také se ukázalo, že organizace nemá žádné černošské členy. Meher Tatna, bývalá prezidentka organizace, později pro Variety uvedla, že tenhle stav trvá asi tak dvacet let. Následovala rychlá reakce a několik bývalých nominovaných na Zlatý glóbus, včetně Avy DuVernay, volalo na sociálních sítích po změně. 
Jen několik dní před slavnostním předáváním Zlatých glóbů 2021, a to 28. února, reagovala HFPA prohlášením, v němž uvedla: „Jsme plně odhodláni zajistit, aby složení našich členů odráželo zastoupení komunit po celém světě. Chápeme, že potřebujeme získat černošské členy, stejně jako členy z jiných nedostatečně zastoupených prostředí, a budeme okamžitě pracovat na realizaci akčního plánu, abychom co nejrychleji dosáhli těchto cílů."

Co bylo dál?

Situace se rychle zhoršila. V březnu 2021 si HFPA najala nového strategického poradce pro diverzitu a slíbila, že alespoň 13 % jejích členů budou tvořit černoši. V dubnu však server Deadline informoval, že Philip Berk, člen HFPA a kdysi po osm let její prezident, rozeslal e-mail, v němž sdílel článek, který označil hnutí Black Lives Matter za „rasistické nenávistné hnutí". Berk byl vyloučen, ale tento incident spustil řetězec událostí vedoucích k odchodu krizové komunikační firmy a poradce HFPA pro diverzitu.
Organizace v květnu představila další plány na reformu. Slíbila diverzifikaci a navrhla omezení darů, které mohou její hlasující přijímat. Nicméně Netflix, Amazon Studios a WarnerMedia oznámily, že budou HFPA nadále bojkotovat, dokud nedojde ke smysluplnějším změnám. Stanice NBC vydala 10. května prohlášení, že nebude vysílat Zlaté glóby v roce 2022. „Nadále věříme, že je HFPA odhodlána k reformě," stálo v něm. „Změna takového rozsahu však vyžaduje čas a spoustu práce. Doufáme, že budeme moci vysílat udílení cen v lednu 2023 za předpokladu, že organizace svůj plán uskuteční.”

Konaly se nakonec Golden Globes v roce 2022?

Ano, ale ne v obvyklém formátu. Dne 4. ledna 2022 přinesl časopis Variety zprávu, že se HFPA nepodařilo pro nadcházející ceremoniál zajistit žádné slavné moderátory. O několik hodin později časopis prozradil, že Zlaté glóby 2022 budou „velmi osekané a zároveň se zaměří na filantropickou činnost HFPA." Dne 6. ledna zástupce HFPA dodal: „Letošní akce bude soukromá a nebude živě přenášena. Aktuální informace o vítězích budeme poskytovat v reálném čase na webových stránkách Zlatých glóbů a na našich sociálních sítích."

A co Golden Globes 2023?

Poté, co členové HFPA přislíbili změny, dostali v roce 2023 na stanici NBC další šanci se předvést. Večera se zúčastnilo překvapivě mnoho nominovaných a hvězdných osobností a chvílemi to vypadalo skoro jako obvykle. Moderátor pořadu Jerrod Carmichael však o zapeklité situaci promluvil v úvodní řeči. „Řeknu vám, proč jsem tady," oznámil publiku. „Jsem tady, protože jsem černoch. Tahle show se loni nevysílala, protože Hollywoodská asociace zahraničních novinářů... nebudu říkat, že to byla rasistická organizace, ale až do smrti George Floyda neměla jediného černošského člena. Takže si s tou informací dělejte, co chcete." Poté vyprávěl, jak byl „pozván, aby se stal černošskou tváří HFPA", a dodal: „Tak jsem udělal to, co dělám, když mám morální rasové dilema. Zavolal jsem Avery, své domácí, která pro účely tohoto monologu zastupuje všechny černochy v Americe. A zeptal jsem se jí: ,Co mám dělat?' A ona na to: ,No, kolik ti platí? A já na to: ,500 000 dolarů.' A ona řekla: ,Chlapče, jestli si nevezmeš dobrý oblek a nevezmeš ty peníze od bělochů...'"
Pokračoval: „Byl jsem na toto rozhodnutí opravdu hrdý, dokud jsem nedostal e-mail, že Helen (Hoehne), prezidentka HFPA, se mnou chce mít osobní schůzku. Řekl jsem: ,Ne, díky.’ Pak mi odpověděli: ,No, oni se vlastně ani neptají, oni trvají na tom, abys přišel. A já na to: ,Nebo co?! Chtějí mě vyhodit?! Už 79 let neměli černošského moderátora a oni vyhodí prvního? Jsem nevyhoditelný.' A znovu se ozvali: ,Helen vás chce opravdu jen poučit o změnách, které organizace provedla v souvislosti s diverzitou.' Budu ke všem přítomným dnes večer naprosto upřímný: Opravdu to nepotřebuji slyšet. Vzal jsem tu práci s tím, že se vůbec nic nezměnilo. Slyšel jsem, že mají šest nových černošských členů, gratuluju jim, je to fuk. Jsem tady, protože když se rozhlédnu, vidím spoustu talentovaných lidí." O tomto projevu se hodně mluvilo – a dost možná to byl poslední hřebíček do rakve HFPA.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.