Společnost

Dopřejte si ten nejlepší koktejl u sebe doma

S dobrými bary si teď moc zábavy neužijeme. Václav Vojíř, který se v koktejlovém světě pohybuje léta, ale ví, jak si poradit.
Několik koktejlů z Bugsy’s Bar, za kterým Václav Vojíř stojí, si totiž můžete nechat dovézt domů – objednat se dají na Rohlík.cz, Spejle.eu a nově i na alkohol.cz. Stačí je vychladit, protřepat a nalívat. Když se navíc budete řídit radami profesionála, můžete si zážitek blížící se tomu autentickému, barovému dopřát i ve svém obýváku. Dress code? Cocktail chic, samozřejmě!
Když budu chtít domácí atmosférou co nejvíc napodobit Bugsy’s Bar, na co nesmím zapomenout?
Na správné hosty! Nic neudělá příjemnější atmosféru než lidé, se kterými vám je dobře. No a pak nějakou tu svíčku, tlumenou hudbu, spoustu ledu a hlavně dostatek vhodného skla. Šejkr je pak velkou konkurenční výhodou, a pokud jej nemáte, můžete si ho pronajmout i s naším barmanem. Pak už atmosféře jako v Bugsy’s baru nebude chybět téměř nic. 
Hraje roli, v jaké skleničce budu koktejl servírovat?
Jistě. Sklenka by měla být elegantní, měla by podtrhovat styl nápoje a měla by nám být příjemná v ruce i na rtech. Některé drinky pak vyloženě vyžadují např. sklenky na stopce, některé konkrétně koktejlku. Ale netrapte se tím, pokud je doma nemáte. Můžete na to myslet při příštím nákupu.
Je lepší si připravit vlastní led, nebo ho kupovat hotový?
Led hraje velkou roli a je u něj podstatné, aby byl dokonale vymražený, tedy suchý. A čím větší kusy, tím lépe bude chladit a méně se do nápoje rozpouštět, tedy jej ředit. Pokud si doma budete led dělat z Evianu, pak to bude král všech ledů, ale i ten koupený je kvalitativně naprosto v pořádku. V Bugsy’s používáme moc rádi velké ledové kvádry, které následně řežeme a sekáme na menší segmenty. Velký blok čirého ledu v nápoji neopakovatelně umocňuje jeho krásu.
Foto: Bugsy’s Bar
Foto: Bugsy’s Bar
Je potřeba vaše připravené koktejly doma chladit? Nestačí je jen nalít do skleničky s ledem?
Vždycky je lepší používat vše předchlazené, neboť pak se led méně rozpustí a tím nenaředí nápoj přespříliš. Jste-li ovšem v situaci, že si už nemůžete pomoci, je jisté, že drink vypijete rychle, takže stejně k žádnému ředění nestihne dojít.
Jakou náhradu můžu použít, pokud doma nemám šejkr?
Šejkr zajistí kromě promíchání i to slavné Bondovské protřepání. Tedy více provzdušní a prochladí nápoj. Ale nenahrazujte jej ničím. Jen si prostě drink přelijte na led a nebojte se jej předtím důkladně protřepat přímo v té lahvičce, ve které je zabalen. I kdybyste sáhli po čemkoli jiném, stejně by vám chyběl ten krásný zvuk ledu v šejkru. 
Když budu chtít zkusit vaše koktejly upravit po svém, jaké přísady můžu vyzkoušet?
Můžete se pustit do jakéhokoli experimentu, naprosto bez zábran. Třeba přijdete na něco, čím jej vylepšíte, či dotáhnete k dokonalosti. Jen prosím, dejte nám pak vědět, nechceme být nikdy ti horší.
Foto: Bugsy’s Bar
Foto: Bugsy’s Bar
Existuje něco jako zdravý alkoholický koktejl?
To hodně záleží na tom, s kým budete takové téma otevírat – MUDr. Karla Nešpora nedoporučuji. Já jsem spíše za jedno s detektivem Philem Marlowem: „Doktor mi říkal, že jedna sklenka denně nevadí. Naštěstí neřekl, jak velká…“ Ale vážně. Každý koktejl můžeme považovat za zdravý, pokud máme pod kontrolou kvantitu a jeho konzumace je nám čirým potěšení. Odměňovat se nám uspokojuje ducha.
Jsou koktejly spíš aperitiv, nebo se dají pít k jídlu místo vína?
Bugsy’s Rose a Cosmopolitan lze považovat za aperitivní, tedy jsou ideální před opulentní, dekadentní, právě doručenou večeří v krabičce z vaší oblíbené restaurace. Rum & Ginger a Caribbean Punch jsou natolik chuťově výrazné, že je ideální si je vypít jako poslední chod a rozhodně si kávu nechat až na později. Dost možná vás tyto drinky natolik chuťově uspokojí, že si na ni po jídle vlastně ani nevzpomenete.