Společnost

Balet Národního divadla připomíná výročí sametové revoluce

Komponovaný večer připomínající 30. výročí sametové revoluce se uskuteční už tuto sobotu ve Stavovském divadle.
Balet a móda. Jeden z největších milostných příběhů všech dob. Aby ne, když se píše už od dob Ludvíka XIV. Původně balet odrážel módu, dnes je tomu spíš naopak. Původně kostýmy opisovaly, co se nosilo, a pomáhaly tak vykreslit příběh díla, dnes se nosí plizované tylové sukně a špičkami inspirované boty, protože – narovinu – kdo by nechtěl vyzařovat lehkost a eleganci vlastní baletním tanečnicím?
Móda ale vychází (přirozeně především) z dění ve společnosti. Zabývá se tím, čím se zabýváme my. Má to balet stejně? Chodíte-li výlučně na klasická díla, jako je Labutí jezero nebo třeba Louskáček, možná vám připadá, že ne. A proto je dobré věnovat pozornost celému repertoáru. Móda je totiž politická a balet s ní.
Svobodu a lásku bude oslavovat unikátní představení, které v sobotu uvede Balet Národního divadla. Přední tanečníci budou interpretovat choreografie zahraničních i českých tvůrců, například Marka Svobodníka nebo Matěje Šusta, členů souboru.
Všechny choreografie přitom vznikly speciálně pro tuto příležitost. „Nikdy nebyly uvedeny před našimi diváky,“ říká Filip Barankiewicz, umělecký ředitel Baletu ND. „Jste zvědaví?“
Prohlédněte si snímky, na nichž první sólista Giovanni Rotolo zkouší Dear Soaring Thoughts od Juliena Guerina.