Společnost

10 objektů touhy pejskaře

Na guilty pleasure nevěřím. Proč se cítit provinile za něco, co nám přináší radost? Pokud bych měl ale vybrat ty nejkrásnější produkty, co žádný milovník psů jistě nepotřebuje, ale mohly by ho potěšit, bez váhání bych ukázal na následující desatero.
Píše se rok 1876 a Georges Clairin právě maluje dvaatřicetiletou Sarah Bernhardt, múzu řady dalších malířů, sochařů, fotografů i designérů plakátů. Pro Georgese je ale Sarah víc než jen oslnivou divou. Je pro něj milenkou a blízkou přítelkyní. Sarah má na sobě bílé saténové šaty a jako vždy z ní vyzařuje sebevědomá nonšalance. Tak, jako jí bude brzy ležet u nohou celá Paříž, jí nyní leží u nohou její barzoj.
Foto: Courtesy of Petit Palais
Portrét Sarah Bernhardt, Georges Clairin, 1876
Ta malba je jednou z mých nejmilejších. Visí Petit Palais a kdykoliv před ní stojím, víc než výraz herečky můj pohled přitahuje lehce znuděný výraz jejího psa, který jako by už všechno zažil, všechno viděl a všechno očuchal. Třebaže toho o Sarah Bernhardt příliš nevím, tipnul bych si, že ho milovala a dopřávala mu to nejlepší z nejlepšího.
Mimochodem, věděli jste, že my Češi jsme v počtu domácích mazlíčků na hlavu druzí na světě? Anebo že máme daleko přísnější zákony týkající se ochrany psů než země na východ od nás, a to včetně Slovenska? „V Česku za oblibou psů stojí některá historická specifika. Už Karel IV. měl velký psinec, v němž se věnoval chovu loveckých psů,“ vysvětluje Tereza Vandrovcová z Animal Studies, nového oboru Karlovy univerzity. „V šestnáctém až devatenáctém století byly české země hlavním loveckým revírem Rakouska-Uherska, na což navázala velká obliba mysliveckých spolků. Ty patří mezi první kynologické organizace.“ Za první republiky byl chov psů móda, za komunistů pak zase patřil k tolik populárnímu chalupaření. Mít psa zkrátka neodmyslitelně patří k naší kultuře. Přál bych vám vidět, jak to v redakci Vogue vypadá, když se tam všichni naši mazlíčci sejdou v jeden moment.
A co bych to byl za redaktora Vogue/pejskaře, kdybych neměl přehled o objektech touhy těch, kdo mají pro psy slabost? Inspirován výše zmíněnou malbou jsem z nich vybral následující desítku – desítku toho nejlepšího z nejlepšího.