Společnost

Voices of Ukrajina: Za podporu jsme všem nesmírně vděční

Další díl série rozhovorů #VoicesofUkrajina věnujeme svědectví kreativního kolektivu značky Katimo. „Civilisté umírají kvůli chorobným ambicím Putina, který chce oživit ruské impérium a vybudovat nový Sovětský svaz,“ říká zakladatelka značky Katya Tymoshenko.
Foto: Courtesy od Katimo
Můžete popsat, co se aktuálně děje v Kyjevě a na Ukrajině?
Ukrajina právě prochází nejtěžším obdobím. V naší rodné zemi je skutečná válka. Naše města jsou prakticky neustále vystavena leteckým útokům a bombardování. Civilisté umírají kvůli chorobným ambicím Putina, který chce oživit ruské impérium a vybudovat nový Sovětský svaz. Do naší krásné svobodné země přicházejí tisíce ruských vojáků. Občané jiné země, kteří se zde snaží zavést vlastní pravidla, která jim diktuje jejich vůdce Putin. Pro ně je císařem. Pro každého obyvatele Ukrajiny je to ozvěna něčeho strašného, ​​co mělo zůstat v minulém století.
A přesto jsem nikdy neviděla, že by byl lid Ukrajiny tak jednotný. Jednotný ve své touze bránit své rodiny, životy, půdu, svobodu a práva. Jednotný v touze být Ukrajinci a ne další přívěsek Ruské federace.
 Čekala jste, že se něco takového stane?

V předvečer začátku války došlo v informačním poli k určitým turbulencím. Zprávy říkaly, že existuje možnost ruské invaze na Ukrajinu. Neignorovali jsme to, byli jsme velmi znepokojeni, ale nemohli jsme uvěřit, že v moderním světě je místo pro tak bezzásadový fašismus a genocidu suverénního státu. Zdálo se, že to prostě nemůže být pravda.
Jak se s tím vyrovnáváte? 

Přerušili jsme práci celého týmu. Náš offline obchod, výroba, kancelář a kavárna nefungují, protože bezpečnost je v tuto chvíli naší nejvyšší prioritou.

V těchto dnech zažíváme nejtemnější paletu emocí. Jsme přesvědčení, že to, co Putin udělal na naší svobodné a nezávislé Ukrajině, je zločin proti lidskosti.
Jste nyní s rodinou, nebo jste se museli rozdělit?
Můj manžel se podílí na obraně území. Moje máma je poblíž. Bohužel nejsme spolu s dalšími příbuznými. Všichni zůstáváme na Ukrajině, ale jsme v jiných regionech. Nemáme příležitost se sejít. Nyní je pohyb po Ukrajině velmi nebezpečný. Jsme neustále v kontaktu, podporujeme se, ale kvůli neustálé hrozbě leteckých útoků jsme nuceni se skrývat v protileteckých krytech. Jsme velmi sjednoceni s naší rodinou a nechystáme se opustit Ukrajinu.
Váš prezident se ukázal jako silný lídr. Jak vnímáte jeho roli v obraně vaší země a bezpečnosti?
Chci říci, že jsem na našeho prezidenta velmi hrdá. Nese plnou odpovědnost za svůj lid. Je to skutečný patriot a bojovník. Každý den oslovuje obyvatele Ukrajiny z televizní obrazovky a my pláčeme u každé jeho zprávy. Protože znamenají, že naše Ukrajina přežila ještě jeden den, ještě jednu noc a důstojně se brání.
Válka na Ukrajině se dotýká celého světa a ten postupně vůči Rusku uplatňuje řadu sankcí. Měl by se ve větší míře zapojit i módní průmysl?

Moje odpověď je jednoznačné ano! Četla jsem, že podle průzkumů veřejného mínění 68 % ruských obyvatel neví, co se na Ukrajině skutečně děje, a souhlasí s Putinovým jednáním. To je děsivé. Lidé žijí s „růžovými brýlemi“ a podporují tyranskou moc. Ještě nechápou, že válka na Ukrajině je společný problém. Proto se domnívám, že v této nelehké době je potřeba využít všech možných nástrojů, které pomohou zprostředkovat pravdivé informace. Sankce jsou špatné, ale není nic horšího než zabíjení lidí. A to je třeba zastavit všemi prostředky.
Co můžeme všichni udělat právě teď?
Mluvte o Ukrajině, podporujte Ukrajinu. Seznam charitativních organizací najdete například na www.stopputin.net nebo se podívejte na náš web Katimo, protože nyní jdou všechny peníze z objednávek do fondu Turn Back We Live, který podporuje ukrajinskou armádu, naše hlavní obránce. Můžete také ve své zemi uspořádat shromáždění na podporu Ukrajiny, jak se už také stalo a stále děje, za což jsme všem nesmírně vděční!