Společnost

Princezně z Walesu byla diagnostikována rakovina

Její královské Výsosti princezně z Walesu byla diagnostikována rakovina, sama to potvrdila ve videu zveřejněném na Instagramu.  
„Jako rodina máme za sebou několik neuvěřitelně těžkých měsíců, ale měla jsem fantastický lékařský tým, který se o mě skvěle staral, za což jsem tak vděčná,“ začíná její zpráva. „V lednu jsem v Londýně podstoupila rozsáhlou operaci břicha, přičemž se tehdy mělo za to, že můj stav není zhoubný. Operace byla úspěšná. Testy po operaci však přítomnost rakoviny prokázaly. Můj lékařský tým mi proto doporučil, abych podstoupila kúru preventivní chemoterapie, a nyní jsem v počátečních fázích této léčby. 
„Samozřejmě to byl obrovský šok. William a já jsme dělali vše, co jsme mohli, abychom to zpracovali v soukromí, v zájmu naší rodiny,“ pokračuje princezna. „Jak si asi dokážete představit, trvalo to. Než jsem se z velké operace zotavila, ale hlavně než jsme to všechno vysvětlili Georgovi, Charlotte a Louisovi způsobem, který je pro ně vhodný, a ujistili je, že budu v pořádku... Každým dnem jsem silnější, zaměřuji se na věci, které mi pomáhají uzdravit se skrze mysl, tělo a ducha. Mít Williama po boku je pro mne velkým zdrojem útěchy a jistoty, stejně jako láska, podpora a laskavost, kterou mi tolik z vás projevilo. Moc to pro nás oba znamená. Doufáme, že pochopíte, že jako rodina nyní potřebujeme nějaký čas, prostor a soukromí.“

Zpráva přichází po týdnech spekulací o princeznině místě pobytu a zdravotním stavu. Kensingtonský palác nejprve 17. ledna oznámil, že princezna podstoupila operaci břicha na londýnské klinice a že se očekává, že zůstane v nemocnici deset až čtrnáct dní, než se vrátí do Adelaide Cottage, aby se plně zotavila. „Princezna z Walesu oceňuje zájem, který toto prohlášení vyvolalo,“ uvedla tisková zpráva. 

Když se začaly šířit zvěsti o princeznině stavu, zejména po dramatické reakci na úpravu její fotografie k britskému Dni matek, palác veřejnost znovu žádal o pochopení a dostatek soukromí. „Od začátku nám bylo jasné, že princezna z Walesu bude plně zotavena až po Velikonocích, Kensingtonský palác bude poskytovat aktualizace pouze v případě mimořádných situací.“
Zpráva o rakovině přichází v obzvláště těžké době. Jeho královské Výsosti králi Karlu III. byla také diagnostikována rakovina, ačkoli Buckinghamský palác odmítl prozradit její formu nebo fázi. „Jeho Veličenstvo dnes zahájilo plán pravidelných ošetření, během kterých mu lékaři doporučili odložit veškeré povinnosti,“ vysvětlil králův komunikační tým 5. února. „Během tohoto období bude Jeho Veličenstvo pokračovat ve státních záležitostech a úředních papírech jako obvykle... Jeho Veličenstvo si v ohledech léčby zachovává pozitivní přístup a těší se, že se co nejdříve vrátí k plné veřejné službě.“
Uvidíme, jak moc se Buckingham nebo Kensingtonský palác podělí o pokroky v léčbě krále a princezny, ostatně se zdravím klíčových členů královské rodiny se obvykle zachází jako s přísně střeženým tajemstvím. Například král Jiří VI., Karlův dědeček, zemřel na rakovinu plic, což se veřejnost dozvěděla až několik měsíců po jeho skonu. Podobně se teprve po smrti královny matky ukázalo, že bojovala jak s rakovinou tlustého střeva v šedesáti, tak s rakovinou prsu v osmdesáti.
Tento článek vyšel v originále na vogue.co.uk a bude aktualizován, jakmile se objeví další podrobnosti o zdravotním stavu princezny.