Společnost

Co se děje s Kate? Časová osa nejnovějších konspiračních teorií a zpráv týkajících se princezny z Walesu

Na Štědrý den šla do kostela se svou rodinou a usmívala se. Od té doby se na veřejnosti neobjevila. Poté, co vyšla oficiální zpráva, že princeznu čeká v polovině ledna „plánovaná operace břicha“, začaly se rodit divoké konspirační teorie. Uživatelé internetu spekulují jak o jejím zdraví, tak o skutečném místě jejího pobytu. Některé teorie jsou trochu k smíchu, jiné zavánějí až zlověstností. Vše vyvrcholilo 11. března, kdy při příležitosti Dne matek zveřejnil Kensingtonský palác fotografii královské rodiny. Associated Press a několik dalších zpravodajských agentur obrázek posléze stáhlo kvůli podezření, že s ním bylo manipulováno. Co se to děje s princeznou Kate? Stále nemáme odpověď, ale vytvořili jsme pro vás časovou osu teorií a zpráv, které se kolem ní v poslední době vyrojily.
Foto: Samir Hussein/WireImage
Princezná Kate, Princezná Charlotte, Princ George, Princ William, Princ Louis a Mia Tindall na Vánoční bohoslužbě 25. Prosince 2023

25. prosince 2023: Kate naposledy na veřejnosti

Na Štědrý den se princezna z Walesu zúčastnila každoroční bohoslužby královské rodiny v Sandringhamu. Všechno ten den působilo dokonale. Držela se se svými dětmi za ruce, oblečená v kobaltově modrých kabátových šatech od Alexandera McQueena. Od té doby se princezna na veřejnosti neobjevila.

17. ledna 2024: Kensingtonský palác oznamuje operaci břicha Kate Middleton

O pár týdnů později vydal Kensingtonský palác prohlášení, ve kterém oznámil, že 16. ledna nastoupila princezna z Walesu do nemocnice na „operaci břicha“. A na doporučení lékaře se na veřejnosti neukáže do Velikonoc. V prohlášení se apelovalo na zachování jejího soukromí: „Princezna z Walesu oceňuje zájem, který toto prohlášení vyvolá,“ napsal zástupce Kensingtonského paláce. „Doufá, že veřejnost pochopí její touhu zachovat pro své děti zdání co největší normálnosti.“

17. ledna 2024: Buckinghamský palác uvolňuje informaci o tom, že se král Charles bude léčit se zvětšenou prostatou

Několik hodin poté, co byl světu oznámen zdravotní stav Kate Middleton, vydal Buckinghamský palác prohlášení: „Král Karel nastoupí do nemocnice z důvodu léčby zvětšené prostaty.“ Cítíte ten rozdíl? Ano, v případě krále Karla je Buckinghamský palác konkrétnější. 

29. ledna 2024: Princezna z Walesu se vrací domů z nemocnice

Koncem ledna pronikly na veřejnost zprávy, že se princezna z Walesu vrátila z kliniky domů do Windsoru. Na rozdíl od jejího tchána, jehož odchod byl nafocen, její snímky k dispozici nejsou. Důvod? Kate dbá na zachování soukromí. 

5. února 2024: Král Karel oznámil svoji diagnózu: Rakovina

O týden později Buckinghamský palác sdělil, že lékaři králi Karlovi diagnostikovali rakovinu. V prohlášení se dále uvádělo: „Král Karel zůstává zcela pozitivní ohledně léčby a těší se, že se co nejdříve vrátí k plné veřejné službě.“ Motivace, která stála za panovníkovým rozhodnutím? „Jeho Veličenstvo se rozhodlo podělit se o svou diagnózu, aby pomohlo veřejnosti pochopit všechny lidi na celém světě, kteří bojují s rakovinou.“ O pár dní později vydal král další prohlášení, v němž poděkoval veřejnosti za podporu. Od té doby se Charles nadále příležitostně objevoval na veřejnosti. Například 6. března se sešel v Buckinghamském paláci s velvyslanci z Alžírska a Mauretánie.

27. února 2024: Princ William se omluvil ze vzpomínkové akce za svého kmotra

Koncem února princ William oznámil, že se z osobních důvodů nemůže zúčastnit vzpomínkové akce za svého kmotra, řeckého krále Konstantina. Nejmenované zdroje z okolí královského páru prozradily zpravodajským kanálům, že mezi zrušením účasti na akci a zdravím princezny není žádná souvislost. Přesto se vyrojily spekulace. Netrvalo dlouho a na sociálních sítích se začaly šířit zvěsti o místě, kde se princezna nachází. Velká část konspirací byla přitom k smíchu — podle nich se Kate Middleton zúčastnila bizarního zážitku v parku v Glasgow. Program nazvaný „Willy Wonka“ měl účastníky přenést do kouzelného světa sladkostí a čokolády, akce se ale zvrhla a musela zasahovat policie. Na sítích se šířily memy, některé až nenávistné a ke Kate značně nevstřícné.  

29. února 2024: Kensingtonský palác opakuje své původní prohlášení

Po 48 hodinách divokých internetových spekulací potvrdil Kensingtonský palác své původní prohlášení: „Od začátku nám bylo zcela jasné, že princezna z Walesu se na veřejnosti ukáže až po Velikonocích. Aktualizované zprávy budeme vydávat pouze tehdy, bude-li se dít něco významného.“ Co ještě se veřejnost dozvěděla? „Princezně se vede dobře.“ 

4. března 2024: Paparazzi zachytili princeznu, jak autem projíždí kolem Windsoru

4. března zveřejnil časopis TMZ zrnité bulvární fotky, na kterých je zachycena princezna a její matka, jak se projíždějí ve voze značky Audi kolem hradu Windsor. V britském tisku ale nevyšlo nic. Důvodem bylo přání princezny na zachování soukromí.

10. března 2024: Princ a princezna z Walesu zveřejňují fotku ke Dni matek

Princ William a Kate Middleton zveřejnili na svých účtech na sociálních sítích fotografii princezny a jejích tří dětí u příležitosti britského Dne matek. Palác uvedl, že snímek pořídil William minulý týden ve Windsoru. Zpočátku to vypadalo, že všechny konspirační teorie budou tímto gestem vyvráceny.  Jenže v neděli večer agentura Associated Press snímek stáhla. Ve zdůvodnění stálo: „Při bližším zkoumání to vypadá, že se se snímkem manipulovalo.“ Co nesedělo? Levá ruka princezny Charlotte neladila s rukávem jejího svetru. Zip Kate byl špatně zarovnaný a některé části těla včetně kolene a ruky byly nešikovně rozmazané. Prakticky okamžitě se začaly šířit spekulace o princeznině aktuálním stavu.  

11. března 2024: Osobní omluva Kate Middleton na sociálních sítích

Druhý den ráno se princezna pokusila celou situaci vysvětlit na oficiálních účtech rodiny. Konkrétně na síti X uvedla: „Jako mnoho amatérských fotografů občas experimentuji s úpravami. Chci se omluvit za  zmatky, které vyvolala rodinná fotografie, kterou jsme včera sdíleli. Doufám, že jste si užili šťastný Den matek.“ Škoda však už byla napáchána: fotografie byla odstraněna z několika serverů a nebyla zveřejněna v médiích jako The New York Times a další. Jedno je přitom jisté: důvěryhodnost královské rodiny opět výrazně utrpěla a konspirace zdaleka neustávají. 
Článek vyšel v originále na vogue.com.