Společnost

Coco versus Christian: Bitva začíná už v první ukázce seriálu The New Look

Seriál z produkce Apple TV+ s příhodným názvem The New Look, který má premiéru 14. února 2024, hodlá divákům nabídnout nový pohled na kariéru Christiana Diora
Foto: Lorenzo Agius
Juliette Binoche jako Coco Chanel
Děj začíná na pozadí druhé světové války poté, co Dior v roce 1942 odešel z francouzské armády a v Paříži okupované nacisty se připojil ke couturiérovi Lucienu Lelongovi. V roce 1946 si založil vlastní eponymní značku. Jeho první, devadesátidílná kolekce se stala hitem, tehdejší šéfredaktorka Harper's Bazaaru Carmel Snow ji nazvala „the new look“. „Je to příběh, který ještě nikdo neodvyprávěl,“ říká výkonný producent, spisovatel a režisér Todd A. Kessler. „Osobní příběh monsieura Diora lidi inspiroval a přiměl je, aby uvěřili, že je v pořádku zase snít. Inspiruje mě, že toho dosáhl prostřednictvím své tvorby. Kreativita je podmínka přežití."
S Benem Mendelsohnem v roli Christiana Diora snímek sleduje příběh a kariéru módního velikána během druhé světové války a soustředí se na jeho soupeření s Coco Chanel (ztvárňuje ji herečka Juliette Binoche), jejíž volné siluety se diametrálně lišily od Diorových zvýrazněných pasů a dramatických strukturovaných setů. Ti dva ale nebyli soupeři pouze v podnikání. Chanel na začátku války zavřela dveře všech svých butiků až na jeden a po ní čelila podezření, že byla agentkou nacistické rozvědky, zatímco Diorova sestra Catherine (Maisie Williams) byla zatčena, mučena a internována v koncentračním táboře Ravensbrück za svou práci ve francouzském odboji.
Foto: Lorenzo Agius
Ben Mendelsohn jako Christian Dior
Kessler chtěl vyprávět Diorův příběh, aby na jeho pozadí osvětlil mimořádné časy a chování lidí, kteří je prožili. „Hrůzy druhé světové války srazily lidstvo na kolena a neznámý designér Christian Dior, který přežil čtyři roky nacistické okupace Paříže, pomohl oživit ducha města skrze svou tvorbu." Výkonný producent Lorenzo di Bonaventura věří, že příběh pana Diora bude nyní u diváků rezonovat více než kdy jindy. „Příběh Christiana Diora je příběhem triumfu, ve svém jádru je to obecný lidský příběh. Jeho snaha uspět odráží to, co všichni chceme. Chceme uznání toho, čeho jsme schopni a kdo skutečně jsme,“ říká. „Je to cesta, která nás všechny fascinuje, protože ve své vlastní verzi ji prožívá každý."
17. ledna byl spuštěn první trailer a je přesně tak ohromující, jak byste očekávali. Podívejte se na něj a přidejte si datum vydání seriálu do svých kalendářů.
Článek v originále vyšel na www.vogue.co.uk.