Společnost

Musíme tvořit, ať se děje, co se děje. Kreativita je jedním z vývozních artiklů a vizitkou Ukrajiny

Stejně jako milionům ostatních i jí se celý svět před rokem obrátil vzhůru nohama. Jak přiznává, první půlrok od začátku války na Ukrajině neměla energii a neviděla důvod, proč navrhovat a vyrábět šperky, když její krajané umírají. V novém díle exkluzivních rozhovorů Voices of Ukrajina mluví Alyona Kiperman o kreativitě ve válečných časech, vizích a oboru, o němž ještě před třemi lety nevěděla nic, a přesto dokázala se svými multifunkčními, unisexovými šperky dojít i do legendárního Dover Street Market.
Foto: archiv značky
Šperky NOMIS
Miluje vodní sporty, šachy a šperky. Těch nosí hodně. Konečně. Dlouho nemohla najít ty správné, tak si je musela vymyslet. Příběh Alyony Kiperman a značky Nomis je skutečně bouřlivý. První šperk spatřil světlo světa v prvním týdnu lockdownu v roce 2020, butik otevřel pouhý měsíc před tím, že na Ukrajinu vtrhla ruská vojska. Tam, kde by to většina vzdala, Alyona jde dál. Nad vodou ji drží víra a důvěra zákazníků a přátel, o které sama říká, že je větší než ta její. Stejně jako ona, i její šperky v sobě mají vášeň a ambice být něčím víc než jen další položkou v řadě. Redefinuje pojetí moderního šperku. Její návrhy vyčnívají svou multifunkčností a přizpůsobivostí, dovolují svému majiteli experimentovat, hrát si, vytvářet vlastní, neotřelé kombinace a jedinečný styl. Přitom Alyona nebyla šperkařka, nebo možná právě proto.

Neměla jste žádné zkušenosti s výrobou šperků, a přesto jste založila vlastní šperkařskou značku. Co vás k tomu vedlo?

Chtěla jsem si vybírat šperky pro sebe, ale často jsem buď nemohla najít ten správný tvar, nebo se mi nelíbily návrhy. Obyčejné náušnice se mi pro moje uši nehodily. A chtěla jsem mít více luxusu, bez nepohodlí, stejně jako nebýt omezená tím, co se má, nemá nebo co se očekává od vysokých šperků. Začala jsem tedy navrhovat vlastní.
Foto: archiv značky
Alyona Kiperman, zakladatelka a designérka Nomis

Proč jste se rozhodla vyrábět právě šperky? Přece jen je tento segment poměrně náročný na výrobu i samotné podnikání.

Ano, není to jednoduché, ale baví mě pracovat s materiály, které mají hodnotu, a vymýšlet další způsoby, jak tu či onu věc využít. Ráda kombinuji jak technické, tak designérské dovednosti. A ještě jedna věc – na začátku práce jsem si nebyla jistá úspěchem (stejně jako si teď nejsem jistá ničím), ale je snazší experimentovat, když víte, že vždycky můžete oddělit kameny, roztavit zlato a nakonec z předchozího předmětu vyrobit něco úplně nového.

Jak byste novému klientovi, který o vás a vaší značce nic neví, vysvětlila, proč by si měl vybrat právě vás? V čem jsou vaše šperky jiné?

Cílem šperků Nomis je posílit osobnost člověka, který naše šperky nosí. Vy sami rozhodujete o tom, jak je budete nosit, zda jako prsten, náramek, náušnice, nebo přívěsek. U spony můžete kombinovat různé vrchní a spodní části ozdoby. Symetrické náramky se promění v choker. Nomis je příkladem technologických, užitných a vizuálně krásných poloh šperkařského umění.
Od šperku byste měli očekávat, že bude pohodlný a víceúčelový. Náušnice se vrství, náramky se proměňují v choker, takže můžete nosit stejnou věc, ale pokaždé vyjádřit něco jiného.

Když se ohlédnete za svými začátky, co byste udělala jinak?

Kdybych v minulosti udělala nějaké úpravy a změnila některé věci, ušetřila bych v současnosti spoustu peněz a času. Na druhou stranu děláním chyb získáváme zkušenosti, díky kterým se můžeme vyvarovat dalším nákladným chybám. Takže nevím, jestli bych teď něco měnila. Pokaždé, když musím projít nějakými výzvami, jsem vděčná celému vesmíru, že jsem dostala tuto příležitost a že pořád ještě nějakým způsobem žijeme.
Foto: archiv značky
Šperky NOMIS
Foto: archiv značky
Šperky NOMIS
Foto: archiv značky
Šperky NOMIS
Foto: archiv značky
Šperky NOMIS

Co vás v souvislosti s prací nejvíce překvapilo?

Především fakt, že nelze jen kreslit a vyrábět šperky. Mezi tím je obrovské množství organizační práce, která zabere většinu času. Věřím, že jednou bych mohla být jen designérkou, ale nyní získávám dovednosti a zkušenosti z různých oborů.

Odkud získáváte materiály?

Používáme laboratorně pěstované kameny, které se nyní vyrábějí na Ukrajině, a většina našeho zlata je přetavena z jiných artiklů.

Pocházíte z Oděsy, kde v současnosti žijete?

Ano, narodila jsem v Oděse, nejkrásnějším městě na světě. V současnosti však žiji ve Švýcarsku.

Jak vás osobně válka zasáhla?

O válce jsme se dozvěděla, když jsem zrovna byla s dětmi na prázdninách mimo Ukrajinu. Začátek jsem tak nezažila na vlastní kůži. Prvních šest měsíců jsem neměla energii cokoli dělat. Neustále jsem se sama sebe ptala, jaký smysl mají šperky, když umírají lidé? Ale naši přátelé a klienti mi opět dodali energii.

Kde čerpáte sílu? Co vás v současné době nejvíce inspiruje a žene kupředu?

Je strašně těžké tvořit šperky, protože emocionálně jsou příliš vzdálené od toho, co se děje v mé zemi. Ale musíme tvořit, ať se děje, co se děje – naše kreativita je jedním z vývozních artiklů a vizitkou Ukrajiny. Musíme podnikat, abychom podpořili ekonomiku. Musíme být viditelní a hlasití, abychom upozornili na probíhající válku.

Máte na tento rok nějaké plány?

Tvořit, tvořit a sbírat zkušenosti!
Další rozhovory ze série Voices of Ukrajina najdete zde.