Společnost

12 návrhářů a modelek o boji proti rasismu a hnutí #StopAsianHate

Od Phillipa Lima až po Annu Sui a Jasona Wu; přední osobnosti módního průmyslu vysvětlují, proč je tak důležité bojovat proti rasismu, a navrhují kroky, které je třeba podniknout, abychom vybudovali skutečně inkluzivní módní průmysl.
Děsivá střelba v americké Atlantě z 16. března, která si vyžádala životy osmi lidí, z nichž šest byly ženy asijského původu, vyvolala vlnu solidarity po celém světě a také vznik hnutí #StopAsianHate. Mezi těmi, kteří mají vlastní zkušenosti s rasismem, jsou i přední osobnosti módního průmyslu v čele s návrháři a modelkami. V době, kdy móda intenzivně řeší otázku diverzity a inkluzivity, jsou jejich hlasy o to důležitější. 

Anna Sui, návrhářka 

Musíme zvýšit povědomí o rasismu, naučit se toleranci a přijmout vzájemně jeden druhého. Bylo by skvělé, kdyby z tohoto hnutí vznikla větší podpora pro mladé a talentované asijské studenty na univerzitách.

Soo Joo Park, modelka

Módní průmysl vás často může zařadit do předem připravené škatulky. To je i jeden z důvodů, proč jsem si začala barvit vlasy na blond. Jsme v průmyslu, který nám umožňuje být vidět, a postoj, který zaujímáme při marginalizaci nebo zobrazování určitých předsudků, může vytvářet a formovat i postoj diváka. Je důležité si uvědomit, jaký dopad může mít náš průmysl a kreativní energie na celou společnost, připomenout světu, že není monolitický, ale má více tváří. Abychom mohli bojovat proti současnému násilí a rétorice, bylo by dobré, kdybychom ukazovali celou škálu asijských kultur a vlastní zkušenosti, sdíleli své příběhy. 

Fernanda Ly, modelka

Přestaňte ignorovat naši existenci. Jsme víc než jen rámeček v politicky korektní tabulce. Převládá myšlenka, že Asie a Asiaté jsou především levné pracovní síly, pochopte však prosím, že i my jsme lidé s velmi bohatou historií, nejsme občané druhé kategorie, jejichž existence slouží pouze vašemu prospěchu.

Carol Lim a Humberto Leon, zakladatelé značky Opening Ceremony

Jako Asiaté žijící v USA neustále slýcháme, abychom ignorovali svůj vlastní hlas, asimilovali se a dodržovali hranice, které nám byly určeny. Tedy až do teď. Musíme být slyšet. Jsme hrdí na kulturu, která koluje v našich žilách, a na to, co nás dělá tím, kým jsme. Mezi úctou ke kultuře a jejím využíváním existuje tenká hranice. Existují značky, které ji berou jako dekoraci, aniž by skutečně vyjádřily respekt. Někdy dokonce nazývají své produkty “poctou”, což jen podporuje systémový rasismus. Musíme to zastavit. Existují nuance, kterým nelze porozumět, pokud nejste součástí dialogu. Zeptejte se nás. Zahrňte nás. Nepředpokládejte. Musíme lidi přimět k odpovědnosti za rasistické chování a prvním krokem je poukázat na to ve chvíli, kdy to vidíme na vlastní oči, bez ohledu na to, kdo jsme. Nemůžeme nechat tyto činy jen tak projít.

Phillip Lim, návrhář

Nejde o to, abychom se nějakou chvíli soustředili na jednu danou komunitu, zatímco jiná skupina bude čekat v pozadí na tu správnou chvíli. Inkluzivita je o tom, že uděláme místo všem. Nemůžeme déle oddělovat to, kým jsme, od toho, co děláme. Ten čas skončil a nastala chvíle, kdy musíme být sami sebou, oslavovat ji a vnést do své práce to nejlepší z naší komunity.

Jason Wu, návrhář

Když jsem vyrůstal, nebylo moc Asiatů, ke kterým bych mohl vzhlížet. Teď je tomu jinak, a je tak důležitější než kdy jindy, abychom se semkli jako komunita, která bude prosazovat změnu.

Prabal Gurung, návrhář 

Snaha o inkluzivitu nemůže být jen na oko. Jak vypadá vaše pracovní prostředí, jsou týmy opravdu rozmanité? Je důležité, aby módní průmysl zahrnul naše hnutí navždy a ne jen v tuto chvíli. Tím myslím, že musíme neustále sdílet příběhy utlačovaných lidí. Naše hlasy by neměly být diskriminovány a vyhrazeny jen pro chvíle v době krize. Módní průmysl se musí zbavit zažitého patriarchálního a koloniálního systému. Abychom dosáhli spravedlivější budoucnosti, musíme tyto represivní normy kolem krásy, pohlaví, rasy a elitářství vymýtit.
Foto: imagesbysam/nycfoodblog
Foto: imagesbysam/nycfoodblog
Foto: imagesbysam/nycfoodblog

Robert Wun, návrhář

Stále si celkem živě vybavuji rasismus, s nímž jsem se v branži setkal od někoho, kdo začal zpochybňovat mé občanství ve Velké Británii a navrhl, abych ve své kolekci začal používat více čínských prvků, aby mě mohli zařadit do diverzní kategorie, jako kdyby to byl snad jediný způsob, jak prodat návrháře čínského původu. Cítím, že jedním z největších problémů nenávisti vůči Asiatům je jeho bagatelizování. A to obzvlášť, když člověk pochází z východní Asie. Jako komunita musíme postupovat vpřed a sjednotit se rasismu.

Tao Okamoto, herečka a modelka

Téměř každého oděvu na světě se během výrobního procesu dotkla ruka asijského původu a tato skutečnost je často nedoceněna. Nejsme jen trhem a pracovní sílou, jsme živé bytosti. Módní průmysl musí uznat, že při výrobě oblečení dochází k významným problémům v oblasti lidských práv a boj proti rasismus musí začít uznáním těchto okolností a přijetím opatření, která neznevýhodní zúčastněné osoby. O tom je třeba diskutovat nejen v USA, ale také na celém světě; stejně tak v Asii.

Mona Matsuoka, modelka

V módním průmyslu se pohybuji již nějakou dobu, ale rasismus vůči komunitě Asiatů není jen problémem tohoto odvětví. Poslední týdny plné rasistických agresivních útoků v USA byly zničující. Bojím se o své přátele a komunitu, bojím se nenávisti, která se stupňuje. Média by měla o informovat o životě zabitých lidí, aby veřejnost mohla místo motivu násilníka pochopit, odkud ve skutečnosti pocházíme. Co byste dělali vy, kdyby to byl váš příbuzný? Kamarád? Vaše komunita?

Yoon Ahn, návrhářka

Když slyšíme termín rasismus, mnoha lidem se hned nevybaví Asiaté, ačkoliv si všichni uvědomujeme, že jsou neustále terčem diskriminace. Na tuto otázku se teď upozorňuje jenom proto, že asijské menšiny čelí tragickým ztrátám vyplývajícím z provokací Donalda Trumpa. Přestože je Asie považována za důležitý trh v oděvním průmyslu, dopad a vliv asijské kultury na historii módy není dostatečně zdůrazněný a často se na něj zapomíná.

Rejina Pyo, návrhářka 

Na rasismus nemám žádnou odpověď. Prostupuje všemi aspekty našeho života. Pokud se podíváte pod povrch, nebude trvat dlouho, než zjistíte, že rasismus vůči Asiatům bude zakořeněný také u vašich přátel a v rodině. Je to běžné. Stalo se to tak normalizovaným problémem, že jsem téměř přestala zpochybňovat situace, kdy jsem sama byla terčem rasismu v tomto průmyslu. Musíme se všichni spojit, abychom odmítli každodenní rasismus, xenofobii a stigma, nad nimiž tolik z nás každý den v našem oboru zavírá oči. Můžeme také podporovat nejrůznější organizace jako Stand Up To Racism a End The Virus of Rasism.

Jak pomoci

Můžete přispět do komunitního fondu AAPI, který podporuje asijské komunity, nebo do britské neziskové organizace End The Virus of Racism zaměřené na řešení rasismu vůči lidem z východní a jihovýchodní Asie.
Důležité informace můžete čerpat z brožury The Racism is a Virus Toolkit vydané neziskovou organizací Act to Change na podporu asijské komunity v boji proti rasismu.