Novinky

#VogueCSUndiscovered: Čtyři pražská místa, o kterých jste možná nevěděli

Mysleli jste si, že Praha vás už nemůže překvapit? Že jste viděli všechna krásná, zajímavá místa? #VogueCSUndiscovered představuje čtyři pražská místa, o kterých jste možná ještě nevěděli. 

SELAH 

Nenápadný obchůdek v Řipské ulici s béžovou výlohou se na Vinohradech zjevil loni v květnu.
Majitelka Šárka chtěla od začátku dát šanci malým značkám, které nemají svou kamennou prodejnu. Mimo výběr zboží značek z Česka, Slovenska a Polska si zde můžete dát také čerstvě připravenou kávu.
Produkty v nabídce jsou často originály nebo limitované série. Najdete zde perové šperky Beads & Lemons, oblečení Laura & Luisa, mýdla ONWA soap nebo nádobí Kera Atelier. Vše je laděné do neutrálních barev, které skvěle doplňují minimalistický interiér a vytváří harmonické prostředí, ze kterého nechcete odejít.
Selah se jako prostor neustále mění a vyvíjí, vzhledem i funkcí. Tím, že to je ještě pořád celé one woman show v mé režii, tak rosteme svým způsobem bok po boku,“ vysvětluje podstatu concept storu Šárka. „Kromě obchodu slouží prostor také jako pop-up. Ať už je to vernisáž, představení kolekce, workshop nebo supper club. Je to u nás dost maličké, vnímám to spíš ale jako výhodu a vždycky se toho snažíme využít na maximum.“
K prostoru obchodu patří i sousední, větší prostor, v němž o posledním adventním víkendu proběhl pop-up s vánoční tematikou.

VIA STORE

Via Store byl založen dvěma kreativci, Sandrou a Thomasem, s cílem nabídnout kvalitní produkty a oblečení z celého světa. Obchod v Kozí ulici se otevřel v říjnu tohoto roku a vyrostl poměrně nenápadně, jako více podobných míst zaměřených na design a módu.
„Konkurenci vnímáme kladně, jsme friendly ke všem. Stále si myslíme, že je zde plno prostoru pro další zajímavé projekty a rádi je podpoříme. Je potřeba to tu v Praze budovat společně a posouvat hranice, abychom se mohli rovnat zahraničním velkoměstům,“ říkají shodně majitelé.
Interiér Via Store je výrazný díky barevným stěnám a originálním kusům nábytku. Na štendrech visí oblečení od značek JNBY, Bacon Clothing, Essentiel Antwerp, Ksenia Schnaider nebo Lala Berlin. Většina z vybraných kusů vyloženě září a je jasné, že tento výběr je velmi specifický a v Praze nečekaný.
„Pečlivě vybíráme veškeré produkty a oblečení, abychom mohli nabídnout našim zákazníkům jen to nejlepší také ohledem na udržitelnost. Oblečení vybíráme taky podle toho, co se líbí nám a co sami nosíme. Chceme se stát místem, které nabízí nejen kvalitní produkty a zážitek z nakupování, ale také chceme utvořit vlastní komunitu lidí, která se zde bude scházet nad společnými zájmy,“ popisuje Thomas záměr fungování Via Store.
Foto: Viktoryia Vaitusionak
VIA STORE
Foto: Viktoryia Vaitusionak
VIA STORE

JANJA PROKIĆ

Kdo by neznal šperkařku se srbskými kořeny Janju Prokić? Její originální šperky, většinou inspirované faunou a flórou, jsou propracované do nejmenších detailů. Trsy květin, hořící srdce, lišky i šišky. Nedávno Janja přemístila svůj showroom i dílnu na Malou Stranu, a díky velkorysému prostoru k nim přidala také vysněnou galerii. Už od vysoké školy chtěla ukazovat současný šperk v kontextu moderního umění.
„V galerii budou probíhat čtyři výstavy do roka pod mým kurátorským výběrem. Jsou to lidi, kteří jsou třeba součástí mojí vlastní sbírky umění nebo kterých si sama vážím. Chtěla jsem nabídnout mým klientům možnost se setkat s uměním, které běžně bývá v alternativnějších galeriích,“ doplňuje Janja.
Momentálně v ní najdete výstavu Michaely Karásek Čejkové, která s Janjou často spolupracuje na vizuálech, a Terezy Štětinové.
Nový showroom je neméně magický než ten vinohradský. Interiér je záměrně tmavý, ale všechny produkty jsou dokonale osvětlené a ze všech stran se třpytí zlato, stříbro a drahé kamení.
„Modrá barva, která je v zadním salonku, je hrozně podobná té v mém prvním ateliéru, a po přestěhování na Vinohrady jsem zjistila, že mi strašně chybí. Takže jsem ji znovu chtěla mít. Původně měly stěny být spíš oranžové nebo prasátkově růžové. Barvy jsem původně plánovala mnohem světlejší a potom, když jsem si dělala testy na stěny, tak jsem je pořád ztmavovala. Vybrala jsem je podle vlastního vkusu a intuice, nemají být trendy.“
Foto: Viktoryia Vaitusionak
JANJA PROKIĆ
Foto: Viktoryia Vaitusionak
JANJA PROKIĆ

DIPTYQUE

Vyhlášený obchod s parfémy a kosmetikou Ingredients Store otevřel další prodejnu, tentokrát butik s francouzskou značkou Diptyque, v Židovské čtvrti. Zakladatelé Jakub Kopčák a Lukáš Loskot do Česka přináší už řadu let unikátní vůně a kosmetiku v podobě niche parfémů a značek. Diptyque patřil v obchodě dlouhodobě k nejoblíbenější značce a je to také love brand majitelů.
Jakub Kopčák popisuje, jak nový butik vznikal: „Každý nový obchod má unikátní interiér, který je inspirovaný místem a městem, do kterého je zasazen. Takže žádný nudný copy-paste model. Diptyque má v Paříži svůj in-house tým architektů, který je podepsán pod všemi butiky. Každý nový obchod čerpá také inspiraci u svého pařížského předchůdce – prvního butiku značky, který od roku 1961 funguje na adrese 34 boulevard Saint-Germain.“
Pražský butik se nachází v domě z roku 1906 ve Vězeňské ulici a fasádu teď zdobí černá skleněná tabule s logem Diptyque z dílny francouzské dekorativní malířky Charlotte Bohn.
„Jednotlivé kusy nábytku i vintage dekorativní předměty byly pečlivě vybrány pro svou schopnost vyprávět příběhy. Butik byl navržen tak, aby připomínal byt náročného sběratele i kabinet kuriozit. Žulový stůl, na kterém jsou vystaveny nejnovější produkty, osvětluje křišťálový lustr Kalmar. Vintage nástěnná světla od stejné značky jsou umístěna nad dřevěným sofa u pokladny, které zdobí potah s květinovým vzorem od francouzské značky Pierre Frey. Dekor butiku podtrhuje nástěnná malba českého umělce Václava Buchtelíka, pro kterou jako předlohu použil kresbu z archivu značky Diptyque,“ popisuje interiér Jakub.
Foto: Viktoryia Vaitusionak
DIPTYQUE
Foto: Viktoryia Vaitusionak
DIPTYQUE
Foto: Viktoryia Vaitusionak
DIPTYQUE
Pokud nevíte, kde nakoupit poslední dárky nebo po Vánocích utratit darované peníze, jsou tato místa ideální. Zároveň sem můžete vzít přátele nebo poslat kamarády ze zahraničí. Určitě patří do pražských #mustvisit. Kromě nabízených produktů zaujmou hlavně svým interiérem a neopakovatelnou atmosférou. 
Photo/Video: Viktoryia Vaitusionak
Autor/Concept: Magda Žůrková 
Visual Direction: Alexander Bel