Trendy

Čas vlněných svetrů. Který si vyberete vy?

Chladné počasí v nás vyvolává touhu po vlněném svetru a hrnku teplého čaje. Pravá vlna se z pletenin v moderní době začala postupně vytrácet a nahradily ji levnější syntetické materiály. Nicméně v Česku máme to štěstí, že tradiční zpracování vlny i výroba ručně pletených svetrů u nás přetrvává. Přestože jsou ručně pletené svetry dražší, mají stále více a více fanoušků. 
Foto: Ivy Morwen
Místní designéři se na rozdíl od velkých zahraničních značek často řídí spíše vlastním vkusem a intuicí než módními předpověďmi a trendy. Týká se to nejen barevné palety, ale také tvaru klasického svetru. 
„Neměním paletu svých kolekcí ani tak podle trendů jako spíš podle přírody a ročního období,” přiznává Lada Rudovská, která má značku pletených produktů Klub.co. „Letos jsem začala chovat včely, a tak se v mé poslední Medové kolekci: Bee Happy objevují jak medové přírodní barvy, tak i vzor včelích pláství. V zimě dávám já i mé zákaznice přednost klasicky bílé, slonové kosti, šedé či různým odstínům béžové.”
Dále Lada popisuje barvy v aktuální podzimní kolekci: „Bordeaux a všechny odstíny červeného vína, oliv, spadaného listí, hnědého cukru a medu nebo antracitově šedé. Nádherná je i smaragdově zelená.” Dle jejích slov je tuto sezonu nejpopulárnějším střihem svetru rolák, hned za ním potom cardigan a vesta.
Jana Mikešová, zaměřující se na prémiové pleteniny již deset let, představuje tento podzim novinku v používaných materiálech – deadstockovou alpakovou přízi. V její kolekci najdete svetry s výrazným výstřihem do V nebo zavazovací kardigany v šedých a neutrálních barvách. 
Foto: MIK Jana Mikešová archiv
Foto: MIK Jana Mikešová archiv
Pokud hledáte lokální značku s velkým výběrem, je to Božidara, o níž by se dalo mluvit jako o průkopnici českého kvalitního ručně pleteného zboží. Nedávno zařadila do svého portfolia také průmyslově pletené kašmírové svetry a basic kusy oblečení jako saténové šaty nebo minimalistické kabáty, které vytvoří základ šatníku. Svou vizi představila na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. 
Proč jste se rozhodla zařadit průmyslově pletené zboží do svého portfolia?
Protože je nejkvalitnější a také nejdéle vydrží, co se praktického hlediska a údržby týče. Člověk se nemusí tolik bát, že se někde o něco vláknem zahákne a zničí si svetr. Přece jen ručně pletené kousky jsou mnohem křehčí, a navíc trvá neskutečně dlouho je vyrobit. Člověk se k nim tak musí chovat s mnohem větší opatrností a péčí. Chci nadále nabízet oba typy, jak ručně, tak průmyslově zpracované. Každý má své výhody. U některých ručně pletených produktů je vidět exkluzivita práce, „touch of luxury”. Takové kousky ale nenosíte každý den, v tom je zásadní rozdíl." 
Foto: Bozidara archiv
Foto: Bozidara archiv
Jaký byl proces hledání správné manufaktury a spolupráce s ní?
Spolupracuji zatím se dvěma továrnami. Nejdříve je navštívím osobně, abych si o nich udělala vlastní obrázek. Jedna manufaktura v italském Toskánsku se specializuje na 100% kašmír. Má mnohaleté zkušenosti a nabízí nejvyšší možnou kvalitu kašmíru. Druhá továrna je česká a má více než stoletou tradici." 
Co je podle vás hlavním trendem této sezony?
Neřídím se podle trendů, ale spíš podle toho, co mám sama ráda a co nosím. Jsou to určitě klasické střihy buď v oversized velikosti, nebo krátké. Určitě nic extravagantního nebo šokujícího. Taky samozřejmě roláky. Buď kašmírové, nebo merino extra fine. Preferuji volnější střih, aby se člověk cítil pohodlně a zároveň aby tvar svetru podtrhoval linii těla a působil žensky." 
Kromě ručního pletení na jehlicích existuje pletení pomocí programovatelných průmyslových pletacích strojů, které produkují výrobky ve velkém. Mikuláš Brukner, absolvent UMPRUM, přišel do kontaktu s pleteninami v době studia a nyní pracuje ve společnosti KNIT-TEX, která prodává japonské pletací stroje. Požádali jsme Mikuláše, aby nám přiblížil toto méně známé odvětví. 
Jak jste se ve své tvorbě dostal k pleteninám?
Dělal jsem bakalářskou práci ze silonkových polotovarů, což je pletenina z okrouhlého stroje. Ten materiál mě fascinoval. Uvědomoval jsem si, jaké množství pletených výrobků kolem sebe máme: spodní prádlo, trička, všechny mikiny, svetry, tepláky, čepice, rukavice. Je to obrovský trh, kterému se věnuje jen málo lidí a ne designérsky. Je to hodně technický obor a je potřeba znát jak technickou část, tak mít vztah k jeho estetice. K pletení samotnému jsem se dostal, když jsem spolupracoval s designérem Adamem Kostem a měl možnost pro něj vyvíjet pleteniny a sám je na svém ručním pletacím stroji vzorovat a předávat do výroby. Celou svou diplomku jsem díky grantu UMPRUM mohl plést a pletl jsem ji na profesionálních průmyslových strojích." 
Jaká je tradice pletenin v ČR/SK?
Česko mívalo docela silnou pletařskou tradici, fungoval tady dokonce Výzkumný ústav pletařský. V Česku máme mnoho patentů na pletací stroje a samotnou produkci strojů. Jeden z největších pletařů je Tonak, protože barety, zmijovky a velká část jeho plstěných produktů je nejdřív upletená a potom zaplstěná. Každý stát má většinou svou vlastní lokální produkci silonek, protože je to jednoduché zboží. U nás se mu věnují firmy Evona a Bellinda." 
Jaký je momentální stav pletařského průmyslu?
Tristní, protože se zde bohužel po 90. letech do tohoto průmyslu neinvestovalo. Navíc po otevření evropského trhu čínskému zboží nedokázali výrobci konkurovat jinak než snížením ceny na úkor kvality. Asijská a severoafrická konkurence je opravdu silná a dokáže cenu lokálního zboží stlačit téměř na nulu. Stroje, které tu máme, jsou přes třicet let staré a stále jedou, protože jsou kvalitní. Ale nedokáží produkovat tak rychle, jaký je světový standard. Trh s pleteným zbožím bude muset projít nějakou transformací. Buďto pomocí dotací a investic, nebo zkrachuje. Vytváří se tu ale nový trh a to jsou technické úplety používané pro boty, zdravotnické pomůcky, pro automobilový průmysl, interiérový design. Všechny tyto výrobky mají velkou přidanou hodnotu, jsou jedinečné a lze je vyvážet a prodávat s velkou přidanou marží. V tom vidím budoucnost. Celá naše firma KNIT-TEX se tomu snaží jít naproti, školíme studenty a mladé lidi. Když má někdo zájem o stáž, rozhodně ho neodmítáme." 
Pletou se hodně i produkty z vlny?
Produkty z vlny tvoří v zimní sezoně 90 % procent výrobků, pokud se bavíme o módní tvorbě. Vlněné svetry jsou stálice. U jednoho z našich zákazníků se pletou krásné, bezešvé svetry, které jsou určené pro export do Anglie. Také pleteme svetry k uniformám. Vlna je stále bezkonkurenční materiál. Je rozdíl mezi vlnou určenou pro pletení na jehlicích a průmyslově zpracovanou vlnou od italských vlnařů v extrémně vysokých kvalitách."
Přinášíme vám inspiraci a tipy na perfektní svetry od lokálních i světových designérů a značek.