Móda

Český král mezi svetry

Když zatoužíte po originálním a lokálně pleteném svetru, ideálně tak příjemném, že se vám z něj nebude chtít svlékat, je jen jedno jméno, které vytane na mysli. A pokud ne, brzy tomu tak bude. Božidara.
Její jméno, a tedy i jméno její značky, je stejně neobvyklé jako trefné. V počasí, které vládne venku, jsou totiž svetry od ní vyloženě dar boží. Objemné, hřejivé a díky vlastnímu pletacímu návodu, který střeží jako recept na Coca-Colu, velmi in vogue.
Stačilo málo a na Božidaru Richterovou byste narazili leda v třídní knize. Původně totiž na gymnáziu vyučovala francouzštinu. Tlak, který tato profese obnáší, byl však příliš velký. Nakonec jí nezbylo, než dát výpověď a dopřát si čas na nabrání nových sil. Bylo to právě v té době, kdy se vrátila k výsostně terapeutické aktivitě, kterou se ještě jako dítě naučila od babičky – k pletení.
Před dvěma lety Božidara dopletla svůj první objemný svetr a jeho fotku zveřejnila na Instagramu. První objednávky na sebe nenechaly dlouho čekat; dnes chodí z celého světa. Z hobby se stal lukrativní obchod.
Jaký příběh stojí za vaší značkou?
Dostala jsem se do bodu totálního vyčerpání organismu. A tak jsem všeho ze dne na den nechala a začala odpočívat. Přesně v tento moment jsem se znovu našla a vrátila se k tomuto koníčku, který jsem naposledy provozovala ještě v době bez internetu, bez mobilu, v době, kdy mi bylo zhruba jedenáct let a bydlela jsem u svých prarodičů v jedné malebné vesničce, odkud také pocházím. S babičkou jsme pletly po večerech.
Jak dlouho trvá vytvořit jeden svetr?
To záleží, na jakých jehlicích ho pletu. Většina mých svetrů se plete na velkých, ty moje babička například vůbec nikdy nepoznala. Dřív u nás nebyly ani k sehnání. Mají tu výhodu, že s nimi pletení netrvá tak dlouho. Přesto jeden svetr zabere zhruba tři dny pletení vkuse. Kabát Moss Coat v ultra-fialové barvě, který jsem upletla exkluzivně pro Vogue, trval zhruba týden.
Foto: Archiv Božidara
Čím jsou vaše pleteniny unikátní?
Právě těmi velkými pletenými oky. Dělají ze svetru takový malý treasure, neboli skvost, jak jim sama říkám, a u nás je v obchodech nenajdete. Jsou nepřehlédnutelné. Pletu je z drahé měkké, nekousající vlny. Je to 100% alpaca, dováží se z Peru. Dalo by se říct, že všechny mé produkty se vyznačují jednoduchostí a mým oblíbeným oversized stylem.
Kde nejčastěji čerpáte inspiraci?
Inspiraci čerpám úplně ze všeho, co mne obklopuje, ale pravda je, že mé dvě velké vášně jsou kinematografie a fotografie. Obě jsou nevyčerpatelnou studnicí. A pak samozřejmě i mé krásné dětství strávené na venkově. Miluji cokoliv, co má takový ten vintage touch.
Odkud pochází vaše materiály?
Na big knit používám pravou 100% alpacu, která mi dává široký výběr barev, okolo třiceti. Každý svetr je ale pletený na objednávku, takže vlnu nakupuji podle specifických požadavků. Snažím se svou nabídku neustále rozšiřovat o nové produkty, tudíž i těch materiálů používám s postupem času více. Jsou mezi nimi kid mohér, baby alpaca nebo vlna merino. U nás je bohužel výběr vln naprosto žalostný. Nakupuji je proto přes internet z celého světa a sama zkouším, která je ta nejlepší. Ne vždy mám štěstí, protože si nemohu vlnu hned osahat. Pokaždé je to risk.
Co vám dělá největší radost na tom, že vyrábíte ručně?
Vlastně úplně vše, od samotného počátku, kdy dostanu nápad, přes proces, který má uklidňující účinky, až po ten úžasný pocit, že je hotovo. Ručně vyráběné věci získávají zpět svou slávu. To je velmi dobře, zvláště v dnešní uspěchané době.
Jakým výzvám musíte při výrobě čelit?
Největší výzva je přijít na to, jak uplést svetr přesně podle svých představ. To znamená vědět, kolik ok je potřeba nahodit, jaká velikost jehlic bude správná, jaký zvolit materiál atd. A to zjistíte až ve chvíli, kdy máte svetr hotový, dřív ne.
Foto: Archiv Božidara
Zjistila jste při výrobním procesu, že něco jednoduše nejde?
Ano a mnohokrát, ale když máte odhodlání a nadšení, tak se dá překonat leccos. Jsem velmi tvrdohlavý člověk, takže si na to vše musím přijít sama. Někdy si i pobrečím. Jak říkává moje babička, bez práce nejsou koláče. O to větší pak ale máte radost, když se to povede.
Podniknout celou svou cestu znovu – je něco, co byste udělala jinak?
Já mám takovou životní filozofii, která může znít jako klišé, ale věřte mi, že jí skutečně z celého srdce věřím: Nic se neděje náhodou, vše má svůj smysl. I když se vám zdá, že něco je špatně a bolí to, tak právě tyto chvíle jsou podle mě zásadní. Vždy mě něco naučily, vždy mě někam posunuly a daly mi to nejcennější. Takže i když byla tato cesta dlouhá a trnitá, nezměnila bych na ní vůbec nic, a udělala bych ty samé chyby, které jsem udělala předtím. Právě tyto chyby způsobily, že jsem teď tady a odpovídám na vaše otázky.
Jak si představujete svého zákazníka?
Je to člověk, který miluje krásno a dalo by se říct i luxus.
Kdy vypadají vaše pleteniny nejlépe?
Na jaře, v létě a na podzim, protože velké pleteniny jsou něco jako kabát. Je to finální tečka outfitu. Ale záleží na typu svetru, ten oranžový krátký se dá obléct i pod kabát. Jedna klientka si ho dokonce bere na lyžování.
Jak se pohybují vaše svetry cenově?
Jsou drahé, bohužel. Nebo bohudík, nevím. Nejsou levné, ale to ani není můj záměr. Nejsou totiž určené masám. Samotná vlna je velmi drahá, plus ruční práce. Přesto jsem se od samého začátku nezastavila, a to mám na pomoc i několik pletařek.
Kde je možné si je koupit?
Momentálně pouze na webu. Jsou i v některých buticích ve světě, třeba v Americe a Kanadě, ale u nás se na to teprve chystám.