Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Tenhle doplněk bude letos na podzim nejvíc hot

Jana Patočková13. 6. 2024
Kravata nikdy tak docela nevyšla z módy. A přehlídky pro nadcházející sezonu podzim – zima 2024/25 jsou toho důkazem. Inspirujte se aktuálními trendy i streetstylem a zjistěte, jak tento nadčasový doplněk znovu zařadit do šatníku.
Autor: Spotlight/ Launchmetrics
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Kravata je hot už nějaký ten pátek. Už samotný název tohoto pruhu látky, který se uvazuje kolem krku, sahá do 17. století a pochází z francouzského slova označujícího Chorvaty (Croates). Právě chorvatští žoldnéři si totiž tehdy uvazovali kolem krku šáteček, který moderním kravatám předcházel. Dnes si kravatu spojujeme především s business a office wearem nebo preppy stylem, ke kterému patří nejrůznější školní nebo profesní uniformy. Ovšem ze světa práce a podnikání, kde musíme vypadat především dle pravidel etikety, se kravata posunula do světa radikálních mladických subkultur. V průběhu 20. století se kravaty zmocnili nejen britští teddy boys, ale především punkeři. A tenhle pruh látky se tak stal ultimátním symbolem vzdoru a revolty a otočil svůj původní účel o 180 °. Kravaty roztrhané, se spínacími špendlíky, pomalované a hlavně uvázané jen tak halabala se od punku skrze módní koloběh dostaly také mezi oblíbené stylingové detaily skate-punku v nultých letech (ano, myslím Avril Lavigne, a pokud chcete její styl i po letech obdivovat, stačí se letos vydat na Rock for People) a v devadesátkách nechyběly rebelujícím riot grrrls

Pánský styl i stylingový experiment

Do kancelářského a byznysového kontextu vrací kravatu značka Elisabetta Franchi, a to jak v kontrastním stylingu, tak v dokonale sladěných setech, v nichž pruh látky kolem krku elegantně ladí se sukní a sakem. Experimentální kravaty byly k vidění u značky Avavav nebo Vaquera, ať už šlo o netradiční střih, nebo potisky, které se opticky snoubily s tiskem na košili. Čistý, nadčasový pánský styl vzdávající hold vysoké krejčovině s dokonale vypointovanými kravatami jako vrchol looku byl na podzim – zimu 2024 k vidění u Diora, Schiaparelli nebo Nehery. A nejkreativnější styling? Podívejte se u Ottlinger: Vrstvení košile a topů s kravatou je must have nadcházející sezony. 
1 / 13
Foto: Spotlight/ Launchmetrics

Vepředu byznys, vzadu punk

Inspirujte se pro letošní podzim také kreacemi ze světových metropolí módy a zařaďte kravatu mezi své povinné doplňky i vy. Streetstyle nabízí notnou dávku stylových variací s kravatami a dobrá zpráva zní, že kravatu snadno pořídíte vintage z druhé ruky! Pokud se nebojíte divokých a eklektických kombinací, pak můžete znovuoživit odkaz punku a kravatou doplnit look inspirovaný školními uniformami: kostkované minisukně navrstvené na kalhoty, pásek, bílá košile a sladěné sako. A vedle nemůžete šlápnout ani s pánskou byznys inspirací – oversized košili, saku či kabátu dodá kravata na eleganci a stylu.
1 / 9
Foto: Spotlight/ Launchmetrics