Trendy

Brýle ve stylu geek-chic zažívají renesanci

Nosíte brýle? Pak víte, jak je těžké najít ty správné obroučky. Nejen pro Iris Apfel a Jennu Lyons, ale i pro další celebrity jsou brýle neoddělitelnou součástí osobnosti. Bez brýlí by pořádně neviděly a ještě by bez nich ztratily část svého charisma. Není jednoduché objevit ideální tvar brýlových obrouček, který bude ladit s rysy vašeho obličeje a přispívat k osobnímu stylu. Chce to stejnou péči, jakou byste věnovala výběru svatebních šatů. (S jedním rozdílem – svatební šaty si přece vybíráte jen jednou, dvakrát v životě). 
Foto: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic
Doja Cat na předávání cen Grammy v Crypto.com Arena, 4. února 2024
Módním vlnám podléhají i brýle. V průběhu desetiletí se vystřídala celá řada trendů – v padesátých letech frčel kulatý tvar obrouček s drobným zašpičatěním u spánků (tvar cat-eye). V roce 2010 nešlo odolat želvovinovému vzoru obrouček u modelu brýlí wayfarer. Zdálo se, že žádný konkrétní styl nepřevládá, ačkoli subtilní verze lennonek se na výsluní hřála poměrně dlouho. V poslední době se naplno rozjelo šílenství spojené s návratem brýlí ve stylu geek-chic. Na piedestal se vyšvihly úzké brýle s drátěnými obroučkami nebo se želvovinovým vzorem.

Co jsou to brýle Bayonetta

Jsou to právě tyhle brýle, kterým se skvěle dařilo v prvních letech druhého milénia. Svůj podíl na úspěchu měla Jennifer Garner v seriálu Alias nebo Gisele Bündchen v epizodní roli ve filmu Ďábel nosí Pradu. Záhy však upadly v nemilost, když se na scéně zjevily svůdné, nadměrně velké obroučky. V současnosti ale hlásí návrat. Hranaté úzké brýle Bayonetta (vytvořené pro stejnojmennou hrdinku videohry) se přizpůsobily neformální sexy stylu, který generace Z tolik miluje. 
Foto: Profimedia.cz
Gisele Bündchen a Emily Blunt ve filmu Ďábel nosí Pradu
Foto: Profimedia.cz
Gisele Bündchen a Emily Blunt ve filmu Ďábel nosí Pradu
Brýle Bayonetta uchvátily pozornost na přehlídce podzim 2023 italské módní značky Miu Miu, hrdě se jimi chlubí i Bella Hadid v roli jejich ambasadorky. Značka Miu Miu vsadila na kousky, které byly populární na začátku 21. století. Na přehlídkové molo vyslala modelky se sexy rozcuchanými kadeřemi, jejichž tváře zdobily brýle v retro stylu – pravoúhlé linie s drátěnými obroučkami. Bella Hadid zase vsadila při prvním představení těchto brýlí na styl „weard girl aesteric“, tj. smíchala do odvážného modelu různé zdánlivě neslučitelné kousky oblečení, které ve finální podobě skvěle fungovaly. 
Na sociálních sítích razí tuhle módu modelka a zpěvačka Gabbriette, Doja Cat, Reneé Rapp nebo Emma Chamberlain. Posledně jmenovaná nedávno navázala spolupráci se značkou Warby Parker, americkým prodejcem brýlí. Kim Kardashian (spolumajitelka značky spodního prádla Skims) si tyhle brýle nasadila na obličej, když vystoupila v reklamním spotu na podprsenku s vystouplými bradavkami. 
Ve vyhledávači na Googlu dosáhly brýle Bayonetta svého historického maxima. Všechny dosavadní trendy jsou sice jen modernější verze svých předchůdců, přesto bude zajímavé sledovat, kdo si je zamiluje. 
Článek v originále vyšel na www.vogue.com.