Trendy

Módní trendy na jaro – léto 2024, které byste měli znát už teď

Stručně, jasně, přehledně. Toto jsou hlavní módní trendy, které byste měli znát, protože ovlivní nadcházející půlrok. 
Foto: Dior
Kolekce jaro - léto 2024, DIOR
Nejdiskutovanější kolekcí na jaro – léto 2024 byla ta, co se na přehlídkovém mole ani neobjevila: Phoebe Philo dosud neodhalila první plody své stejnojmenné značky, která měla debutovat online v září. Šest let poté, kdy návrhářka odešla z módního domu Celine, dominovala tato zpráva v cyklu módních novinek celý měsíc. Když se módní trendy na jaro – léto 2024 začaly hromadit, návrháři nervózně čekali, zda jejich kolekce zastíní spontánní digitální odhalení kousků od ženy, kterou mnozí ctí jako mesiáše módy.
Další kultovní zprávou se stalo, že přehlídka na jaro – léto 2024 bude poslední kolekcí Sarah Burton pro Alexandera McQueena. Gabriela Hearst zároveň odchází ze značky Chloé. A jaké návrháře jsme přivítali? Sabata de Sarno u Gucci, Petera Hawkings u Toma Forda, Petera Do u Helmuta Langa a Louise Trotter u Carven. Má snad móda problém s návrhářkami? V LVMH, největším světovém luxusním konglomerátu, mají ženské kreativní ředitelky pouze Dior a Pucci, zatímco Stella McCartney a Phoebe Philo jsou eponymně řízeny. V Keringu, druhém největším módním konglomerátu, není ani jedna značka vedena ženou a ani nikým, kdo není běloch.
Na pozadí této demoralizující nerovnosti a stejně nestřízlivého ekonomického a politického pozadí vsadili návrháři na jistotu. Paleta byla tlumená, černá a bílá dominovaly nad světlými barvami, které se typicky dostávají u letních kolekcí do popředí. Žhavý tón červené byl jedním z mála, kterému se podařilo proniknout do barevného spektra. Postpandemická éra ve stylu body positivity – a nahých looků, které s ním jdou ruku v ruce – do značné míry odezněla a s nimi i širší škála tělesných typů, které začaly osidlovat módní mola.
Statementové outfity jsou out a ty decentní jsou šik – spolu s esenciálními kousky z šatníku včetně trenčkotů, vypasovaných sukní, kalhotových kostýmů a dobře padnoucích džín. Módní vyhledávač Tagwalk naskenoval více než 11 tisíc fotek z přehlídek na jaro – léto 2024 v New Yorku, Londýně, Miláně a Paříži. Trend minimalismu vzrostl o 46 % oproti předchozí sezoně jaro – léto 2023. Naopak trend viditelných log klesl o 52 % a looky s označením 90. let vzrostly o 42 % (a byly také nejvyhledávanějším tagem). S 25. výročím předčasné smrti Carolyn Bessette-Kennedy, které se blíží příští rok, trend quiet luxury přechází v něco, co se více podobá decentní eleganci této mediální poradkyně Calvina Kleina z newyorských 90. let.
A co tedy budete nosit příští rok? Dobrou zprávou je, že většinu klíčových prvků na jaro už pravděpodobně vlastníte. Snadnou aktualizací bude trocha červených tónů a bílá košile se skvěle padnoucím střihem. Baleríny a Mary-Jane boty budou stále na výsluní, stejně jako dobře střižené sako. A díky Miuccii Pradě a Miu Miu se nemusíte stydět nosit přecpanou bowlingovou tašku s vysokými lodičkami, náhradními páry ponožek, zápisníkem, peněženkou, klíči a pár platíčky růžových pilulek. Návrhářka řekla, že její přehlídka byla zkoumáním moderní krásy: „Ne krásy, ale krás, jedinečných postav a charakterů a radosti ze života.“ Na okamžik nám to dalo něco, díky čemu jsme se mohli usmát.

Mini šortky

Pokud můžete jen tak vnímat trend krátkých šortek, aniž byste si okamžitě začali broukat píseň z roku 1957 od Royal Teens, jste kulturně odolnější než my. Mikro šortky ovládly přehlídková mola v Miláně. Do paměti se nám vrylo hlavně zahájení nové show Gucci, teď už pod vedením Sabato de Sarna. Pronikly také i do Paříže, na Chanel, Alexander McQueena a Isabel Marant. Berte je jako logické pokračování trendu no-pants.

Hlučná bílá

Vezmete na milost bílé šaty? Budou se nosit průsvitné i poloprůsvitné, vyšívané i do detailu propracované. Návrháři signalizovali jasný odklon od euforických pastelových barev, které spolu s bílými šaty každé jaro očekáváme.

Kalhoty s vysokým pasem

Věřte Jonathanu Andersonovi, že se mu povedlo definovat siluetu sezony. Návrhář oslavil své desetileté výročí ve španělském módním domě Loewe představením nového střihu kalhot se supervysokým pasem. Ve skutečnosti je tak vysoko, protože byly kalhoty dodávány se všitým korzetem, který je udrží na místě poprsí. Dobrá zpráva: jsou instantním prodlužovačem nohou, jak potvrdí i další návrháři v Alaïa, Hermès, Louis Vuitton a Saint Laurent.

Vůně růží

Romantika byla cítit u Simone Rocha, kde byly čerstvé, světle růžové růže s dlouhými stonky uvězněny mezi vrstvami tylu a vytvořily ty nejúchvatnější společenské šaty. Téma růží se objevilo ve všech čtyřech hlavních městech módy. Olivier Rousteing se dal na filozofii poté, co byla většina jeho modelů Balmain ukradena jen několik dní před jeho show, a citoval báseň Gertrudy Steinové z roku 1913 „Sacred Emily“ se slavnou větou „Růže je růže je růže“. Sarah Burton své působení u Alexandra McQueena zakončila kolekcí částečně inspirovanou krvavě červenou růží a ženskou anatomií. Designéři Rei Kawakubo i Richard Quinn využili vše od potisků růží, květinových ozdob, trojrozměrných aplikací i siluet ve tvaru okvětních lístků.

Polo club

Pokud Prada říká, že polokošile je opět in, musíme s ní souhlasit. Vzhledem k tomu, že přehlídka Miu Miu je jednou z nejvlivnějších vůbec, připravte se na to, že uvidíte mnohem více těchto bavlněných košil s límečkem. Nosit se dají se vším od pánských kraťasů po nařasené mikro-sukně, zlaté brokátové šaty nebo s halenkou zdobenou flitry. Nálada jako z country klubu se ale objevila i u jiných značek. Ragbyové košile předvedl Dries Van Noten a DSquared2 a žabky a lázeňské ručníky jako doplňky nechyběly u Chanel či značky The Row. Při nošení takových kousků si ale nezapomeňte rozcuchat vlasy, aby to vypadalo přirozeně.

Průhledná sukně

Po několika sezonách průsvitných rób a detailů inspirovaných spodním prádlem se průsvitná sukně dostává do centra pozornosti na jaro a to jak na denní nošení, tak i na večer. Altuzarra spojila průhledné sukně s měkkými svetry s kulatým výstřihem a taškami s horním držadlem, což je kombinace, která se objevila i u Caroliny Herrery, Coperni, Givenchy a Carven. Pokud se vám to zdá trochu moc, zdvojnásobte průhledné vrstvy a outfit doplňte bomberovou bundou a robustním páskem tak, jako to předvedl Louis Vuitton.

Metalické barvy

Zdá se, že flitry ani metalické barvy módní mola neopustí. U Ralpha Laurena vypadala Christy Turlington v šatech jako socha z tekutého zlata a Claudia Schiffer propůjčila šatům Versace se šachovnicovým vzorem svůj dokonalý půvab a lehkost.

Triky a iluze

Chytré triky Matthieu Blazyho u Bottega Veneta pokračují: od kůže, která působí jako džínovina, přes síťové šaty zdobené bambulemi až po třásňové šaty, které vypadají, jako by byly ušité z peří (a přitom jsou z kůže). Vychytralé iluze neskončily ani u značky Diesel, kde Glenn Martens roztrhal starou džínovinu a žerzej do společenských šatů s efektem odlupování barvy a starých filmových plakátů jako na bundách. U jiných značek bylo vidět hodně háčkování, zdobení i laserem broušená kůže.

Moderní flapper

Jarní kousky od Prady jsou zdobené křišťálem, kovovými třásněmi a lesklými kovovými kroužky – průchodkami. To vše se mísilo s vysokou krejčovinou a šmrncem jazzové doby. Výjimečná přehlídka pokřtila trend, který redaktoři Vogue nazývají „moderní flapper“. Sezona bude protkaná pozlacenými třásněmi, třpytivými pokrývkami hlav i šaty se střihem z 20. let. V roce 2024 si k nim ale oblékneme kožené bundy a blejzry.

Nové devadesátky

Svět se posouvá k další recesi: výrazné barvy a loga jsou na ústupu (viz. říjnové uvedení nenápadné značky Phoebe Philo) a diskrétní šik je zpět. Tento trend odpovídá také na 25. výročí předčasné smrti Carolyn Bessette-Kennedy. Hledejte pouzdrové sukně, šedé kousky, bílé košile a boyfriend džíny od značek jako Proenza Schouler, Max Mara, Bottega Veneta nebo Gucci.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.