Společnost

Úspěch jako z reklamy na štěstí: Ralph Lauren slaví narozeniny

Od první chvíle měl jasnou vizi. Navrhovat nejen módní kousky, ale i životní styl tak, aby co nejvíce zapadaly do představy amerického snu. Ralph Lauren začínal v roce 1967 jako návrhář kravat, ale brzy se mu díky neskutečné píli podařilo vybudovat módní impérium se zvučným designérským jménem.
Narodil se v americkém Bronxu v roce 1939 a své příjmení Lifthitz si záhy změnil na Lauren. A přesto, že se tento modrooký Newyorčan židovského původu v módním odvětví nikdy nevyučil, hodnota jeho společnosti se postupem let vyšplhala na víc než 8 miliard amerických dolarů.

Very Ralph

V roce 2019 natočila Susan Lacy dokumentární film Very Ralph, v němž věrně zobrazila jak samotný portrét výjimečného návrháře, tak i vzrušující vývoj jeho lifestylové značky. K návrháři a jeho tvorbě se barvitě vyjadřovali i jeho kolegové včetně Calvina Kleina, Karla Lagerfelda nebo Anny Wintour: „V 70. a 80. letech Lauren definoval, jak se měnila Amerika. Současně s tím se ale měnila i moderní žena, a byl to právě on, kdo definoval její potřeby a její život,“ uvedla šéfredaktorka US Vogue s dodatkem: „Viděl hlavně to osvobození, vnímal svobodu.“
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Gigi Hadid na přehlídce Ralph Lauren podzim - zima 2018/2019
Foto: Getty Images
Melania Trump v šatech Ralpha Laurena, 2017
Foto: Getty Images
Lily Aldridge ve vintage šatech Ralph Lauren a se šperky Bulgari

Ideál krásy a věčná inspirace

Návrhář proslulý vizionářskými kampaněmi sbíral inspiraci už u svého otce, který byl malířem a který svého syna v umění od malička podporoval. Největší Laurenovou životní múzou se však stala Ricky Lauren. Vzali se v roce 1964 po šestiměsíční známosti. Právě půvabná výtvarnice, spisovatelka a psychoterapeutka je důvodem, proč tento designér preferuje přirozené modelky s dlouhými vlasy — takovými, jakými se pyšní ona. Další zdroje jeho inspirace? Filmy z 30. a 40. let, natočené v období velké hospodářské krize, nazývané také velkou depresí. „Když pracuji na kolekci, přemýšlím o charakterech, lidech, filmech a knihách,“ zmínil se v dokumentu sám Lauren.

Strůjce i součást americké kultury

Jasonu Gayovi pro Vogue zase prozradil, že kdyby se mohl znovu narodit, přišel by rád na svět zase v roce 1939. „Jen bych se možná stal filmovou hvězdou, tou jsem chtěl vždy být,“ dodal slavný návrhář, který po zhlédnutí dokumentu přiznal, že není úplně lehké sledovat na stříbrném plátně sám sebe. „Já jsem ten kluk z filmu a moje žena je ta filmová dívka. Začíná to představou, snem a končí jako součást života,“ říká slavný návrhář a svoje působení shrnuje slovy: „Žiju život, o jakém jsem vždy snil.“