Trendy

Trendy šaty, které ovládnou jarní dny i noci

Od malých černých po velké a květinové. Jarní kolekce přinášejí perfektní šaty pro každého a každou příležitost. Stačí si vybrat, jestli máte víc romantickou náladu, nebo potřebujete devadesátkový minimalismus. 
Foto: Arnold Jerocki/Getty Images
Kolekce jaro - léto 2024, ALBERTA FERRETTI
Jaro je blíže, než si myslíme, a proto nastává čas se na jeho příchod pořádně připravit. A není nic lepšího, než se podívat po nových šatech, v nichž vás nová sezona nezaskočí nepřipravené. Šaty na jaro – léto 2024 tak, jak jsme je viděli na přehlídkách v New Yorku, Miláně, Londýně a Paříži, nabízejí neskutečné množství možností. Abyste se v nich neztratili, pečlivě jsme zanalyzovali stovky jarních kolekcí a našli sedm orientačních klíčů. Sedm trendů, které uspokojí naprosto každého.
Tato sezona je tak rozmanitá a jde z jednoho extrému do druhého, že si v obrovské nabídce velmi snadno vyberete bez ohledu na to, jestli pořád jedete na vlně quiet luxury, nebo jste rychle naskočili na trendy estetiku mob wife, či jen hledáte něco romantického, nadčasového, nebo naopak lehce extravagantního a divokého. 

Malé černé verze SS24

Little black dress. Malé černé. Absolutní klasika a evergreen od dob, kdy je Coco Chanel nadiktovala celému světu. Tyto šaty prostě musíte mít ve svém šatníku bez ohledu na to, jaké panuje roční období a kolikátý se píše rok. Nadčasové, velmi univerzální šaty se na jaro 2024 ještě více zmenšily, spodní lemy se zkrátily tak, abyste ukázali maximum pokožky (o kterou jste se jistě celou zimu pečlivě starali). Většině aktuálních modelů navíc chybí rukávy nebo jsou velmi krátké. Zatímco finální střihy nedávají moc prostoru pro fantazii, hra s doplňky k těmto šatům se může rozjet naplno. 

Velmi malé bílé

Proč se držet černé, když bílá je stejně univerzální, stejně dobře se kombinuje s ostatními barvami a mnohé detaily na ní vyniknou více než na černé. Malé bílé se v sezoně jaro – léto 2024 zkracují ještě více než jejich temná sestra. Skvěle to bylo vidět na přehlídkách Valentino, Versace, Gucci i Chloé, kde dolní lemy sukně dosáhly svého absolutního minima. Dál už to opravdu nejde, to už bychom se nebavili o minišatech, ale o topu. Střihy vycházejí jak z 70. let, tak i devadesátkového minimalismu, ale jdou mnohem dál. Asymetrické řešení dekoltu, rafinované průstřihy, jemné zdobení, různé odstíny bílé. Tyto šaty se na první pohled mohou zdát, že jsou všechny stejné, ale každé z nich jsou tak odlišné...

Ultra minimalistické

Sociální sítě, stylisti, celebrity i ulice se zhlédly v opulentním maximalismu, který podněcuje fantazii a dává prostor k experimentům, ale trend quiet luxury tu zůstává dál a nějakou dobu nikam nezmizí. Důkaz? Šaty z jarních kolekcí Tom Ford, Givenchy, Gucci, ale i tam, kde byste je nečekali. Donatella Versace se vrátila ke svým vlastním začátkům, kdy sekundovala bratrovi, a zařadila do kolekce velmi strohé, nenápadné modely bez loga a bez typické medúzy. Dlouhé jednoduché šaty jasně evokují styl 90. let. Klíčovým detailem je absence rukávů a přiléhavá silueta zdůrazňující křivky těla. Nemluvě o hladkém materiálu bez jediného ozdobného detailu, kreativní můžete být hloubkou výstřihu.

Květinové potisky 24/7

V ostrém protikladu stojí další klíčový trend sezony jaro – léto 2024. Módní návrháři se ve velkém inspirovali rozkvetlými zahradami. Mirandě by sice vyletělo obočí do stratosféry, ale to je tak všechno, co by s tím mohla udělat. Kytky jsou všude a všech velikostech. V kolekcích Alexander McQueen, David Koma nebo Richard Quinn vidíme velké růže na černém podkladu, Chanel, Givenchy, Carolina Herrera a další sázejí na drobnější potisky na romanticky rozevlátých sukních.

Dlouhé a průsvitné

Pokud platí u černých a bílých minišatů, že ukazují všechno, u těchto šatů to platí stonásobně. Když dlouhé šaty, tak pěkně průsvitné. To si myslí Maria Grazia Chiuri, stejně jako Pieter Mulier. Dvojici Dolce a Gabbana netřeba zmiňovat, ta tento trend propaguje celá léta. Plynule tak pokračuje trend z podzimu, teď se však defitivně prosazuje jako jeden z nejvíc cool a smyslných způsobů, jak se obléct. Klíčovým prvkem se stává spodní prádlo, které by podle přehlídek mělo být ve stejném odstínu jako samotné šaty. Takže žádné kontrasty, jak jsme je mohli vídat v minulosti. Černá na černou, bílá na bílou, modrá na modrou. 

Lekce áčkové elegance

Nostalgické, vintage, vznešené, elegantní. Přívlastků bychom si mohli vymyslet spoustu. Dlouhé šaty s velkou áčkovou sukní odkazují na new look Christiana Diora z roku 1947, kdy platil za vrchol drzosti a esenci rebelství v chudých poválečných letech. Dnes si tento střih automaticky spojujeme s princeznami a noblesním stylem moderní aristokracie. Splňuje ideu dokonalé elegance pro většinu generací, stejně jako společenský dress code. Na rozdíl od minulých let ale noste takové šaty klidně hned poránu, nemusíte čekat na pozvání do společnosti. Proměňte své dny v jeden velký bál. Jen se vyhněte vysokým podpatkům, doplněné balerínkami budou šaty s úzkým pasem a širokými boky mnohem více aktuální.

Třásně, třásně, třásně

Třásně hlásí velký a zcela nečekaný comeback a stává se z nich jednoznačný must-have sezony jaro – léto 2024. Zejmény pro ty, co hledají alternativy k nenápadnému minimalismu a romantickým květinám. Šaty s dlouhými třásněmi najdete v kolekcích v nejrůznějších délkách, barvách a kombinacích. Zatímco u Forda a Jil Sander ještě pořád můžeme mluvit o jednoduchosti, Ralph Lauren, Rabanne a Bottega Veneta sází na okázalost, kterou jsme dlouho neviděli.