Vogue Daily

Pravá ruka Rafa Simonse povede módní dům Alaïa

Dobrých zpráv dnes není nikdy dost. Módní dům Alaïa už není bez vůdčí kreativní osobnosti, jak tomu od smrti couturiéra Azzedina Alaïy v roce 2017 až do dneška bylo. Do čela slavné francouzské značky se postaví Pieter Mulier.
Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images
Výstava Azzedine Alaïa: Je Suis Couturier v Azzedine Alaïa Gallery v Paříži
Myriam Serrano, generální ředitelka společnosti Alaïa, dnes oznámila Mulierovo jmenování novým kreativním ředitelem módního domu. Jeho první kolekce pod hlavičkou Alaïa bude ta na jaro a léto 2022. Datum však nebylo zveřejněno, mohlo by se tak stát, že podle zvyku zakladatele se kolekce nemusí ukázat na některém z fashion weeků, ale zcela mimo oficiální kalendář přehlídek na příští rok. Sám Alaïa ukázal novou kolekci pokaždé až ve chvíli, kdy sám cítil, že je připravena být představena veřejnosti. 
Ve svém prohlášení generální ředitelka uvedla: „Je mi velkým potěšením přivítat Pietera Muliera v Maison Alaïa. Vyniká pozoruhodným technickým talentem a oddaností řemeslu, bystrým okem pro stavbu a smyslem pro nadčasovou krásu, která je hluboce zakořeněna v kreativním přístupu našeho domu. Spojuje tyto vlastnosti s bystrým intelektem, opravdovou velkorysostí a neochvějnou lidskostí.“
Foto: Pierre Debusschere
Pieter Mulier

Kdo je Pieter Mulier?

Skutečná šedá eminence současné módní scény. Zatímco řada designérů si pečlivě pěstuje svou veřejnou image, jsou velmi aktivní na sociálních sítí, nevynechají jedinou příležitost být vidět, Pieter Mulier je pravý opak. Zná ho jen poměrná malá skupinka módních nadšenců. Nyní dostal práci, která ho vrhá přímo do centra dění. Je totiž prvním následovníkem Azzedina Alaïy. Od jeho smrti v roce 2017 pracovaly ateliéry pouze s archivem. Na Mulierovi tak bude, aby posunul značku zpátky na výslunní. Dokáže to? Předpoklady rozhodně má. 
Dlouhé roky stál vedle Rafa Simonse, nejdřív v jeho vlastní značce, společně pak odešli do Jil Sander, poté do Paříže, kde Simons působil jako kreativní ředitel módního domu Dior v letech 2012 až 2015 a následně do New Yorku, když se Simons stal kreativním ředitelem Calvin Klein. Pietera jste mohli vidět v dokumentu Dior & já, který pojednává o přípravě první Simonsovy haute couture kolekci pro Diora. 

Mulier o Alaïovi

„Silná vize Azzedina Alaïy je velkou inspirací, vždy se snažil poskytnout potřebný čas inovativnímu a trvalému tvoření,“ uvedl Mulier ve svém prohlášení. „S tímto ohromným pocitem obdivu a odpovědnosti se budu snažit navázat na jeho dědictví oslavování ženskosti. Těším se na setkání s klienty a přáteli Alaïy, stejně jako na Nadaci Alaïa a na společné utváření budoucnosti tohoto legendárního domu.“