Trendy

Oblečení budoucnosti: plně recyklovatelná a antibakteriální druhá kůže

Kdo by si ještě před rokem pomyslel, že se ochrana nosu a úst stane nedílnou součástí naší každodenní garderoby a nejzásadnější doplněk celého roku a podle všeho i toho letošního. V tomto se newyorská značka Monosuit ukázala jako velký vizionář, když před sedmi lety začala pracovat na unikátní látce, ze které vyrábí overaly se zabudovanou rouškou a rukavicemi. Co stojí na módní senzací, která si rychle našla cestu do šatníků nejsledovanějších módních ikon současnosti? 
Foto: Monosuit
„Když jsem před sedmi lety začínala svoje módní dobrodružství, objevila jsem temnou stránku, která zasahuje do životního prostředí. Dala jsem si proto za cíl změnit celý proces výroby oblečení. Jednadvacáté století přináší obrovské možnosti díky digitálním technologiím, vyrábíme vesmírné lodě, ale móda zůstává stále stejná. Pořád vyžaduje spoustu manuální práce a znečišťuje planetu,“ říká Masha Agapkina, zakladatelka značky Monosuit. Její kreace nosí mj. Madonna, Kim Kardashian, Maye Musk, Coco Rocha.
Masha začala s malými zakázkami bez zbytečného odpadu a minimálními uhlíkovými emisemi. Zároveň zapojila automatické technologie vylučující švy a další odpad. „Tato technologie mi umožňuje vyrábět oblečení, které se dá zpátky vrátit to systému, změnit na prášek a znovu z něj vytvořit nová vlákna a v nich pak nový overal, tričko anebo cokoliv jiného. Kruh je nekonečný.“ Tento systém představuje skutečný průlom v módním průmyslu, který se značnou měrou podílí na znečišťování planety. Cirkulární ekonomika aplikovaná na oblečení chrání přírodní zdroje a zanechává minimální stopu. Na konci roku 2019 Masha představila pod svou značkou Monosuit první bezešvý overal Monoskin z recyklovaného odpadu, o pár týdnů později s ním uspěla na newyorském fashion weeku. „Samozřejmě jsme pořád na začátku, ale první krok máme za sebou.“
Věřím, že tento přístup by mohl změnit módní průmysl jednou provždy.
Foto: Monosuit
Foto: Monosuit
Overaly z recyklovaných a recyklovatelných materiálů nejsou jedinou inovací značky. Vedle vlastního systému skrytých zipů, který si nechala patentovat, jde vedle designu také o praktickou stránku oblečení. Přiléhavé oděvy, ať už zmiňované Second Skin overaly, nebo body, mají zabudovanou roušku, kterou lze proměnit v rolák, a rukavice, které můžete odepnout. Pružná látka je prodyšná, má v sobě termoochranu a navíc antibakteriální vlastnosti. V aktuální kolekci jsou také body s rouškou, crop topy s rouškou a rukavicemi a trička. 

Futuristické vize

Antibakteriální oblečení a roušky jako součást trička pro Mashu představují teprve začátek. I když do svých kolekcí zařazuje také šaty, bundy, saka nebo šortky, hlavní fokus si ponechává u overalů přizpůsobujících se tělu. „Doufám, že jednoho dne budeme cestovat na jiné planety stejně jako dnes mezi státy. Při nulové gravitaci nelze nosit sukně nebo šaty. Jedinými pohodlným oblečením bude Monosuit,“ říká designérka.
Tím, jak lze její Monoskins měnit podle nálady a potřeby, představují ideální základ i pro stylisty. „Hodně lidí nosí Monoskin overaly jako každodenní součást šatníku. Pohodlí a svoboda pohybu se stávají stále důležitějšími. Právě mezi klienty Monoskin máme věkově nejširší základnu, nosí nás všichni mezi 17 a 65 roky.“ Jedinečné overaly se dají nosit doma, na cvičení, pod sukni nebo jen pod kabát. Možnosti jsou podle Mashy nekonečné. „Skryté zipy kolem spodní části zad vyřešily spoustu nečekaných problémů s nošením jednodílného oblečení.“ V základní nabídce najdete čtyři barvy: černou, bílou, modrou a žlutou a potisky. Na zakázku vám ale vyrobí, co si řeknete. Od vzoru divokých šelem po puntíky. 
Název Monoskin mluví sám na sebe. Padne tělu tak přirozeně, že zapomenete na to, kde máte vlastní kůži a kde oblečení.
První kolekci pro rok 2021 pojmenovala Masha Peaceful Warriors. „Neustále se ptám sama sebe, jak mohu přispět k tomu, aby se náš svět stal lepším místem. Hledání odpovědí, stejně jako skutečné činy, mě inspiruje. Rozhodla jsem se věnovat tuto kolekci jemné síle žen, zdůraznit novou ženskost v rámci dnešní společnosti. Peaceful Warriors oslavují ženy, které přispěly k rozvoji sportu, umění, vědy, medicíny a ekologie.“ Hlavní barvou se stala bílá, symbol lehkosti, klidu, míru, nadčasovosti a podle zakladatelky značky také světla, které prostupuje hranicemi a časem. „A to je naše zbraň: krása, soucit a láska.“