Trendy

Máte růžovou péřovku? A mohli bychom ji vidět?

Virální fotka Rihanny s těhotenským bříškem, Jennifer Lopez u piana. Společný prvek: Růžová péřovka. Stačilo pár dní a svět zase objevil bundu v zářivých odstínech. Tento trend ale bude mít mnohem delší trvání, než se na první pohled může zdát. 
Nejdřív on-line svět zaplatila fotka Rihanny ve vintage bundě Chanel ze zimní kolekce 1996/1997, kterou jako první publikoval fotograf Miles Diggs. Načež o pár hodin později se na účtu Jennifer Lopez vyloupla série snímků pro New York Times, na nichž hlavní hvězda nového filmu Marry Me pózuje v maxi bundě od H&M. Že by náhoda? Jestli pečlivě sledujete módní scénu, tato souvislost vás nepřekvapila. 
Tlumené tóny a temnou minulých let teď čím dál víc nahrazuje růžová ve stylu Ellie Woods. Pravá blondýna stejně jako Barbie se stávají referencí pro módní návrháře a designéry. Spoléhají na ni i skandinávské influencerky i styloví muži na jihu Evropy. Ať už za vším stojí nedostatek sluníčka, nebo pouhé nutkání rozzářit v šedých dnech  aspoň svůj šatník šťavnatými tóny magenty, shocking pink, pink panther (ano, tento odstín oficiálně existuje), fuchsie nebo cukrové vaty, tyto barevné tóny to jistí.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Dolce&Gabbana podzim-zima 2022/2023
Foto: Estrop/Getty Images
Dsquared2 podzim-zima 2022/2023
Foto: Kristy Sparow/Getty Images
Rains podzim-zima 2022/2023
Růžová funguje samostatně i v kombinace s dalším barvami, ať už neutrálními, nebo neonovými, a může znamenat cokoliv, jak ukazuje historie. V Evropě se sladké tóny dostaly do módy v polovině 17. století díky aristokracii. Madame de Pompadour, milenka francouzského krále Ludvíka XV., růžovou zbožňovala natolik, že na její počest slavná porcelánka Sèvres pojmenovala odstín Rose Pompadour. Až do poloviny 19. století růžová tvořila běžnou součást pánského šatníku. Pak ale přišla feminizace této barvy a růžová byla na velmi dlouhou dobu určená jen pro holčičky, což ještě umocnila poválečná kultura 20. století. Dokud ovšem nenastoupil punk a růžovou znovu nezradikalizoval. 
Podle Valerie Steele, autorky knihy Pink: The History of a Punk, Pretty, Powerful Color, je růžová nejméně oblíbenou barvou jak v Evropě, tak Americe. Doprovázejí ji silné emoce, kladné i záporné. Ne náhodou se proto objevuje na scéně ve vyhrocených dobách, ať už to byl zmiňovaný punk, francouzská revoluce, nebo globální ekonomická krize po 11. září.
Různé kultury se také výrazně liší v jejím vnímání. Například v Japonsku si tuhle barvu pojí s mládím a roztomilostí (a na tom staví i celá subkultura lolitek). V severní Indii růžová patří do šatníku všech, nezávisle na pohlaví. V západní kultuře se zase pojí s LGBTQ+ komunitou nebo je symbolem boje proti rakovině prsu. Co je však zásadní — díky nové vlně sociální revoluce se nyní růžová vrací ve velkém stylu, a to i do pánského šatníku. Aniž by kdokoliv zpochybňoval její místo. 
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Paris Fashion Week, leden 2022
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Paris Fashion Week, leden 2022
Foto: Christian Vierig/Getty Images
Copenhagen Fashion Week, únor 2022
Růžové péřovky se objevily u několika značek v rámci pánského fashion weeku v Miláně a Paříži, stejně jako v ulicích Kodaně, kde právě probíhá týdne módy. Čekat na kolekce podzim - zima 2022/2023 ale určitě nemusíte. Tipů na zářivé a teplé bundy najdete v následujícím nákupním seznamu. Kterou si vyberete vy?