Trendy

Kouzlo nadýchaných péřových bund

Je tu sezona nadýchaných péřových bund, ať už jde o základní kousek šatníku na hory, nebo o to, aby zima ve městě byla snesitelnější. 
Prošívané bundy a kabáty jsou praktickým pojetím luxusu a dokážou v chladných měsících ochránit před tím nejhorším, co počasí nabízí – mrholením, deštěm se sněhem či poryvy ledového větru. I v kolekcích na sezonu podzim/zima jsme mohli vidět širokou škálu jejich variant, zatímco Swing od Balenciagy zůstává rozhodně kouskem, do kterého se vyplatí investovat i po několika letech od svého debutu na molu (během premiéry kolekce podzim/zima 2016, kterou se v tomto módním domě uvedl Demna Gvasalia). Nálada anarchistické elegance, kterou Gvasalia předvedl, byla nakažlivá – šarlatovou péřovou bundu spustil až na ramena jako luxusní přehoz a doplnil o jehlové boty s ostrou špičkou bohatě zdobenou krystaly. 
Foto: Monica Feudi
Balenciaga, podzim/zima 2016
Foto: Getty Images - Guy Marineau
Versace, podzim 1992
Foto: Getty Images - Robert Kamau
Kendall Jenner, 2016
Posuňme se v čase – drahé i levnější značky dnes nabízejí nositelné verze kabátů výzkumníků z Himálaje, aby uspokojily náš nově praktický vkus. Během let jsme si zvykli nosit je s čímkoliv, k džínám a teniskám stejně jako k večerním šatům a botám na podpatku. Jenže tenhle románek s péřovým kabátem není ve světě módy nic nového.

Lekce z módní historie

Americký dobrodruh Eddie Bauer vytvořil v roce 1936 první péřovou bundu spíše z naprosté nezbytnosti, než že by šlo o styl. „Téměř přišel o život kvůli podchlazení během zimní rybářské výpravy,“ vysvětluje Shonagh Marshall, módní kurátor z New Yorku. „Navrhnul bundu, ve které použil prachové peří v prošívané látce a nazval ji Skyliner.“ O rok později, v roce 1937, anglicko-americký módní návrhář Charles James předvedl své „pneumatické bundy“, které bylo „tak obtížné vytvořit, že James předpovídal, že v módním průmyslu nebudou mít absolutně žádný význam,“ dodává Marshall. Ve skutečnosti se mýlil. Od té doby se toto technicky náročné dílo dočkalo bezpočtu ztvárnění od designérů, kteří se dívali na péřovou bundu jako na něco jedinečně luxusního a potenciálně inovativního.
Foto: Getty Images - Chicago History Museum
Kresba pneumatické bundy Charlese Jamese
Foto: Zacharie Scheurer/AP/REX/Shutterstock
Céline, podzim/zima 2015
Foto: Getty Images
Rihanna
V padesátých a šedesátých letech získal na popularitě prošívaný hedvábný župan (jen pro domácí nošení). Byla to v podstatě užitečná přikrývka, ne nepodobná polstrovanému přehozu, který na módní molo vyslala Phoebe Philo v kolekci Céline podzim/zima 2015. Když se sedmdesátá léta představila nově objevenou touhou po oblečení pro pracující ženy, návrhářka Norma Kamali v New Yorku uvedla kabát Sleeping Bag (původní styl z roku 1973 se ještě dnes prodává) a tím vznikla moderní verze Skylineru. 
Všestrannost péřovek se znovu ukázala v devadesátých letech. Bundy navržené alpskými experty Moncler a francouzskou značkou Naf Naf nabízely teplo při celonočním tancování venku i pohodlí při pospávání cestou domů za úsvitu. Když přišla sezona podzim/zima 1999, objevili se dva návrháři, jejichž velký vliv na módní scénu přivedl tento nesmrtelný kousek zpět na módní výsluní. Byli to Maison Margiela s výraznou interpretací luxusní péřové bundy a Alexander McQueen, který vymyslel kabát ve stylu couture, jenž jako by byl z jiných sfér. Margielův model vešel do dějin módy a originál je v očích vintage fanoušků považován za něco jako svatý grál.