Trendy

Trendy alternativy, které hravě nahradí všechny večerní a party šaty

Co si vzít na sebe, když nemáte náladu na šaty? Existuje spousta jiných a stejně skvělých variant, jak oslavit Vánoce a Silvestr se stylem. A ano, patří mezi ně džíny i bílá košile.
Foto: Style du Monde
Backstage přehlídky Chanel jaro – léto 2024

Flitrovaný kardigan a široké kalhoty

Flitry, kam se podíváte. Sezona podzim – zima 2023/2024 stejně jako jaro – léto 2024 přeje lesku v mnoha podobách a metalické flitry v tomto ohledu hrají zcela zásadní roli. Proto by byla škoda si je neobléci v dobu, kdy je třpyt nejen v kurzu, ale dokonce i žádoucí. Široké kalhoty a kardigan volného střihu tak, jak je předvedla Gigi Hadid na přehlídce Chanel v Paříži, plně zastoupí malé černé i dlouhé šaty, a přitom jsou pohodlné jako pyžamo. 
Foto: Femif
Kolekce zima 2023/2024, FEMIF

Overal

Kdo by nosil šaty, když může mít overal? Pohodlný, stylový, neokoukaný a v souladu s aktuálními trendy. A to původně patřil mezi pracovní oblečení nebo byl povinnou uniformou jezdců rallye, ovšem v této sezoně se z něj stala skvělá alternativa k tradičním večerním šatům. Zvláštní pozornost si určitě zaslouží ty flitrované a s metalickými detaily (čímž jsme zpátky u jarní kolekce Chanel) nebo ten z kolekce od ukrajinské značky Femif, která staví na propojení lidské kreativity a AI.
Foto: Francois Durand/Getty Images
Kolekce jaro – léto 2024, AMI

Třpytivé džíny

Denim prošel v poslední době velkou proměnou. Návrháři mu opět dávají status nadčasové klasiky, jaký si zaslouží. Letos se však tento materiál dočkal několika netradičních variací, z nichž jedna je skvělou alternativou večerních šatů. Džíny zdobené flitry nebo křišťály jsou podle značek Ami a Valentino tou nejlepší volbou pro letošní slavnostní sezonu. Budou se dobře hodit k černému nebo šedému saku a jehlovým podpatkům ve stylu 60. let.
Foto: Valentino
Kolekce podzim – zima 2023/2024, VALENTINO

Maxi sukně & bílá košile

Vzpomeňte si na Carolyn Bessette Kennedy, ikonu minimalismu 90. let 20. století. Byla to ona, kdo odstartoval trend tichého luxusu, a její kreace na galavečeru Whitney Museum of American Art v roce 1999 jen potvrzuje, jaký vliv měla na současnou módu. Vystoupila totiž v černé sukni doplněné oversized bílou košilí. Tento nadčasový look se stal klasikou, kterou lze nosit při mnoha příležitostech, včetně oslav konce roku. To dokazuje mimo jiné i Valentino, který se s touto sukní nerozloučil ani v této sezoně.
Foto: Nadya Dzyak
Kolekce podzim – zima 2023/2024, NADYA DZYAK

Džíny a crop top

U volnějšího pojetí dress code na slavnostní příležitosti se směle podívejte na svou zásobu denimu a vytáhněte černé džíny, které vytvoří komfortní základ party stylingu. Samozřejmě se bavíme o bokovkách, které se znovu vyšvihly na přední místa trendy střihů letošního roku. K nim přidejte zajímavě řešený top, který nezapadá do žádné škatulky a se vším ostatním by mohl působit až moc naparáděně. Styl chytré horákyně funguje i tuto sezonu.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Kolekce jaro – léto 2024, BOTTEGA VENETA

Oversized třpytivý oblek

Je něco elegantnějšího než dámský oblek? Tradiční byznys oblečení v posledních dvou sezonách vzalo módní svět útokem a dobylo velké módní domy i šatníky hvězd, jako jsou Hailey Bieber, Kendall Jenner nebo Blake Lively. Kostýmky zažívaly svůj boom zejména v létě a na podzim, ovšem ani s koncem roku nepřicházejí o svůj půvab. Stačí se podívat na ten proužkovaný z kolekce jaro – léto 2024 značky Bottega Veneta. Ideální volba pro ty, kdo si rádi hrají s fantazií druhých. Samotné sako přitom můžete využít v rámci stylu no pants.
Foto: Numbering
Kolekce Holiday 2023, NUMBERING

No pants

Nemožné se stává skutečností. Vánoční večírky a Silvestr ovládne trend bez kalhot, styl založený na spodním prádle. Tento trend odstartovala značka Miu Miu pro svou kolekci podzim – zima 2023/2024, v níž slavný módní dům představil třpytivé spodní prádlo, z něhož šíleli trendsetteři po celém světě. Jak se ukázalo, styl no pants je skvělou volbou pro období večírků a všech možných oslav, protože v kombinaci s oversized sakem, černými punčochami a lodičkami vypadá neuvěřitelně elegantně. Stejně jako s velkým svetrem a doplňky tón v tónu.
Foto: Stefanie Keenan/Getty Images for Balenciaga
Zooey Deschanel na přehlídce Balenciaga pre-fall 2024

Smokingové sako & legíny

Neuběhne jediný den, aby některá ze stylových celebrit nevyběhla ven v legínách. Ne cestou do fitka, ale na červený koberec, přehlídky a další příležitosti, kde je jejich oblečení pod drobnohledem a podrobeno pečlivé analýze módních nadšenců. Stylisté hvězd a designéři si právě teď zamilovali klasické černé hladké legíny, které kombinují se vším. Sázkou na jistotu vždycky bude hladký černý rolák a klasické smokingové sako spolu s černými lodičkami do pořádné špičky. 
Foto: Karpova
Kolekce Holiday 2023, KARPOVA

Šortky & transparentní top

To, co platí o legínách, platí u šortek tuto zimu dvojnásob. Fakt, že teploty klesají hluboko pod bod mrazu, nikterak nezpomalil jejich popularitu. Období večírků a společenských oslav jim ještě víc nahrává do karet. Protože, řekněme si to na rovinu, jsou mnohem pohodlnější a praktičtější než všechny krátké sukně světa. Právě ten pocit komfortu při nošení šortek vnáší do celkového vzhledu úplně jinou energii. Skvěle fungující alternativou k trendu nahých šatů je kombinace šortek s transparentní halenkou. 
Foto: Philosophy di Lorenzo Serafini
Kolekce pre-fall 2024, PHILOSOPHY DI LORENZO SERAFINI

Kožená sukně

Kůže je mimořádně univerzální materiál, který sice nikdy nadobro neopustil svět módy, ale každou sezonu se představuje v nové verzi. Courrèges nabízí mimo jiné verzi ideální pro sváteční období. Sukně v midi nebo maxi délce je skvělou alternativou šatů, která se nejlépe hodí ke košili a elegantním lodičkám na jehlovém podpatku. A nemusí být nutně černá nebo hnědá. Vínová kůže si tuto sezonu zaslouží mimořádnou pozornost.