Street style

Kalhoty do zvonu. Sedmdesátková ikona znovu a jinak

Od klasických nohavic do zvonu po strečové modely s rozparkem: léto 2020 se vrací do 70. let a ulice si tento trend okamžitě vzala za svůj.
Foto: Getty Images
Street style 2020: Kalhoty do zvonu
Foto: Getty Images
Street style 2020: Kalhoty do zvonu
Foto: Getty Images
Street style 2020: Kalhoty do zvonu
Ve jménu udržitelnosti oprašte vintage džíny a manšestráky s nohavicemi do zvonu, a pokud je v šatníku nemáte, poohlédněte se po nich u značek a v kolekcích, které při výrobě šetří vodou, recyklují látky a neoběhnou celou zeměkouli dvakrát dokolečka, než se dostanou k vám. Jak ukazuje módní historie, zvonáče jsou víc než dobrá investice, protože se neustále vrací na scénu. 
Jejich historie přitom sahá dále než do sedmdesátek. Stejně jako peacoat i kalhoty do zvonu vycházejí z námořnické uniformy. První písemná zpráva se objevila už v roce 1813, kdy je popsal komodor Stephen Decatur. Ale až na konci 60. let se zvony staly skutečnou ikonou, symbolem hippie uniformy. Pár sezon po Woodstocku se jim hodně snížil pas, spodní lem nohavic rozšířil a od hipíků se plynule přesunuly na disko scénu, kde zůstaly až do nástupu punku. Díky Marcu Jacobsovi a jeho grunge kolekci pro značku Perry Ellis v roce 1992 se staly součástí devadesátek. Na začátku milénia se nosily jako sametové tepláky výrazných barev nebo jako džíny s ultra nízkým pasem. Bokovky do zvonu si svého času oblíbila i Keira Knightley, Jessica Alba i Beyoncé. 
Na rozdíl od 70. let se ty současné zvony nenosí s botami na vysoké platformě, ale s teniskami, plochými sandálky nebo kitten heels.