Móda

Jak si konečně vybrat tu správnou sportovní podprsenku, o které při pohybu ani nevíte

O běhání se říká, že k němu stačí jen dobré běžecké boty a můžete jít na to. Tak to ani náhodou. Tohle možná platí pro muže, ale my ženy, pokud nechceme mít za pár let mít vnady svěšené až k pasu jako příslušnice domorodého kmene, tak prostě musíme (a nejen u běhu) investovat do kvalitní sportovní podprsenky. Podle čeho si tu správnou vybrat?
Foto: Bertrand RIndoff Petroff/Pierre Suu/Getty Images
Bella Hadid
To snad ne. Za chvíli mám vyběhnout, ale má to jeden velký háček – zapomněla jsem si svoji běžeckou podprsenku. No co, tak to zkusím bez ní. Rozbíhám se, a přestože vnadami vůbec neoplývám, prsa mi skáčou, kůže mě táhne a můj hrudník připomíná třepotající se gumové žužu. Po pár metrech to vzdávám – tohle se prostě nedá, snad jen s dlaněmi na prsou, které by nasimulovaly košíčky podprsenky. Dnes prostě končím. 
Takový malý kousek sportovní výbavy, a jak moc je důležitý – a to u všech sportů. Vybrat si sportovní podprsenku je ale trošku alchymie. Dobrá sportovní podprsenka se nedá s tou klasickou srovnávat. Musí při každém pohybu prsa dobře držet (a to při pohybu do všech stran), přitom by neměla nikde škrtit, zařezávat se a ani vás nijak neomezovat v pohybu. Měla by padnout jako druhá kůže, hezky vypadat, a někdy být dokonce i samostatným kouskem oblečení. K tomu musí být také funkční – dobře odvádět pot a rychle schnout. A také by měla dlouho vydržet. Uf! To vůbec není snadné. 

Na jaký sport? 

Nejprve je vhodné se zamyslet, na jaký sport ji budete používat, protože každá sportovní aktivita a velikost poprsí potřebuje jinou podporu. Jiná podprsenka totiž bude vhodná na klidnou jógu než na tanec, na kolo, na tenis, na rychlé cvičení či na běhání. 

Podprsenky s malou oporou

Navlékají se většinou přes hlavu, takže jsou typu lambada. Nemají žádné nebo jen vsunuté košíčky, které ale plní funkci spíš estetickou než nějakou opěrnou a ve většině případů se dají i vyjmout a znovu vložit. Ramínka většinou mají tenká, bez možnosti nastavení délky. Takový typ udrží jen menší ňadra při klidnějších a pomalejších typech cvičeních. Jsou vhodné na jógu, pilates či třeba na procházky.

Podprsenky se střední oporou

Také se většinou převlékají přes hlavu, ale ramínka mají širší, ovšem také bez možnosti nastavení. Fungují tak, že jsou kompresní. Tedy hrudník jakoby stáhnou a ňadra drží u těla pomocí funkční tkaniny. Někdy můžou mít také košíčky, ale ty jsou většinou univerzální a neřídí se velikostmi jako u klasických podprsenek. Tento typ je vhodný na běhání, na lyže, turistiku, na tenis nebo do posilovny. Podprsenky se střední oporou oceníte, pokud máte menší až střední velikost ňader. Velikosti těchto podprsenek se řídí velikostmi jako u oblečení, tedy XS, S, M, L...

Podprsenky se silnou oporou

Jsou určené velkým ňadrům, která potřebují silnou oporu, nebo když máte vysokou pohybovou zátěž. Jejich velikost se vybírá podobně jako u klasických podprsenek – podle obvodu pod prsy a také podle velikosti košíčků. Bývají na zapínání, mají širší nastavitelná ramínka a často jsou košíčky zpevněné nebo vytužené. Na rozdíl od klasických podprsenek se širší část ramínek na ramenou do nich tolik nezařezává, dobře odvádějí pot a v části pod ňadry mívají i speciální tkaniny, které více sají vlhkost při námaze. 

Co dělat (nejen) v kabince? 

Na výběr sportovní podprsenky si udělejte čas a vždy si ji před koupí pořádně vyzkoušejte, ať už v kabince obchodu, nebo hned poté, co vám objednávka přijde domů. Tady se určitě nevyplatí šetřit. Do kvality investujte, protože vám pak vydrží opravdu dlouho.

Jak zkoušet

Sportovní podprsenka by měla být na začátku trošku těsnější, aby hrudník držela, ale na druhé straně by nijak neměla omezovat dýchání. Do kůže by se neměla zařezávat a pohyb v ní by měl být příjemný. Nebojte se při zkoušení pohybovat rukama – nahoru, dolů, do stran. Klidně si simulujte pohyb, který budete dělat, a nebojte se v ní také skákat nebo pár metrů či na místě popoběhnout. Pokud má podprsenka nastavitelná ramínka, upravte si jejich délku podle sebe. Nezapomeňte, že objemný hrudník má i určitou hmotnost, takže na tenká ramínka zapomeňte a čím větší prsa máte, tím širší ramínka volte. Pokud se v ní dobře cítíte i po deseti minutách, je to ta pravá.

Aby dlouho plnila svoji funkci

Pokud se pravidelně věnujete několika sportům, budete podprsenek potřebovat asi více, ale na některé sporty se dá použít jeden typ. Proto opět apelujeme na kvalitu a moderní funkční materiály. Protože je pot agresivní, po každém použití podprsenku vyperte na jemný nebo sportovní program. Pokud má vycpávky, které jdou vytáhnout, perte ji bez nich a vycpávky zvlášť. Kosticím a košíčkům svědčí praní ve speciálním pracím sáčku. Teploty by měla být maximálně 30 stupňů a používejte tekuté prací prostředky určené přímo na sportovní tkaniny. Nenarušují jejich funkčnost a také umí dobře vyprat pot a odstranit zápach. Nikdy nepoužívejte aviváž, ta těmto materiálům nesvědčí. Sportovní podprsenku po vyprání nedávejte do sušičky, raději ji nechte volně uschnout na vzduchu. 

Trik proti odřeninám

Z vlastní zkušenosti vím, že i sebelepší podprsenka na sport, pokud je mokrá a máte ji na sobě dlouho (například když běžíte ve velkém vedru, hrajete v horku dlouhý tenisový zápas nebo třeba jdete náročnou túru na běžkách), může zejména pod spodním lemem způsobit nepříjemné odřeniny až do krve. Ty se pak hůře hojí, protože to místo stále znovu odírá podprsenka, a dost to pálí. Skvěle pomáhá si místo pod ňadry, kde vede spodní lem, namazat přírodní vazelínou nebo speciálními na to určenými anti-friction krémy. Pokud ani to nepomůže, nalepte si před sportovní aktivitou na místo asi 10 – 20 cm tejpovací pásky.  
Naše tipy: