Přehlídky

Nová hedvábná stezka Hermès

Tři kontinenty, tři umělci. Nadège Vanhee-Cybulski podzimní dámskou kolekci pro módní dům Hermès v době, kdy je obtížné cestovat, zasadila do tří měst, kde její představení probíhá v jeden moment. Pojďme se vydat na novou hedvábnou stezku vedoucí z New Yorku přes Paříž do Šanghaje.  
Foto: Sasha Arutyunova
Hermès podzim - zima 2021/2022
Nadège Vanhee-Cybulski v sobotu odpoledne pařížského času uskutečnila velmi ambiciózní plán, místo jedné lokace si zvolila hned tři. Každou na jiném kontinentu. Představení její dámské kolekce na sezonu podzim-zima 2021/2022 začalo v New Yorku tanečním vystoupení v Armory Show v choreografii Madeline Hollander zdůrazňující volnost pohybu kolekce, která hned nato navázala v pařížské Garde republicaine. Výběrem této lokace se kreativní ředitelka vrátila ke svým začátkům v Hermès, právě zde uvedla svou první přehlídku. Po defilé čítajícím 46 kreací v odstínech hnědé, šafránové, vínové, černé a béžové se digitální show plynule přesunula do Šanghaje, kde se před živým publikem uskutečnilo závěrečné taneční vystoupení v režii Gu Jiani. 
Ve světle současných události zafungovala tato forma prezentace jako ukázka toho, že prostoj ani čas nemusí být překážkou. Přinesla-li pandemie spojená s COVID-19 něco pozitivního, tak to jsou právě tyto kreativní projekty, které by se jinak zcela určitě neuskutečnily a módní svět by se dál točil v zaběhnutém systému tradičních přehlídek v rámci jednoho města.
Foto: Sasha Arutyunova
Hermès podzim - zima 2021/2022
Foto: archiv značky
Hermès podzim - zima 2021/2022
Foto: Sasha Arutyunova
Hermès podzim - zima 2021/2022
„Je důležité zase žít, vydat se do neznáma, získat novou chuť do života,“ řekla k projektu Vanhee-Cybulski. Obě oslovené choreografky i sama designérka se zaměřily zejména na sílu ženy; pro ně vznikla kolekce ovlivněná sebevědomými Amazonkami, touhou po volném pohybu a neexistujícími hranicemi. V případě Vanhee-Cybulski se bavíme o smazání hranic mezi denním a večerním oblečením, tím na doma a ven. Vrstevní a balení se do měkkých látek odkazuje na současný životní styl, v němž hledáte zejména tolik potřebný komfort. 
Jak bude vypadat společenský život příští sezonu, je ve hvězdách. Podle návrhů kreativní ředitelky módního domu Hermès se značná část stále bude odehrávat v soukromí našich domovů. Šaty s dlouhými rukávy a vysokými límečky plynule přecházejí mezi dnem a nocí; kanceláří a restaurací, home office i klubem. Svetry a zavinovací sukně umocňují touhu po pohodlí, stejně jako jemná kůže, tmavě modrý denim, béžový kabát, nebo parka-pončo, které evokují procházky tichou krajinou daleko od světa, tak jak jsme jej vnímali ještě před rokem.