Přehlídky

Nová kolekce Chanel vypráví příběh dvou nezapomenutelných žen pomocí eklektického mixu módních prvků a kabelek, které si zapamatujete

Villa Noailles a její zahrada inspirovaly kreativní ředitelku módního domu Chanel Virginie Viard natolik, že podle nich navrhla celou prêt-à-porter kolekci na jaro – léto 2024. Co to znamená pro váš šatník?
Foto: Style du Monde
Backstage přehlídky Chanel jaro - léto 2024
Dva dny před samotnou přehlídkou, která prakticky uzavírá pařížský fashion week, se objevily černobílé fotky modelky Rianne Van Rompaey v zahradách domu, který je mistrovským dílem moderní architektury. Zveřejněním fotky designérka spolu s fotografickým duem Inez & Vinoodh prozradila hlavní zdroj své inspirace pro novou kolekci, která se v buticích Chanel objeví začátkem příštího roku.
Vila Charlese a Marie-Laure de Noailles na jihu Francie je dílem architekta Roberta Mallet-Stevense. Viard pracovala s celkovou náladou výjimečného místa, do nějž zasadila uvolněnou kolekci odhalující siluetu těla s výrazným escape nádechem. Jarní šatník v roce 2024 bude podle designérky, která před čtyřmi roky nahradila na postu kreativního ředitele zesnulého Karla Lagerfelda, vycházet z plážového oblečení, ovšem v ryze couture stylu. Bikiny s kostýmem z růžového tvídu, plavky v zářivě růžové a modré, černé sluneční brýle zdobené zlatými řetízky, pásky se jménem mademoiselle Coco a žabky tvoří základ celé kolekce, která vybízí sbalit si kufr a odcestovat na hodně dlouhou dovolenou. 
Viard snížila pás u kalhot i dlouhých šatů. Botám dala ploché podrážky. Všechny látky výrazně odlehčila, organze vtiskla smyslný nádech, aniž by sklouzla z velmi tenké hranice mezi tradičním pojetím chanelovské elegance a prvoplánově sexy stylem. Na 72 kreacích se postupně vystřídaly vzory typické pro Chanel jako proužky, kamélie a monogram, zároveň se v mnoha variantách na přehlídkovém mole v Grand Palais Éphémère objevil patchwork. 
Kombinování vzorů, látek a barev vychází z reálného příběhu dvou žen – Gabrielle Chanel a její múzy, malířky a spisovatelky Marie-Laure de Noailles, které sdílely stejný pohled na avantgardu a každá po svém definovala pojem moderny. Obě se obklopovaly stejnými umělci, pohybovaly se na stejných místech. Viard jejich pouto citlivě proměnila v uvolněnou prêt-à-porter linii plnou nepřehlédnutelných detailů, díky níž jednotlivé looky získaly hlubší rozměr.
A co kabelky? Klasická flap bag dostala podobu malé aktovky, z unikátních designů sáhla Viard po motivu foťáku a nechybí ani velké ploché tašky v různých odstínech stejně jako mikro kabelka, která více než jiné funguje jako šperk.
Podívejte se do zákulisí přehlídky, na které nechyběla Gigi Hadid nebo Vittoria. V hledišti usedla mj. i Paris Hilton a Penelope Cruz.