Přehlídky

Limitovaná edice věčnosti: Poetická kolekce oblečení je esencí tiché udržitelnosti

Pamatujete si, co jste nosili v roce 2014? Normcode, athleisture, debutovou kolekci Nicolase Ghesquièra pro Louis Vuitton, nebo tu od Jasona Wu pro Boss? Ukrajinská designérka Katya Silchenko se ohlíží do let minulých, aby předurčila budoucí šatník. Takový, co vás bude bavit za dalších deset let a hlavně stejně dlouho vydrží. 
Foto: Courtesy of The Coat
Kolekce Eternity, THE COAT
„Nejlepší volba pro vaši výjimečnou příležitost. Ale každý den je výjimečný. Stejně jako vy.“ Těmito slovy uvedla značka The Coat, za níž stojí designérka Katya Silchenko, nejnovější drop s názvem Eternity. „Nezáleží na tom, kde na světě se nacházíte. New York, Paříž, Kyjev, Milán nebo Cancún. V tomto dropu jste neuvěřitelně stylová a nadčasově trendy,“ říká Silchenko, o jejímž brandu mluví Ukrajinky jako o lokální Chanel a Dior v jednom. Kolekce, kterou navrhla mimo obvyklý scénář sezon, návrhářka koncipovala jako výběr z každé své předchozí linie od roku 2014 po současnost. Brala přitom v úvahu nadčasovost a tím i udržitelnost.
Čisté barvy, elegantní linie, ručně vytvářené detaily definují tzv. quiet luxury, jeden z trendů, které momentálně začínají hýbat módní scénou. Pokud nevíte, co si pod tím představit, stačí se podívat na nové díly seriálu Succession nebo na fotky ze soudní síně s Gwyneth Paltrow. Někdo v tom vidí únavu ze současných událostí, jiný následek ekonomické recese, kdy bohatí zákazníci nechtějí ukazovat svůj majetek na odiv. Ale zpátky ke Silchenko.
Tím, že pracovala pouze s jednou barvou – s odstínem slonové kosti – zdůraznila nadčasový ráz celé kolekce a zároveň poetičnost. Na básně se návrhářka sama odkazuje s tím, že i poezie je nadčasová a věčná. „Tato řada je ideální volbou pro ty, kteří chtějí vytvořit jedinečný a nezapomenutelný vzhled pro jakoukoli zvláštní událost, svatbu, ples nebo jiné příležitosti.“ A nejen ty společenské, mezi poloprůhlednými šaty a sukněmi najdete také minimalistické sako, letní crop top na zavazování, splývané maxi sukně. Ceny se pohybují od 70 € (za ručně háčkovanou ozdobu) do 592 € za maxi šaty ze směsi hedvábí. Z velikostí si můžete vybrat od XS do L a dodání do Česka probíhá poměrně rychle.