Přehlídky

In love in linen: Žádný minimalistický šatník není kompletní bez organického lnu

Co si vybavíte, když se řekne letní šatník? Plavky, maxi šaty, sandále? A co třeba len? Krásný, komfortní a také výrazně šetrnější k planetě než každý z vašich bavlněných kousků.
Foto: Inna Postnikova
Kolekce Earth Day, ATELIER HANDMADE
Len příjemně chladí a může být cool. Může a také je. Ukrajinská značka Atelier Handmand postavila na této látce dokonce celou kolekci. „Se lnem pracujeme již deset let a já tento materiál, který je šetrný k životnímu prostředí a zároveň velmi praktický pro letní sezonu, stále obdivuji,“ říká návrhářka Anastasia Ershova. „Můj vlastní šatník se od dubna do října skládá téměř výhradně ze lněných látek, tělu totiž umožňují dýchat a jejich výroba je maximálně šetrná k planetě.“ Návrhářka přitom pracovala s přírodními tóny písku, mléka, trávy a safírů. Šaty dlouhé až na zem, topy s vázáním, letní šaty s odhalenými zády, uvolněné tuniky nebo palazzo kalhoty vytvořila ve střizích, které nikterak neomezují v pohybu, naopak — dodají vám pocit svobody a klidu. Dvou emocí, kterých se v poslední době, hlavně v její rodné zemi, tak nedostává.
Mimochodem, věděli jste, že len se používá již více než 36 000 let? V roce 2009 objevil tým archeologů v Gruzii lněná semínka poukazující na výrobu lněných látek. Důvod, proč se len propsal celými lidskými dějinami, je prostý —  chová se na těle jednoduše jinak než všechny ostatní látky. Zatímco například bavlna má tendenci přiléhat až moc k tělu, hedvábí zadržuje teplo. „Len je příjemný materiál na léto díky své vysoké absorpci vlhkosti a relativní tuhosti,“ píše Jintu Fan, profesorka vědy o vláknech a designu oděvů na Cornellově univerzitě. Co z toho vyplývá? Len pohlcuje pot, aniž by přilnul přímo k pokožce, takže zároveň vzniká prostor k tomu, aby se pod ním pokožka nadechla.
Len je mnohem úspornější, bezpečnější a také šetrnější k přírodě.
Anastasia Ershova ovšem poukazuje ještě na jeden velmi zásadní fakt. „Pěstování lnu není pro životní prostředí tak problematické jako pěstování bavlny. Na bavlníková pole se vylévá až 20 % všech pesticidů používaných na světě a spotřebuje se obrovské množství vody, což ovlivňuje půdu i spodní vody. Len je mnohem úspornější, bezpečnější a šetrnější k přírodě. To je pro nás důležité.“
Ekologický aspekt designérka zdůraznila i kampaní, která její kolekci doprovází. Spolu s fotografkou Innou Postnikovou se vydaly Ibizu. Modelka Ella Kandyba, která patří mezi dlouholeté fanynky značky, pózovala na ekologické farmě Terra Masia. „Ibiza je pro mě výjimečné místo, kde člověk pochopí význam slov 'síla země'. Proto jsem chtěla novou kolekci nafotit právě tady,“ uzavírá Ershova.