Přehlídky

Černobílý svět, v němž můžete být kýmkoliv. Stačí se obléknout a snít

Harris Reed je k nezastavení. Tato superstar současné dekády proměňuje svět v jedno velké jeviště a vedle role kreativního ředitele módního domu Nina Ricci stíhá i své vlastní kolekce. Dnes představil snovou vizi zlatých časů Hollywoodu, v níž si vystačil pouze se třemi barvami.
Foto: Suleika Mueller
Kolekce jaro - léto 2024, HARRIS REED
Okouzlující. Přehnaná. Nebo přehnaně okouzlující? Interpretaci Reedovy kolekce na jaro a léto 2024 si vytvořte sami, záleží na vašem úhlu pohledu a na tom, jak vnímáte estetiku zlaté éry Hollywoodu, kdy nic jiného než ztělesnění dokonalé krásy nepřicházelo v úvahu a cokoliv mimo tuto vizi bylo nejen nevhodné a nežádoucí, ale i výrazem nevkusu a neslušnosti.
Tlak na ženy ještě umocňovala až přehnaná silueta přesýpacích hodin, kdy se pas stáhnul na minimum a boky naopak s pomocí spousty vrstev látky zdůraznily na maximum. V kontextu dnešních dnů a Harrisovy tvorby i vlastní sebeprezentace tato estetika dostává zcela jiný rozměr. A to doslova. 
Siluety deseti modelů obkresluje černá barva, jako by Reedovy černobílé skici z dětství ožily a pohybovaly se na tenké hranici mezi sny a realitou. Vlnící se lemy sukní vypadají jako zastavené v pohybu, sošné sukně sedí na postavě jako váza proměňující svou nositelku ve vzácnou květinu, černobílý korzet se natahuje a rozpíná svá křídla jako mýtický pták. Inspirace vintage korzety se prolíná všemi modely, ultra stažená linie pasu a přehnané křivky boků a ramen rozehrávají zábavně dramatickou hru umocněnou černočerným sametem a bílým saténem. 
Dualita, která se stala hlavním tématem celé Reedovy tvory od samého počátku, spojování ženského a mužského vnímání světa, je v této kolekci umocněno velmi strohou barevnou paletou. Designér si vystačil s černou, kterou pro kontrast doplnil sněhově bílou a měděnou.
Název kolekce „Duet“ odkazuje nejen na ženskou a mužskou stránku, ale i na podstatu duetu jako představení a jako vždy u Reeda je i tato kolekce vnímána jako show na přehlídkovém mole. Duet je také formou spolupráce se značkou šperků Missoma a modistkou Vivienne Lake, která výslednou kolekci výrazným způsobem obohacuje a pozvedává do nejvyšších pater módy.