Móda

Waris Dirie: Miluji své tělo, ale musela jsem se naučit jej přijmout

V pěti letech byla nucena podstoupit ženskou obřízku, ve třinácti se vydala pěšky napříč somálskou pouští, aby se nemusela provdat za pětkrát staršího muže. Jestli si někdo ve svém životě prošel očistcem v pravém slova smyslu, je to Waris Dirie. Jenže tato supermodelka, spisovatelka a neúnavná bojovnice za ženská práva se nikdy nevzdává. S autorkou bestselleru Květ pouště jsme si speciálně k Mezinárodnímu dni žen povídali o neustále stoupající síle ženství a tolik důležité sebelásce.
Foto: Rankin
V únoru jste převzala v Soulu Cenu míru Sunhak. Cítíte po dlouhých letech boje za vymýcení ženské obřízky skutečný posun? 
Ano a už to není jen pocit. Nejnovější studie publikované v renomovaném British Medical Journal poukazují na největší pokles FGM (Female Genital Mutilation - ženská obřízka, pozn. red.) v Africe za posledních 20 let. Ve východní Africe, odkud pocházím, obřízka u dívek mladších 14 let klesla ze 71,4 % na pouhých 8 % . Dnes už mnoho afrických rodičů opouští tuto krutou praxi. Jsem si jistá, že FGM zmizí z celého světa ještě za mého života.
V rodném Somálsku jste tento zrůdný rituál sama v pěti letech podstoupila, proč si myslíte, že stále existuje? 
Největším problémem je negramotnost, vede k mnoha chybám. Podle UNESCO více než 400 milionů lidí v Africe - většinou žen a dívek - je stále negramotných a jejich počet se neustále zvyšuje kvůli populační explozi. Právě krajiny s nejvyšší mírou negramotnosti mají nejvyšší míru FGM.
Které země nejvíc zaostávají a které se naopak daří přesvědčit, že ženská obřízka není správná cesta?
V Africe se FGM rozhodně snižuje. Ale bohužel oproti tomu roste v Asii, především v Indonésii a Malajsii, na Středním východě, ale také v Evropě, Austrálii a USA.
Z vaší věty, že každých 7 sekund je na světě jedna žena obřezána, doslova mrazí. Co můžeme proti tomu udělat my ve středu Evropy? 
Investujte do škol v Africe. Investujte do afrických dívek. Investujte do afrických žen. Vzdělání je klíčové a ženy jsou páteří africké společnosti a ekonomiky. Třeba právě teď můžete pomoci tím, že podpoříte naši nadaci Desert Flower Foundation.
Na čem teď pracujete? 
Momentálně spolupracuji s britskou značkou spodního prádla Coco de Mer na kampani zaměřené na zvýšení povědomí o boji proti mrzačení ženských pohlavních orgánů. Vytvořili jsme film pod taktovkou režiséra Rankina, který bude mít premiéru 7. března, a také jsme natočili kampaň pro Coco de Mer's Icon. Tato společnost poté finančně podpoří moji nadaci. Je to perfektní partnerství, protože Coco de Mer vždy vyzdvihovala důležitost ženského potěšení a to se naprosto neslučuje s FGM. 
S organizací bojující proti ženské obřízce NDFGM také dáváme dohromady petici a doufám, že shromáždíme 10 milionů podpisů. Jinak sbírám dary pro svou nadaci pomocí modelingu, přednáškami a také teď pořádáním závodu s naším prvním triatlonovým týmem Desert Flower 22. června v rakouském Kitzbühelu. Bude to určitě skvělé a moc se těším, protože já bych se těžko ve svém životě bez sportu obešla. 
Opět jste se po letech vrátila ve spodním prádle před objektiv. Jaký to byl pocit?
Řeknu to bez okolků, bylo to prostě báječné! Rankin je fantastický fotograf a mám ráda originální design Coco de Mer.
Dokážete říct, že milujete své tělo? Až sedmdesát procent žen na celém světě prý své tělo nesnáší. Co byste jim poradila? 
Ano, miluji své tělo a i já jsem se musela naučit jej přijmout a mít se ráda taková, jaká jsem. Dokonce momentálně pracuji na knize o vnitřní a vnější kráse, jak milovat sám sebe. Kniha by měla vyjít v roce 2020 a jsem si jistá, že můj skvělý český vydavatel ji uvede i u vás.
Modelka, spisovatelka, ale především bojovnice za práva žen. Tak vás vidí svět, jak se vidíte vy?
Přesně tak, jak říkáte. Ale nejvíce se vidím jako single matka, která se stará o své čtyři děti a učí je lásce a respektu.
Jste velmi aktivní i na sociálních sítích. Co si o nich myslíte?
Když je budete užívat s rozvahou, mohou být skvělé. Můžete je využít pro dobro, například pro informování a učení lidí. Můžete si tam během chvilky najít přátele po celém světě. Ale také je zneužívat k šířením nenávisti, lží a pomluv. Já osobně nesouhlasím s tím, aby se používaly anonymní účty. Není to dobré.
Které ženy vás inspirují?
Jednoznačně moje matka. V somálské poušti naše rodina žila velmi těžce a právě ona byla hrdinkou, která nás vždy podržela a chránila před naším násilnickým otcem. Je to neuvěřitelně silná žena.
Je něco, co byste dnes k MDŽ popřála všem ženám na celém světě?
Mír, lásku a veškerý respekt, který si každá žena zaslouží!