Móda

Modelkou na 24 hodin

Víte, jaké to je jít přehlídku spodního prádla na největší oslavě české a slovenské módy, když profesí nejste modelkou? Já vám to povím. Je mi čerstvých 34 let, vážím 75 kilogramů a stala jsem se součástí suity, která šla jeden večer na MBPFW doslova s kůží na trh pro návrhářku Terezu Vu. 
Foto: Lucie Desmond
Neotřelé prostory. Šest dní. Více či méně podařené módní počiny tuzemských návrhářů a neuvěřitelná skrumáž emocí. Nabídnu vám nyní i náhled do zákulisí příprav na přehlídku očima někoho, kdo pražský fashion week sleduje poctivě už několik let a myslel si, že o něm už více vědět nemůže. Ovšem to se tento člověk, respektive já, těžce mýlil. 

Tři měsíce do přehlídky

Domluvily jsme se s Terezou Vu, že pro ni půjdu přehlídku. Spodního prádla. Došly jsme k tomu na základě dialogu novináře s návrhářem, proč se i přes stále zmiňovanou inkluzivitu v Čechách a na Slovensku neobsazují do těch nejlepších přehlídek plus size modelky. Tereza to chce změnit, chce ukázat, že sexy spodní prádlo se dá šít i na ženy normálních tvarů. Ok. Ví, jak vypadám, potkaly jsme se osobně. Jsem naprosto klidná, vím, jak některé projekty v Čechách fungují. Do měsíce se na to zapomene.

Dva měsíce do přehlídky

Nikdo se mi neozval, co se týče jakékoliv organizace. Vypadá to, že moje předpoklady budou naplněny. Dám si pizzu a colu.

Měsíc do přehlídky

Tereza píše. Chce si mě přeměřit a probrat svoji vizi. Spadla klec na kanára. Jedu do ateliéru s lehkými obavami, že to, co mi přišlo ještě včera jako něco, na co se bojím jen pomyslet, se opravdu může stát. Moji rodinu to nechává chladnou, přátelé jsou opatrnější. Ti nejbližší jsou nadšení. Nebo to alespoň hrajou (Díky, Ireno). 

Dva týdny do přehlídky

Můj první a soukromý fitting. Budu mít tělové body a průhledné šaty zdobené kamínky od Preciosy. Oblékám se zatím jen přes spodní prádlo a řekla bych, že vypadám uspokojivě. Tereze se znatelně ulevilo, že jsem se do prádla vešla a nebude ho muset přešívat. Začíná povídat o přípravách a já si letmo všímám jejích rozpíchaných prstů. Nemá švadlenu, vše si hlídá raději sama. Ti perfekcionisté. To jsem zvědavá, jestli se do startu stihne připravit všech dvacet modelů. Uvidíme se prý až na fittingu v Invalidovně, kde se akce koná. 

Týden do přehlídky

Domlouváme se v redakci, že o přehlídce napíšu článek. Říkám si, kdo na tohle bude zvědavej. Šéfová tvrdí, že každej. No, na seznamu modelek nikoho s podobnými mírami nevidím. Budu jasný zlatý hřeb. Hrbáč od Matky boží. Atrakce. Černé myšlenky o všech nedokonalostech se mě drží, ovšem mísí se s inovátorskou myšlenkou, jak můžu ukázat ostatním, že my, které nevážíme pomyslných 50 kilogramů, jsme dokonalými modelkami právě pro prádlo. Oblé křivky, měkké tvary. Plný dekolt. Jsem krásná, a proto tu přehlídku jdu, nikoliv proto, že mám velikost 42, vypadám jako vyhazovač a chodím jako jezevec. Tato slova jsou mojí mantrou na následující dny. 

Dva dny do přehlídky

Dopoledne se scházíme v prostorách Invalidovny. Tajemný velký kolos budov. V chodbách se odráží jakýkoliv krok. V backstage mě přidělí k modelkám, které si už zkouší prádlo, a právě se rozhoduje, kdo v čem půjde. Přicházím klidná, protože vím, co mě čeká, ve vzduchu je však cítit lehká nervozita. Někdo je lehce zklamaný, že se do vybraného modelu nevejde, někdo je zase nadšený, že oblékne to, co se mu líbilo. Ozval se i tichý pláč, ale prý je to při fittingu občas běžné. 
Foto: Alexander Bel | @alexanderbelph
Tereza Vu
Skrumáž převlékajících se těl a garderobiérů mě zaujala natolik, že se téměř leknu, když mě začnou také oblékat. Trochu se stydím, ale už jsem podepsala GDPR, takže převlékání bez cavyků. Seřazují nás pak podle toho, kolikátý kdo vychází. Vše jde rychle a organizovaně, nestačím se divit.
Téhož dne se vracíme na Invalidovnu a bude se zkoušet choreografie. Ihned se mi vybavují složité taneční figury. Choreografka si mě s děvčaty svolává a seřazuje podle jednotlivých looků. Půjdu pátá, ale protože první tři dívky jdou jinak než my ostatní, jdu vlastně jako druhá. Nerozumíte tomu? Nevadí, já také ne. 
Přešlapuji v milovaných birkenstock na místě, ale pohodlí mi brzy končí, po diskuzi, v jaké obuvi se půjde, se musím přezout do high heels. Překvapuje mě, že některé z modelek lehce remcají. Slečna přede mnou se mi představí jako Zuzana a je při chůzi po pomyslném mole mým styčným bodem, protože na konec chodby, kudy máme jít, téměř nedohlédneme. Choreografie nacvičená, Tereza se tváří spokojeně, a tak odcházím domů relativně v klidu.

Den D

Nástup mám v 16:15, přehlídka se jde až ve 20:00. Nejprve se jen tak motám po backstage. Kolem mě je čilý ruch. Fény jedou naplno, stejně jako muzika a u Kevin Murphy je veselo. U make-up řady je zase znát pečlivé soustředění. Za tím vším ruchem protínaným svoláváním na jednotlivá místa sedí vzadu moji kolegové z Vogue. Když vidí, že se trochu stydím, uklidňují mě, že můžu být ráda, že nejdu ODIVI

Dvě hodiny do přehlídky

Potkávám Jardu (absolutní král celé backstage fashion weeku nebo robot, ještě nejsem rozhodnutá), pamatuje si mě jménem (opět jsem v šoku) a posílá na vlasy. Ke každé přehlídce je dopředu přiřazen účes, který budou modelky mít. My máme vlasy u hlavy uhlazené, poté husté kudrny, takže práce jak na kostele. Kadeřníci byli skvělí, nejenže makali asi na tisíc procent, ale dokázali mě i rozesmát. Poté se opět ze shluku lidí vynořuje Jarda a posílá mě na make-up, v rychlosti děkuji a mizím. 

Hodina do přehlídky

Líčit mě bude pan Martynek. Když mu říkám, že tu jsem pravděpodobně nejstarší modelka, s ledovým klidem odvětí, že on je tu zase nejstarší vizážista. Asi ho miluju. Make-up je hotov. Nic extravagantního mě nečeká, líčení je rozjasňené, zlaté a lesklé. Jdou mi rozčesávat kudrny.
Foto: @mbpfw
Tereza Vu
Foto: @mbpfw
Tereza Vu
Foto: @mbpfw
Tereza Vu

3,2,1, jdi!

Co poté následovalo, neumím úplně přesně popsat, ale pokusím se o to. Přicházím ke svému štendru s prádlem, moje garderobiérka mi ještě poctivě zkouší boty a poté začíná oblékání. Snažím se být nápomocná, pořád se za něco omlouvám, ale najednou jsem komplet oblečená. Ta holka je snad kouzelník. Dostat do prádla vyklepanou ženskou přece musí dát práci. Před námi je přehlídka Michaela Kováčika, my se šikujeme do nacvičené řady a čekáme. Nastává kolečko focení, přicházejí kadeřníci a make-up artisté na final touch. Začínají se mi potit dlaně, modelka Zuzana se otáčí, chytá mě za ně a směje se. Užijeme si to. Budeme krásné. Všechno ke mně přichází jakoby zdálky. Garderobiérce odevzdávám všechny šperky a mobil. Opouštím ji a přicházíme za černou zeď, odkud nás bude pouštět Zdenička, která má na starosti catwalk. Vše tu opět šlape jak hodinky, na obrazovce vidíme naši cestu a začíná odpočítávání. Opět se objevuje Jarda a půjčuje mi vějíř. Klepu se. Poslední tahy štětcem na mých rtech, rychlá úprava vlasů, najednou cítím Zdeny ruku na mé paži a jdu!
Foto: MARTIN ŠTEMBERA | @FLASHFAKER
Tereza Vu
Ramena dozadu, hlavu vzhůru. Nikoho nevidím, kromě pozadí Zuzky, podle kterého jsem si matematicky vypočítala vzdálenost, kterou si budeme udržovat. Na konci mola před fotografy odpočítávám jednadvacet, dvaadvacet a přes levé rameno se musím otočit. Přes tichou hudbu slyším, jak nám klepou o podlahu dřevěné podpatky a občas někdo z diváků vydechne. Už se blíží konec, zacházím za černou zeď a... přichází naprostá euforie. Začínám se smát nahlas, přibíhá ke mně Zuzka a objímá mě. Derou se mi slzy do očí. Defilé si už vyloženě užívám a začínám rozeznávat tváře okolo sebe. Je mi krásně a děkuju svému tělu, že to se mnou zvládlo. V backstage mi Tereza dává pusu a přísně říká, že neměla jedinou pochybnost, že bych to nezvládla. 
To je o příběhu jedné modelky vše. Dostala jsem poté tolik gratulací jako nikdy předtím, i od úplně cizích lidí. A také velkou pusu od dcery, mámy i muže a velké objetí od kamarádek. No nemám se jako plus size modelka dobře? Mám. Doufám jen, že si tyto řádky přečtou i módní návrháři a značky a řeknou si, že ty holky s prsama a větším zadkem nejsou zas tak špatným módním artiklem. Vždyť i Rihanna je zařazuje do svých vždy vyprodaných kolekcí. Myslím, že Česko i Slovensko jsou na plné tvary (nesnáším to slovo) už připraveny. Kupní síla je přece jasná, kolik denně potkáváte žen velikosti nula? Takže házím pomyslnou rukavičku do ringu. 
Děkuji ti, Terezo, za důvěru.